A50 ter hoogte van 't Zandt
A50 ter hoogte van 't Zandt Foto: Adrie Neervoort

Tweede aansluiting Ekkersrijt stap dichterbij

Tweede aansluiting Ekkersrijt stap dichterbij door bereikbaarheidsagenda MRE. De 21 gemeenten uit de Metropoolregio Eindhoven presenteren samen met de gemeente Meierijstad de gezamenlijke bereikbaarheidsagenda "Brainport Duurzaam Slim Verbonden, Mobiel door slimme keuzes!". De agenda bevat een breed pakket aan plannen en maatregelen om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren, nu en in de toekomst.

Als de 21 gemeenteraden met deze plannen akkoord gaan, is het belangrijkste voor Son en Breugel, dat de 2e ontsluiting van Ekkersrijt weer een stapje dichterbij komt. Ongeveer een derde deel van de financiering van het totale maatregelenpakket, waar deze 2e ontsluiting onderdeel van is, is hiermee rond.

Het pakket maatregelen is voor de periode 2017-2030 en zet regiobreed in op maatregelen voor fiets, OV, auto, smart mobility en multimodale knooppunten. Er worden infrastructurele verbeteringen uitgevoerd. Tegelijkertijd wordt ook ingezet op oplossingen die de druk op de infrastructuur verminderen.

Cofinanciering Bereikbaarheidsakkoord
In het Bereikbaarheidsakkoord Zuidoost-Brabant wordt onder andere naar de financiering gekeken. Voor de uitvoering van het Bereikbaarheidsakkoord is door de Provincie € 55,75 miljoen gereserveerd. De betrokken gemeenten spreken in het Bereikbaarheidsakkoord af om gezamenlijk dit bedrag vanuit gemeentelijke bijdragen te verdubbelen.

Met de uitgangspunten voor de financieringsstrategie, waarover de portefeuillehouders
Mobiliteit en Innovatie van de MRE op 30 oktober 2017 al overeenstemming bereikten, heeft het College van Burgemeester en Wethouders op 13 december 2017 ingestemd. We constateren als college dat de generieke projecten betrekking hebben op de gehele regio en we willen als Son en Breugel ook onze bijdrage daaraan leveren. Voor directe infrastructurele maatregelen geldt dat alleen de direct betrokken gemeente(n) zorgt/zorgen voor de cofinanciering.

De gemeente Helmond zal optreden als beheerder van de middelen, waaronder de € 55,75 miljoen die de Provincie - onder voorwaarden - beschikbaar stelt. Eén van de voorwaarden is de intentieovereenkomst door alle gemeenten wordt getekend. Deze overeenkomst wordt vandaag (13 december 2017) getekend. Daarna zullen de gemeenteraden in de diverse gemeenten dit nog moeten bekrachtigen.

De gemeente Son en Breugel spreekt voor wat betreft de generieke projecten uit het Bereikbaarheidsakkoord de intentie uit, om structurele bijdragen in de cofinanciering van deze projecten op te nemen in de begroting (2019-2028) en wat betreft de projecten gerelateerd aan provinciale wegen alsmede de relatiegerichte projecten, de voor de cofinanciering van die projecten benodigde middelen, tijdig op te nemen in de begroting.

Om alle projecten uiteindelijk te kunnen uitvoeren hebben de gemeenten een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid om de nog ontbrekende dekking bij elkaar te brengen uit diverse bronnen: EU, Rijk, Provincie en uit eigen middelen. Een programmateam gaat hierbij ondersteunen.


Binnenkort weer trainingen
werken met E-Overheid

Ook in het Vestzak gaat Bibliotheek Dommeldal verder met cursusochtenden, in de nieuwe cursusruimte. En voor de Digisterker cursussen weer in samenwerking met docenten van SonenBreugelVerbindt. Deze(geduldige) docenten helpen bij de eerste stappen op weg naar het communiceren met de E-overheid, dus via de computer.

Denk daarbij aan het aanvragen van een DigiD, het bereken van huurtoeslag, het maken van een digitale afspraak met de gemeente en het zoeken op mijnoverheid.nl. Al na enkele ochtenden kunnen de deelnemers zelf hun zaken afhandelen met de e-overheid. Of met de eigen gemeente, Son en Breugel. Tijdens de cursus gaan de deelnemers ook het online platform op van SonenBreugelVerbindt. Om te ontdekken welke belangrijke informatie over wijk, buurt, en dorpsgenoten daar te vinden is.

Er wordt van de cursisten enige vaardigheid op de computer verwacht. Bij voorkeur werken ze ook op de eigen laptop. Eventueel heeft de bibliotheek een laptop. Ook moeten de cursisten een identiteitspapier meenemen waarop het Burger Service nummer staat, want er wordt geoefend met de eigen gegevens (binnen een beveiligde omgeving).

Iedereen krijgt een handige uitleg op papier, om thuis te oefenen en te gebruiken. En na afloop een certificaat.

Op tijd aanmelden is meedoen
De trainingsochtenden in de Bibliotheek in Son en Breugel, zijn op 11, 18, 25 januari en 1 februari. Van 9.30-11.00u. Natuurlijk staat er koffie/thee klaar.

De gemeente Son en Breugel vergoedt ook deze keer de trainingen, dus deelname is gratis.

Per cursusronde is plaats voor ongeveer 7 deelnemers. Aanmelden (altijd voor de complete serie trainingen) kan via: het inschrijfformulier dat u afhaalt en weer inlevert in de bibliotheek; of (na 11.00u) via 0499 473033. Of via www.sonenbreugelverbindt.nl/cursus.

Na aanmelding volgt snel bericht. En plaatsing gaat op volgorde van aanmelding.


Afbeelding