Ferry Weelen, Lianne van den Boogaard, Jose en Toon Jansen, Willy van de Kerkhof
Ferry Weelen, Lianne van den Boogaard, Jose en Toon Jansen, Willy van de Kerkhof Foto:

Toon Jansen WTC·E-ondernemer van het Jaar

Het bestuur van World Trade Center Eindhoven heeft Toon Jansen - directeur van A. Jansen B.V. in Son en Breugel - benoemd tot WTC·E-ondernemer van het Jaar 2018. Hij heeft zich geweldig ingezet om de onderlinge contacten tussen de leden van WTC·E-Zakensociëteit te stimuleren, aldus voorzitter Willy van de Kerkhof bij de uitreiking van de gouden WTC·E-speld. Zo is Jansen betrokken bij het initiatief om binnen WTC·E tot een netwerk van bouw-gerelateerde ondernemers te komen.

Toon Jansen toonde zich vereerd en verrast: "Ik zag 'm niet aankomen. Maar het komt op een mooi moment, net nu we van start zijn gegaan met onze nieuwe thermische reinigingsinstallatie voor verontreinigd asfalt." Hij startte in 1971 als eenmansbedrijf. Dankzij voortdurend ontwikkelen en innoveren is de onderneming uitgegroeid tot een groep met zes werkmaatschappijen, meer dan 300 medewerkers en een uiterst modern wagen- en machinepark. Activiteiten zijn onder meer grond- en sloopwerken, wegenbouw, asbest- en bodemsanering, legioblock®, betonmortel, transport en verhuur.

Young Professional of the Year
Ralph van Kroonenburg, eigenaar van Delicious at Home, is tijdens het jaardiner van het WTC·E uitgeroepen tot Young Professional of the Year. Ook hij heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor het verbinden van de deelnemers aan het netwerk WTC·E Young Professionals. Hij is in de activiteitencommissie betrokken bij het organiseren van de activiteiten en ontving de zilveren WTC·E-speld van Robert van der Horst, voorzitter Young Professionals. "Ik vind het heel erg leuk om me in te zetten voor deze club", reageerde Van Kroonenburg. Zijn culinaire kwaliteiten komen daarbij goed van pas: "Eten doet toch wat met mensen." De Eindhovense ondernemer werkte eerder bij sterrenrestaurants als De Treeswijkhoeve en Wollerich. Sinds 2011 kookt hij met zijn eigen bedrijf bij mensen thuis, op het werk of op evenementen.

Eric van Schagen ambassadeur
Op het jaardiner van WTC·E stond voorzitter Willy van de Kerkhof kort stil bij het 35-jarig bestaan van de club. Dat resulteerde in de benoeming van Eric van Schagen, CEO van Simac, tot WTC·E-ambassadeur. Diens vader – Simac-oprichter Mac van Schagen – heeft in 1982 mede aan de wieg gestaan van het World Trade Center in Eindhoven.

Onderzoek eigen huisvesting
Van de Kerkhof maakte tevens bekend dat onderzoek wordt gedaan naar de haalbaarheid van een eigen WTC·E-kantoortoren. Ooit beschikte het WTC·E op de Fellenoord in Eindhoven over een kantoorgebouw waar leden kantoorruimte konden huren. Alle omringende kantoren konden indertijd eveneens gebruik maken van de naam WTC·E. Een externe relatie van het WTC·E onderzoekt nu of een dergelijke formule weer haalbaar is, bijvoorbeeld in het centrum van Eindhoven, bij Eindhoven Airport of in Veldhoven.


Kinderen leren beter met groen om zich heen
Scholen in Het Groene Woud vergroenen

In veel dorpen en steden in Brabant zijn scholen aan het 'vergroenen', ook in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit uit zich vooral in bomen en struiken op schoolpleinen met speelelementen van natuurlijke materialen. Dit gebeurt echter nog niet gestructureerd. IVN Brabant wil 'natuur' structureel op laten nemen in het onderwijs, ook in het lespakket. Daar gaat ze scholen bij helpen. Op initiatief van de provincie Noord-Brabant komt er ook een speciale provinciale subsidieregeling voor het vergroenen van schoolpleinen.

Rond de 120 vertegenwoordigers van onder meer scholen en gemeenten namen op 17 januari 2018 deel aan de bijeenkomst 'Beter leren in het groen', georganiseerd door IVN Brabant en de provincie Noord-Brabant. "Een groene schoolomgeving verbetert het leer- en concentratievermogen van kinderen", zegt Joost Barendrecht, projectleider bij IVN Brabant.

Rekenles vervangen door buitenles
"Groen en natuur lenen zich uitstekend om kinderen meer te leren over voedsel, water, energie en klimaat", gaat hij door. "Een groene omgeving is ook perfect voor traditionele schoolvakken zoals taal en rekenen. Tal van wetenschappelijke onderzoeken en ervaringen tonen al aan dat 'buiten leren' leidt tot betere prestaties. Ons idee is nu om scholen te voorzien van groene schoolpleinen die tevens een functie vervullen bij de lessen. Daarbij willen we reguliere reken- of andere lessen vervangen door buitenlessen. Maar wel zo, dat de voorgeschreven leerdoelen gewoon worden bereikt." IVN Brabant zorgt ook voor een plan waarmee scholen hun pleinen goed kunnen beheren, zodat de groene omgeving toekomstbestendig blijft en vele jaren haar functies vervult.

Subsidie dankzij samenwerking
Volgens Barendrecht staan scholen erg open voor leren in het groen. "Ze hebben echter niet allemaal de financiële ruimte om dit te realiseren." Dat gaat binnenkort veranderen. Tijdens de bijeenkomst kondigde gedeputeerde Erik van Merrienboer een nieuwe subsidieregeling aan voor gezonde, klimaatbestendige en 'natuurlijk avontuurlijke' schoolpleinen. De subsidieregeling komt tot stand dankzij een samenwerking tussen de provincie, de vier Brabantse waterschappen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het programma Jong Leren Eten, in Brabant uitgevoerd door IVN Brabant en de GGD.

'Bestuurlijk Avontuurlijk'
"We stellen samen meer dan twee miljoen euro beschikbaar", vertelt projectleider Marjan van der Heide van de provincie Noord-Brabant. "Onder de noemer 'Schoolpleinen van de toekomst' willen we met dat bedrag de komende vijf jaar zoveel mogelijk schoolpleinen in Brabant gezond maken. Wel op voorwaarde dat de scholen het geld besteden aan een pleinontwerp dat klimaatadaptatie en biodiversiteit stimuleert, aan een inrichting die uitnodigt tot bewegen én aan de verbinding van het groene schoolplein met de lessen."

Subsidie aanvragen
De planning is dat de regeling half maart 2018 wordt gepubliceerd. Schoolbesturen kunnen vanaf 10 april 2018 – de Nationale Buitenspeeldag – de subsidie aanvragen.

Meer informatie
Voor meer informatie over het vergroenen van schoolpleinen of buitenlessen kunt u contact opnemen met Joost Barendrecht van IVN Brabant, e-mail: schoolpleinenvdtoekomst@ivn.nl. Kijk ook eens op www.ivn.nl. Wilt u op de hoogte blijven van de subsidieregeling? Neem dan contact op met Marjan van der Heide van de provincie Noord-Brabant, e-mail: schoolpleinen@brabant.nl.