Afbeelding
Foto:

Bouwen met een hart in het centrum van Son

Donderdag 18 januari was er een informatieavond nieuwbouwproject 'Hartje Son", met maar liefst 150 bezoekers. Het 'Hartje Son' is een bijzonder nieuwbouwproject in het hart van Son en Breugel, gelegen op de hoek Wilhelminalaan/Nieuwstraat. Woonveste gaat samen met Bouwbedrijf Wagemakers B.V. het project realiseren, dat zal bestaan uit 300 m2 commerciële ruimte met daarboven acht appartementen, en verder vier patiobungalows, één vrijstaande woning en drie stadswoningen.

Door: Adrie Neervoort

Woonveste is het bedrijf van Mark Jansen en Maarten Plasmans, zij wonen met hun gezin allebei in Son en Breugel. Daarom zijn ze ook heel trots dat zij dit project op de hoek van de Nieuwstraat/Wilhelminalaan in Son en Breugel samen met Bouwbedrijf Wagemakers B.V. mogen uitvoeren.

Tijd voor een gesprek met een van deze jonge directeuren: Maarten Plasmans (40 jaar). Maarten Plasman is als projectontwikkelaar natuurlijk vanaf het prille begin betrokken bij het project.
Maarten Plasmans, geboren en getogen in Son en Breugel, na zijn studie aan de HTS in Utrecht is Maarten direct aan de slag gegaan in de projectontwikkeling, zijn eerste baan was bij Van Stiphout projectontwikkeling te Sint Oedenrode.

Daar heeft hij zoals hijzelf zegt het vak geleerd van Gerard van Stiphout door zijn contacten met andere bouwers en projectontwikkelaars is zijn kennis vergroot. Woonveste is een "no nonsens" bedrijf. Dat met een team van 20 vaste werknemers mooie projecten realiseert.
Inmiddels heeft Woonveste al een aantal projecten in Son en Breugel lopen, of op de planning staan. Voor Maarten geeft het bouwen in je eigen dorp een extra dimensie aan een opdracht.
"Het ontwerp van project Hartje Son is gemaakt door Arjen Weijer eveneens een dorpsgenoot.
Het ontwerp heeft is zeer divers qua detaillering en past uitstekend in de omgeving, dit project zal het kruispunt afmaken want de overige 3 hoeken zijn net voor de crisis gerealiseerd.
Maarten wijst mij op de details zoals het verspringen van de voorgevels aan de zijde van de Nieuwstraat. En het gebruik van diverse kleuren stenen en stucvlakken, zodat het gebouw minder massaal oogt. Passend in een dorpse omgeving. Maar ook de afwerking is niet standaard. De diversiteit van de gebouwen valt wel direct op.

Bij de ontwikkeling speelt natuurlijk niet alleen de gedachte van de projectontwikkelaar een grote rol. Ook de kaders die de gemeente meegeeft bepalen mede de uiteindelijke vorm en formaat van het gebouw. Maarten heeft bewust gekozen voor een combinatie van hoog en laagbouw.
Zo zijn er in het project stadswoningen, appartementen, bungalows en een vrijstaande woning ontstaan.

Daar waar een ander gekozen had voor een appartementengebouw op het gehele terrein, heeft Maarten hier bewust niet voor gekozen. Daardoor kun je wel spreken van een bijzonder en uniek project waar verschillende woonbehoeftes zijn ingevuld.
In het gesprek met Maarten Plasman blijkt dat hij een gedreven projectontwikkelaar is maar niet ten koste van alles. "Ik voel mij daarom erg thuis bij de onderneming die ik samen met Mark Jansen heb opgericht. Want Woonveste is misschien een jonge en snelgroeiende onderneming. Maar groei is niet het doel van onze onderneming, continuïteit is dat wel.


Unieke fototentoonstelling over Architectuur
Gebouw in beeld geeft overzicht Mooi Son en Breugel

Meer dan 40 beeldbepalende gebouwen in Son en Breugel legden ze vast. Peter Meijer, John Hermes, Fran Maasdam en Martien Leenders, leden van de fotoclub van het Hoi-Huis laten de verbluffende resultaten zien van deze speurtocht in een expositie onder de naam: "Architectuur van Son en Breugel". Tentoongesteld in La Sonnerie van 2 t/m 4 februari.

Door: Arjen Strik
Foto: Wil Feijen

Dat smaakte naar meer
Martien Leenders, één van initiatiefnemers, geeft een toelichting op het ontstaan en de inhoud van de tentoonstelling. "Vorig jaar heb ik in La Sonnerie een overzichtstentoonstelling gehouden in verband met het bereiken van mijn tachtigste levensjaar met een overzicht van 30 jaar van mijn fotografie. Dat werd een gigantisch succes. In de twee dagen kwamen ruim 200 bezoekers. Een groots en onverwacht succes. Dat smaakte naar meer en ik heb een aantal collega fotografen van onze fotoclub enthousiast weten te krijgen om samen te werken aan de totstandkoming van deze nieuwe expositie waarbij we de bouwkunst in Son en Breugel als thema hebben genomen.

Architectuurfotografie is een andere tak van sport
Fran Maasdam vult hem aan. "Ik ben normaal van de detailfotografie, die bij elkaar gevoegd een beeld vormen van het onderwerp. Maar architectuurfotografie is een heel andere tak van sport. Het vereist heel andere technieken. Martien beaamt dat en vertelt:"Een goede architectuurfoto heeft een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting. Zo'n foto maak je vrijwel nooit op de bonnefooi. Architectuurfotografie heeft veel overeenkomsten met portret- en landschapsfotografie. Je portretteert in feite de gebouwen en legt hun karakter bloot of je toont het gebouw in z'n bredere context. Een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting zijn belangrijk om de foto goed uit de verf te laten komen.

Abstracte vormen en mooi lijnenspel
Martien: "We hebben de objecten ingedeeld in historische gebouwen, boerderijen, woonhuizen en karakteristieke bedrijfpanden. De oude objecten hebben we vastgelegd in zwart/wit, de rest in strakke kleuren. Per object hebben we een korte beschrijving gemaakt met het adres, het architectenbureau, de karakteristiek, het bouwjaar en de functie van het object."

Een smaakvolle expositie met een surealistische inslag
Wat heeft het opgeleverd? Fran Maasdam: "Een mooie wandeling door Son en Breugel, ik heb het dorp beter leren kennen en je kijkt met andere ogen naar je dorp en realiseert je wat we eigenlijk aan mooie gebouwen hebben.
Zoals een krachtig Engels landhuis of een in Groningse-stijl gebouwde boerderij en ik kwam zelfs een echte Rietveld bungalow tegen in de Berkenlaan, die door gebruik te maken van Photoshop ook in de originele kleuren te zien is. Kortom een heel smaakvolle expositie, die de mensen zal verrassen en bekoren. We hebben er hard aan gewerkt en we zijn trots op het resultaat."

Ze vervolgt: "La Sonnerie is een mooie locatie om een tentoonstelling te houden. Daarom hebben wij bij het Hoi-Huis 15 panelen gemaakt. Deze zijn heel mooi geschilderd door Bert van den Heuvel die er zelfs kleurstalen van het Rijksmuseum bij gebruikte. De panelen zijn eigendom van kunstvereniging Ars Longa en hebben een standplaats la Sonnerie."

De expositie wordt officieel geopend door kunstenaresse Annelies Schoth op Zaterdag 3 februari om 16.00 uur.

De tentoonstelling wordt gehouden in:
Brasserie la Sonnerie Nieuwstraat 45 Son en Breugel
Van 2 t/m 4 februari alle dagen van 11.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis.


Maarten Plasmans
Fran Maasdam en Martien Leenders