Jeukwoorden met kerst

Afgelopen weekend was er een congres in Breda van een politieke partij. Een afwisselend programma met vele sprekers en voordrachten. Een van de spekers was Japke-d. Bouma. Zij schrijft regelmatig een column in het NRC over taal, die ze om zich heen hoort. Dit keer had ze het over Jeukwoorden.

Jeukwoorden zijn termen die objectief gezien inhoudelijk niets voorstellen maar verbaal vaak gebezigd worden om een interessante indruk te maken, vaak op kantoor. Jeukwoorden worden zo genoemd omdat ze een gevoel van weerzin opwekken. Ze had het o.a. over 'scrummen', 'agile werken', 'iemand in zijn kracht zetten', 'een idée uitrollen', 'passie' en 'verbinden'en 'mag ik dit even tegen je aan houden.

Dat riep bij ons de vraag op, kennen we ook Jeukwoorden over Kerst? We noem er enkele die we tegenkwamen: 'hightea kerst experience', 'kerststress', 'kerstawareness', 'lightdevotion', 'rebornreview', 'kerstbranding', 'kerstcontent', 'christmasbestseller', 'christmasdip', 'kerstjungle', 'kerst feel-good-fashion' of een echte kerst radiance'. Vaak komen irritante woorden in deze periode uit de marketing cq. de reclame wereld. Kerst is overigens het woord met oneindig veel samenstellingen, dat weten de echte scabblelaars.

We vroegen ons af wat is het Kerstjeukwoord van dit jaar van onze lezers. Laat het ons weten! Stuur uw Kerstjeukwoord naar: redactie@mooisonenbreugelkrant.nl