Themaochtend VeiligheidThemaochtend Veiligheid
Themaochtend VeiligheidThemaochtend Veiligheid Foto: Wil Feijen

Senioren en veiligheid
Wees alert maar niet bang!

De Boerderij in Breugel werd 26 januari jl. druk bezocht door zo'n 200 ouderen in het kader van de thema-ochtend 'Senioren en Veiligheid,' georganiseerd door de Seniorenraad. Een thema dat blijkbaar erg aansloeg. De zaal zat vol en er moesten zelfs stoelen bijgezet worden. Diana van Moorsel, agente en expert wijkzorg Son en Breugel, gaf een presentatie over de wijze waarop de politie in onze gemeente haar werk verricht.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Als bejaarden zijn we kwetsbaar
Waarom bent u naar deze bijeenkomst gekomen, vroeg ik aan diverse aanwezigen. Mijn buurman met een scheef snorretje: "Nou ja, je hoort al jaren, 'meer blauw op straat'. Ik merk daar niets van. Je ziet zo af en toe een politiewagen rijden. Maar ik zie nu dus dat ze inmiddels een zwart pak hebben met een gele band, dus vandaar dat er niet meer blauw op straat komt." Zijn buurvrouw, aan wie ik me eerst mondeling moest legitimeren: "Mijn bridge-partner vertelde laatst dat ze haar vriendin beroofd hebben. Alles weg aan kostbaarheden. Ze heeft ze notabene zelf in huis gelaten door een babbeltruc. Ik ben benieuwd naar tips, hoe je dit kan voorkomen." Een andere dame vertelt: "Als bejaarden zijn we kwetsbaar, het leven verandert zo snel, de tv-programma's lijken alleen nog maar te gaan over misdrijven, we zijn best bang. Ik durf alleen de deur niet meer uit, voor mijn gevoel is de politie heel ver weg."

Een geruststellende start
"Als senior hebt u wellicht het gevoel, dat u meer kans maakt om slachtoffer te worden van criminaliteit. Deze gevoelens kloppen echter niet met de werkelijkheid. Politiecijfers geven aan dat senioren juist minder vaak slachtoffer zijn van een misdrijf dan andere leeftijdgroepen en Son en Breugel is een relatief veilige gemeente." Aldus Diana van Moorsel tijdens het begin haar presentatie over de wijze waarop de politie in onze gemeente haar werk verricht.

In Son en Breugel zijn drie wijkagenten actief. Diana coördineert hun werkzaamheden en spreekt met ze af waar aandacht aan besteed wordt. Daarnaast heeft ze overleg met de twee BOA's (Buitengewoon opsporingsambtenaren) van de gemeente en heeft maandelijks een ontmoeting met de Burgemeester over veiligheid en de criminaliteit. De wijkagenten houden spreekuur op het gemeentehuis.

Laat ze niet binnen wat ze ook verzinnen
Diana van Moorsel geeft een overzicht van de criminaliteit in Son en Breugel waaruit blijkt dat er een kleine stijging is van het aantal woninginbraken en slachtoffers van babbeltrucs en een afname van het aantal fietsendiefstallen. De politie is een actie begonnen om mensen alert te maken tegen babbeltrucs onder het motto 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen'. Ouderen zijn vaak het slachtoffer bij babbeltrucs, waarmee onheuse types met duistere bedoelingen zich bijvoorbeeld naar binnen praten bij mensen om daar dingen te stelen. Diana van Moorsel geeft een aantal tips.

Wees alert op Babbeltrucs
Kijk voordat u uw deur opendoet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie men is en wat men komt doen. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of een kijkgaatje in de deur. Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden.

Thuiszorg dekmantel voor beroving
De afgelopen periode komen er regelmatig meldingen van personen die zich uitgegeven als medewerker van een thuiszorgorganisatie zoals ZuidZorg, Archipel of Buurtzorg. Hierdoor zijn al enkele bewoners van ons dorp het slachtoffer geworden van een (poging tot) beroving.
Er wordt door deze personen aangebeld en getracht binnen te komen.? Doe de deur daarom niet zomaar open en controleer of de persoon inderdaad een medewerker van de thuisorganisatie is. Organisaties zoals Buurtzorg, ZuidZorg en Archipel hebben altijd vaste werknemers en afspraken. Mochten zij daarvan afwijken dan stellen zij u daar vooraf van op de hoogte. Bij twijfel neemt u telefonisch contact op de thuiszorg organisatie, zij kunnen u opheldering geven.?Mocht u onverhoopt toch lastig zijn gevallen laat het dan ook uw thuiszorgorganisatie weten en doe direct aangifte bij de politie.?Dus, laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook lijken. Vaak komen dieven met z'n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.

Tips ter voorkoming van Woninginbraken
Sluit altijd je ramen en doe de deur op slot als je (even) het huis uit gaat. Laat 's avonds een lamp aan, zodat het lijkt alsof iemand thuis is. Dit kan met tijd- of schemerschakelaars. Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht. Bewaar niet te veel contant geld in huis. Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten als je voor langere tijd weg bent. Neem zoveel mogelijk waardevolle spullen mee als je langere tijd weggaat.

Gelet op de reacties uit de zaal vonden de aanwezigen dit een zeer informatieve ochtend. Diana sloot af na diverse tips met: "Bel 112 bij elke verdachte situatie. "Leerzaam en geeft stof tot nadenken," zei mijn buurman. Hij vatte het als volgt samen: "Geen blauw meer op straat, dus wees zelf paraat."