Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Carnavalsoptochten populair in Brabant

68,8% van de Brabanders bezoekt tijdens carnaval één of meerdere carnavalsoptochten, waarmee ze na Limburgers de grootste liefhebbers zijn van de carnavalspraalwagens.

Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl, waarbij aan ruim 2.000 respondenten werd gevraagd naar hun voorkeuren rondom carnaval.

Carnavalstradities in Brabant
De tradities rondom carnaval leven het meest in Noord-Brabant en Limburg. Zo geeft 14% procent van de Brabanders aan carnaval te vieren als onderdeel van hun cultureel erfgoed en tradities. Limburgers lijken dit een stuk meer zo te ervaren; Ruim 23% geeft hier aan het culturele aspect van carnaval belangrijk te vinden. En liefst 84,5% van de Limburgers gaat de straat op om de praalwagens te bewonderen.

Feesten belangrijkste motief Brabanders
Carnaval draait bij de Brabanders voornamelijk om feest. 90,2% van de Brabanders gaat tijdens carnaval uit om feest te vieren. 37,1% geeft zelfs aan dat het feesten de belangrijkste reden is om carnaval te vieren.

Brabanders houden carnaval graag voor zichzelf
De meeste carnavalsvierders (51,5%) zouden het niet erg vinden als er overal in het land een carnavalsfeest komt. Met name de jongere doelgroep van 20 jaar of jonger staat hier erg positief tegenover.

Dit geldt echter niet voor de Brabanders. Zo geeft 68,4% van de Brabanders aan dat carnaval onder de rivieren gevierd hoort te worden.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op https://www.feestkleding365.nl/carnaval-2018#regionaal


Jongeren aan sterke drank
tijdens carnaval

Jongeren drinken tijdens carnaval meer sterke drank en shotjes dan oudere generaties. Dit blijkt uit onderzoek van Feestkleding365.nl, waarbij aan ruim 2.000 respondenten werd gevraagd naar hun drinkgedrag.
Van de jongeren van 20 jaar en jonger geeft 69,9 procent van de ondervraagden aan shotjes te nuttigen tijdens carnaval en 61,6 procent van hen drinkt tijdens carnaval ook sterke drank zoals wodka en tequila. Bier blijft in algemene zin het populairste drankje voor carnavalvierend Nederland.

Gemiddeld aantal glazen alcohol
Meer dan de helft van de ondervraagden (52,6 procent) geeft aan tijdens de carnavalsweek meer dan vijftien glazen alcohol te nuttigen. Daarnaast valt op dat jongere generaties meer geld aan drank uitgeven dan oudere generaties.

Uit het onderzoek komt zelfs een duidelijke trend naar voren: naarmate mensen ouder worden, geven zij tijdens carnaval minder geld uit aan alcoholische dranken. Zo geeft het grootste deel van de jongeren (74,9%) tussen de 21 en 30 jaar tussen de 50 en 200 euro uit aan drank, terwijl het merendeel van de mensen van 50 jaar of ouder niet meer dan 25 euro uitgeeft.

Rijden onder invloed
Ondanks de verhoogde alcoholconsumptie, zijn de meeste carnavalsvierders verantwoordelijke chauffeurs. 93,7 procent van de ondervraagden is dan ook nog nooit dronken achter het stuur gekropen. Wel is 4,3% van deze groep ooit wel eens bij een dronken bestuurder ingestapt. 6,3 procent van de ondervraagden geeft toe wel eens met een slok teveel op achter het stuur gezeten.

Als het op rijden onder invloed aankomt, blijken jongeren verantwoordelijker dan ouderen. Feestvierders tussen de 30 en 40 jaar belanden het vaakst met een slok teveel op achter het stuur. Ruim een op de tien (11,9 procent) dertigers is namelijk minimaal één keer dronken achter het stuur gekropen tijdens carnaval.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op https://www.feestkleding365.nl/carnaval-2018