Lezerspodium

Snelheid is relatief

Toen de coalitie van Dorpsbelang, VVD en PvdA/GroenLinks in 2016 ontstond, is afgesproken dat in de resterende 2 jaar de meeste aandacht uit zou gaan naar een zestal belangrijke dossiers. Dit waren zaken die óf al jarenlang stagneerden (Centrumplan), waren vastgelopen (Breugel Bruist), of op korte termijn gingen spelen, bijvoorbeeld de bestuurlijke toekomst van Son en Breugel. Het was hoog tijd om een aantal zaken nieuw leven in te blazen.

Het verwijt van de oppositie, en met name van DorpsVISIE, is dat de coalitie "haantjesgedrag" laat zien. Dat de coalitie er op uit is om gemeenschapsgeld er doorheen te jagen, er "leugens worden verkondigd" en meer van dat soort kwalificaties waar we verder niet op in zullen gaan. Het wordt voor de bühne opgevoerd en heeft niets met de inhoud te maken.

Wie met enig gevoel voor realisme naar ons dorp kijkt, ziet dat er de laatste twee jaar veel ten goede is gekeerd. Er zijn heel wat voorbeelden te noemen, maar laat ik me tot twee actuele voorbeelden beperken. Het verledden van de openbare verlichting bijvoorbeeld loopt voorspoedig, en "Breugel Bruist" is na lange tijd weer vlot getrokken. Dat bij "Breugel Bruist" nog niet alles gedetailleerd is uitgewerkt kan natuurlijk ook niet, en er zullen tijdens de planning ongetwijfeld nog elementen worden aangepast, maar toch, stagnatie is overgegaan in nieuwe initiatieven. En in het begin sceptische belanghebbenden, zijn voor het overgrote deel veranderd in enthousiaste deelnemers.

En dat alles er doorheen wordt "gejast" zoals ook wordt beweerd? Tja, voor een deel van de oppositie lijken de ontwikkelingen heel snel te gaan. Maar dat komt omdat ze zelf erg traag hebben geacteerd tijdens hun coalitieperiode.
Dan lijkt alles daarna heel snel te gaan.

VVD fractie Son en Breugel


Als nou al degenen die geen verstand hebben van architectuur, kunst, historie, erfgoed etc. eens ophielden met te roepen, dat die gedateerde en niet goed gebouwde kerk als 'ouwe meuk' maar beter gesloopt kan worden. Over enkele decennia zal iedereen er spijt van hebben. Maar ja, dan zijn de roepers van nu al lang verleden tijd.
Zo ging het in de jaren 50 ook met de afbraak van al die mooie oude huizen en boerderijen voor de nieuwe weg t.b.v. "De vooruitgang" .
Weg oud dorp, wat nu iedereen jammer vindt omdat de sfeer weg is.
Maak dus a.u.b.niet weer dezelfde domme fout en laat in vredesnaam het gebouw van de kerk staan voor hergebruik.
Het gaat dus niet om het niet meer gebruiken van de kerk voor de eredienst, maar om het gebouw, dat heel goed te gebruiken is voor allerlei doelen, dus ook voor de vestiging van een Dorpshuis, te laten staan en niet te slopen
Waar een wil is, is ook een weg te vinden.

Anneke Hamm en Jeanne v.d.Meijden.


Dwergvleermuizen redden voorlopig de Petrus Bandenkerk.

Volgens provinciaal onderzoek is het aannemelijk dat de dwergvleermuizen nog gebruik maken van het kerkgebouw. En dit betekent dat de sloop wordt uitgesteld. De coalitie van Dorpsbelang, VVD en PvdA/Groenlinks wordt nu een halt toegeroepen. Vleermuizen als kleine engeltjes redden voorlopig het gebouw.

Het CDA heeft zich altijd uitgesproken om het toekomstige dorpshuis in de Petrus Banden Kerk te realiseren. Dit blijft ons doel. Dit uitstel geeft de kans om van uitstel afstel te maken en dit gebouw te hergebruiken voor de realisatie van ons nieuwe dorpshuis. Dit is precies wat we afgelopen maandagavond hebben voorgesteld aan de wethouder. Het woord is nu op 21 maart aan de kiezer (zoals het hoort).

Camille Limpens, lijsttrekker CDA Son en Breugel


Schrikken

Dat was even schrikken. Het CDA, dat naar aanleiding van de plannen voor een Dorpshuis in de lokale media pleit om "met deze waanzin te stoppen". Het CDA doelt hiermee op de "afbrokkelen van het draagvlak bij de gebruikers en bevolking", en op "geen draagvlak bij de gehele raad".

Een korte terugblik: in 2006 is DorpsVISIE tegen de bouw van een bieb naast de kerk, en wil een Dorpshuis. Rond 2009 is er het ontwerp Slangen-Hulsker, met een bieb en theater op de plaats van de pastorie. DorpsVISIE vindt dat de bieb in het bestaande gebouw moet blijven, waardoor een 750.000 euro bijdrage van Domein wordt misgelopen.
Rond 2014 wil DorpsVISIE een Dorpshuis in het Vestzak, en op de plaats van de kerk een park. Hoewel, dat met dat park was niet helemaal duidelijk.
Daarna, in 2016, wil DorpsVISIE een Dorpshuis in de Petrus Bandenkerk. Het CDA verandert plots van mening, en wil opeens ook een Dorpshuis in de Petrus Bandenkerk. In de laatste visie van DorpsVISIE, wordt het te bouwen Dorpshuis verdeeld over het Vestzaktheater en de Petrus Bandenkerk.

In het Eindhovens Dagblad in 1982, verzuchtte een raadslid dat "het instellen van een nieuw onderzoek voor een Dorpshuis voor verdere vertraging zou kunnen zorgen". En nu, 36 jaar later, wordt gesproken over het afbrokkelen van het draagvlak bij de gebruikers. Trouwens, als we het over de "gebruikers" hebben, denken we aan de instanties die zich in het Dorpshuis vestigen, maar eigenlijk zijn wij als inwoners van Son en Breugel de gebruikers.
Maar goed, we zijn miljoenen euro's en decennia verder, en steeds veranderende plannen van bepaalde partijen hebben ervoor gezorgd dat het nog steeds niet is gelukt een ploeg van 17 raadsleden op een lijn te krijgen. Dat benadert waanzin, zou je zeggen.

"Stop met deze waanzin" schreef het CDA. Het CDA streeft naar draagvlak bij de gehele raad en, gelet op de representatieve functie van de raad, naar draagvlak bij elke bewoner. Is dat geen waanzin?
Nee, het komt er wel dichtbij, maar laten we het op een utopie houden.

VVD fractie Son en Breugel


Bouw parkeergarage

Inleiding
Bij de ontwikkeling van het 17-Septemberplein, werd besloten dat voortaan bij nieuwbouw in het Centrum al het parkeren ONDER de grond moet ( AH, Hema, De Tweeling naast de Apotheek).
Bij de Kleine Heide en Postkantoor is daar vanaf geweken, (te duur, géén Centrum).
Nu de Gemeente zelf bouwt zou je op z'n minst verwachten dat zij zich aan de besluiten houdt en er onder de grond geparkeerd gaat worden.

Plannen
Al jaren staat op het wensen lijstje van de Raad een parkeergarage.
Niet meer rondjes rijden op zoek naar een plek, minder CO2 uitstoot!
Ook wordt al jaren gezocht naar een geschikte locatie, er is rondgekeken; achter Rabo, op plaats oude pastorie; niets kwam in aanmerking.
U hebt iets over het hoofd gezien; u zat er bovenop en zag het niet.

Bouw een parkeergarage onder de nieuwbouw die het gehele terrein beslaat;
maak een ondergrondse ingang naar het Gemeentehuis en neem de foeilelijke fietsen stalling mee onder de grond; is die ook opgeruimd.
Schrap de functie 'kantoren' en ga meteen voor de functie 'wonen'!
Na een fusie of annexatie zijn er andere prioriteiten.
Ziet u beren op de weg?

Uitvoering
De locatie is eigen grond
Geen aanpassing Bestemmingsplan
Geen archeologische belemmeringen
Graafwerkzaamheden zijn al gaande en kunnen doorgaan
Als de Raad DEZE maand een besluit neemt tot het bouwen van een parkeergarage, dan zal Stam & de Koning geen enkele moeite hebben qua kennis en ervaring om deze functionaliteit toe te voegen aan de verstrekte bouwopdracht en om te zetten in een bestek en op tijd het geheel op te leveren.

Financiering
De Gemeente koopt de Kerk niet!
(Dit gebouw wordt gekocht door een derde en daardoor ontvangt de Parochie meer geld!)
Het gereserveerde geld €1.300.000 (zou 20 februari 2018 betaald moeten worden) wordt herbestemd en toegevoegd aan de bouwsom.
Voor ALLE partijen een WIN WIN situatie!

Motie
De Gemeenteraad heden bijeen besluit tot het bouwen van een parkeergarage op de locatie Gemeentehuis, begrensd door Airbornstraat , Taylorstraat en de bebouwing van het 17-Septemberplein en deze direct uit te voeren.

Opgetekend:
"Als de Gemeenteraad een parkeergarage wil, dan komt die er; maar de Raad wil geen parkeergarage".

Aan u als Raad de keuze.

FHD van Schagen.