Afbeelding
Foto:

Boerenbruiloft Krutjesgat,
mi unne krommen èrrum

Niet in Son, niet in Breugel, maar binnenkort voor het eerst boerenbruiloft in Krutjesgat! Op deze boerenbruiloft zullen boerin Vera en boer Ted elkaar het jawoord geven. Deze bruiloft is natuurlijk geheel volgens de ouderwetse traditie, echter met vernieuwende elementen.

's Morgens is de traditionele koffietafel die alléén toegankelijk is voor genodigden, die hierop dienen in te schrijven. Aangezien er nu voortaan maar één boerenbruiloft is in ons dorp, kunnen niet meer alle boerenbruidsparen worden uitgenodigd voor de koffietafel i.v.m. te weinig zitruimte. Het comité vraagt daarvoor begrip. Natuurlijk hopen wij wel alle oud-bruidsparen te mogen begroeten tijdens de ceremonie op het Pieter Brueghelplein om van daaruit gezamenlijk naar 'de Bongerd' te gaan voor het grote bruiloftsfeest.

In de middag, na de onechte verbintenis op het Pieter Brueghelplein, is verder natuurlijk iedereen welkom vanaf 15.00 uur voor de receptie en het feest. Ook daar weer een traditie die wij graag in ere houden: komen met 'unne krommen èrrum '. Waar komt deze betekenis vandaan en wat betekent het? De krommen èrrum is ontstaan bij een van de eerste boerenbruiloften. De bruiloft werd georganiseerd voor een boerenkoppel van arme komaf. De genodigden namen dan hapklare etenswaar mee die met 'unne krommen èrrum' werden binnengedragen in een rieten mand of grote boerenzakdoek en aan het bruidspaar overhandigd.
Wat kan nu deze etenswaar zowel allemaal zijn? Gekookte eieren, (rogge)brood, boter, (bloed)worst en zult zijn, volgens een goed Brabants gebruik, vaak onderdeel van het cadeau. Ook een varken aan het spit, gehaktballen en bijvoorbeeld kippenbouten kunnen worden aangeboden, maar uiteraard is alles welkom wat met unne krommen èrrum wordt gebracht. Aan de gasten vragen wij hapklare etenswaar mee te brengen wat dus geen bereiding meer nodig heeft. De feestgangers krijgen dit eten dan aangeboden tijdens het gezamenlijke boerenbruiloftsfeest.


Gezellige drukte op prinsenreceptie Prins Wim

Carnaval kent veel tradities, zo ook het carnaval in Son en Breugel. Afgelopen zondag was er eerst de carnavalsmis gevolgd door de koffietafel waarna in de middag de receptie van de prins kon beginnen.

Veel mensen waren naar de receptie in De Zwaan gekomen om Prins Wim en zijn vrouw Ellen persoonlijk de hand te komen schudden.
Een lange rij was het gevolg, het wachten werd verzacht door passende muziek van de Bloaskaken. Behalve veel gelukwensen werden er ook cadeaus overhandigd aan Prins Wim.

Met het juiste publiek en muziek liep ook deze receptie weer uit op een "fisje" waar de Prins volgens zijn motto zo naar snackt.


Oberrace gaat weer van start

Ieder jaar organiseert de Raad van Elf op carnavalsmaandag de Krutjesgatse Oberrace. Ook dit jaar zal er weer een oberrace plaatsvinden in samenwerking met Café het Raadhuis op de Markt in Son en Breugel.

Wil jij mee doen met dit grote spektakel en kans maken op de hoofdprijs van 11 liter bier?
Schrijf je dan nog snel in door een mail te sturen met daarin teamnaam, naam van beide deelnemers en een telefoonnummer waar we je op kunnen bereiken. Stuur de mail oberrace@dekrutjesrapers.nl en reserveer je plek op de startlijst.
Wees er snel bij want vol = vol!


Afbeelding
Afbeelding