Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bloaskaken bij Omroep Brabant

De Bloaskaken, u heeft vast van ze gehoord. Bij veel gelegenheden zorgen ze voor een muzikale omlijsting vol sfeer, waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten. In Son en Breugel zijn ze veel aanwezig, zoals o.a. bij het Smeltfeest waarmee het IJsfeest afgesloten werd. Ook buiten Son en Breugel zijn ze regelmatig bij evenementen, zoals de Brabantse Dag in Heeze en zelfs in Antwerpen, bij een groot feest ter huldiging van de winnaar van het ganzentrekken.

Door: Lucas van As

Afgelopen zomer werden de Bloaskaken benaderd door Omroep Brabant, voor een rapportage over de carnavalsbeleving, waarbij verschillende facetten van de muziek belicht worden. Om daar meer over te weten te komen sprak ik met één van de Bloaskaken, Dirk Keijzers.

Een hele eer!
Hoe is Omroep Brabant bij de Bloaskaken uitgekomen? Er worden verschillende zangers en groepen gevolgd in de serie, waaronder Snollebollekes, De Alpenzusjes, de Deurzakkers en André van Duin. De Bloaskaken is de enige muziekkapel die gevolgd is, een hele eer, vindt Dirk! 'Wij zijn niet onbekend bij Omroep Brabant', geeft Dirk aan. 'We hebben gespeeld in "3 Uurkes Vurraf' en in 'Fijnfisjenie café'. Bij 'Fijnfisjenie café', een doorlopend programma over carnaval, komen wel 15 kapellen. Als je dan als enige uitgenodigd wordt voor een reportage, dat zegt iets!

Voordat de rapportage plaatsvond, hebben Freddie Louwers en Dirk namens de Bloaskaken eerst een oriënterend gesprek gehad met Omroep Brabant, om te kijken wat precies de bedoeling was. Vervolgens is Omroep Brabant bij een repetitie geweest, die altijd bij Hans Teulings op Olen gehouden worden.

Live-beelden
Hoewel carnaval en dan vooral de muziekbeleving het centrale thema is van de uitzendingen, zijn er geen opnames van carnaval zelf te zien. Om toch 'live-beelden' van de Bloaskaken te kunnen maken, is Omroep Brabant ook bij het optreden op het Smeltfeest geweest. Hoe de Bloaskaken zijn ontstaan, hoe ze aan hun muziek komen, hoe na een optreden nog even nagenoten en 'geëvalueerd' wordt, ook dat komt aan bod.

De reportage bestaat uit vier delen, de derde uitzending waar de Bloaskaken in voorkomen zal op vrijdag 26 januari a.s. uitgezonden worden, om 18.00 uur. Net als de Bloaskaken optreden bij de eerste zittingsavond! Gelukkig wordt de uitzending elk uur herhaald, zodat de Bloaskaken na het optreden alsnog met z'n allen kunnen kijken. 'We hebben de beelden nog niet gezien', zegt Dirk, 'Dus we zijn erg benieuwd!'

Een aanrader!
Nou, deze correspondent ook! Het zal ongetwijfeld een leuke, interessante uitzending worden, een ideale gelegenheid om eens een kijkje achter de schermen te nemen bij een van de bekendste muziekgroepen uit Son en Breugel. Een ware aanrader!


Noord-Brabant best bestuurde
decentrale overheid

Tijdens Kompas 2018, een evenement van vakblad Binnenlands Bestuur en onderzoeksbureau Necker van Naem, is de provincie Noord-Brabant verkozen tot best bestuurde decentrale overheid.

Een verraste algemeen directeur Marcel van Bijnen en commissaris van de Koning Wim van de Donk, zelf in 2017 uitgeroepen tot beste lokale bestuurder, namen de prijs in ontvangst. De commissaris van de Koning vond de nominatie en de verkiezing van de provincie een eer en een groot blijk van waardering voor de ambtelijke organisatie, Provinciale en Gedeputeerde Staten.

De voordracht komt tot stand op basis van polls onder bestuurders en vervolgens kan iedereen stemmen. "Deze provincie heeft niet alleen een sterke duurzaamheidsagenda maar staat hier ook daadwerkelijk voor! Zo heeft zij recent werk gemaakt van de aanpak van intensieve landbouw ter bescherming van de bodem- en luchtkwaliteit in de provincie en trok zij geld uit voor het stimuleren van zonnepanelen in diverse gemeenten. En dat was niet eenvoudig want de belangen lopen op dit gebied sterk uiteen. Toch wordt over de provincie gezegd dat zij 'klaar staat voor alle inwoners en gemeenten echt ondersteunt', aldus één van de respondenten. Niet het minste compliment!" aldus de nominatie.


Afbeelding