MFA Son en Breugel
MFA Son en Breugel Foto: RAU

Dorpshuis en te slopen kerk houden gemoederen bezig

Tijdens de commissievergadering Grondgebiedszaken op maandagavond 15 januari kwamen de twee kampen over het nieuw te bouwen Dorpshuis weer scherp in beeld. We zagen een coalitie die voortvarend wil doorpakken op het onderwerp Dorpshuis of MFA (zoals het nog officieel heet) en een oppositie die alles tot aan de verkiezingen wil stilleggen.

Door: Adrie Neervoort

Een erfenis met raffelige randjes
Een leuke erfenis voor wethouder Vortman van zijn oud collega, het Dorpshuis als nieuw uitdagend onderwerp in zijn portefeuille. Met wat raffelige randjes, dat dan weer wel, zoals de resultaten van een onderzoek door Kantar onder de inwoners van Son en Breugel, wat één ding zeer duidelijk maakte, dat een meerderheid het nieuw te bouwen Dorpshuis wat formaat en vorm betreft niet zag zitten.
Op deze commissievergadering was ook nog een inspreker, bibliotheekdirecteur Luc Pruijn, die aangaf dat de nieuwe gebruikers van het te bouwen Dorpshuis het wachten beu zijn en willen dat wat vooraf uitvoerig is besproken met partijen, nu ook zal worden uitgevoerd. De oppositie ziet het nieuw te bouwen Dorpshuis toch echt als één geheel met de nog te slopen kerk. Daarom haalde DorpVisie nogmaals de kerk erbij in het debat over het dorpshuis. De oppositie begreep deze gedachtengang niet want het agendapunt was toch "procesvoorstel Dorpshuis". Waar de oppositie een pas op de plaats tot aan de verkiezingen een mooie optie vond, stond de coalitie haaks op deze gedachte. 'Niets doen is geen optie', volgens de VVD.

Wethouder wil doorpakken
Gelet op het tempo waarin op dit moment de besluitvorming over het Dorpshuis gaat lijkt het bijna onmogelijk om de opdracht van de wethouder op korte termijn uit te voeren. Want niet alleen moet de meerderheid van de raad over het voorstel uiteindelijk instemmen, maar de weg daarnaar toe lijkt nog lang en de tijd , die men zich gunt, maar kort.
Ook de wethouder wil doorpakken. Hij wil de respondenten van het Kantar onderzoek uitnodigen voor een gesprek. Maar ook andere partijen nogmaals spreken om daardoor een uiteindelijke schets te laten ontwerpen , die bij het merendeel van de inwoners van Son en Breugel, wel het draagvlak heeft dat nodig is. Maar ja, zo'n proces kost vaak veel tijd.
Gemeenteraadsverkiezingen speelt op de achtergrond

Maar ook al staat wat een aantal politieke partijen betreft het nieuw te bouwen dorpshuis los van de te slopen kerk, is er toch nog steeds de discussie op de achtergrond om de kerk te hergebruiken voor het nieuwe Dorpshuis. Een strijdbare voorstander voor behoud van de kerk is dorpsarcheoloog Geit Emmery en de actiegroep 'Vraag zoekt antwoord'. Ook al hebben zij bij de rechtbank, niet het vonnis gekregen waar zij op hoopten, de uitspraken die de bestuursrechter deed, heeft hun wel meer strijdbaarder gemaakt als het om het behoud van de kerk gaat.
Over 64 dagen zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Tijdens de vergadering werd merkbaar dat een aantal politieke partijen het Dorpshuis graag als onderwerp ziet tijdens deze verkiezingen. Zoals u begrijpt geldt dit niet voor alle partijen.


Onfortuinlijke banketbakker uit Son
gaat in hoger beroep

Arrold van den Hurk liep 4,5 jaar geleden 5 miljoen mis door te vroeg op de rode knop te drukken in de finale van Miljoenenjacht. Zelf gaf hij meteen aan aan uit zenuwen gehandeld te hebben en door te willen spelen. Presentatrice Linda de Mol, vond dit goed maar werd overruled door de jury van het programma. Arrold ging naar huis met een bedrag van euro 125.000. Maar in zijn eigen gekozen koffer bleek later 5 miljoen te zitten. Hij liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter om alsnog zijn zure verlies in klinkende munt om te zetten.

Langdurige rechtszaken volgden. Na vier jaar oordeelde de rechter uiteindelijk dat hij het spel niet mag afmaken omdat het 'uit zenuwen op de knop drukken inherent aan het spel is'. Maar Arrold geeft de kans nog niet op om als miljonair door het leven te gaan.?"Ik snap het wel als mensen zeggen dat ik blij moet zijn met wat ik heb. Dat ben ik ook. Maar het is gewoon niet eerlijk gegaan", zegt Van den Hurk. Zijn advocaat Plasman is ervan overtuigd dat zijn cliënt zijn gelijk zal kunnen halen. Daarom gaan ze wederom in beroep. Via een bodemprocedure bij het gerechtshof hoopt onze Sonse banketbakker alsnog zijn begeerde miljoenen te scoren. "Niet geschoten is altijd mis.' zegt van den Hurk.