Petrus Bandenkerk laat zich niet zomaar slopen

De sloop van de Petrus Bandenkerk wordt wederom uitgesteld. De eerste keer ging het nog om uitstel, zodat de kerstviering van 2017 nog kon plaatsvinden in de Petrus Bandenkerk.


Door: Adrie Neervoort

Sloop op de lange baan geschoven
Nu is in een overleg met de gemeente Son en Breugel en de Heilige Oda parochie besloten om de sloop uit te stellen tot zeker 1 juli dit jaar. Hiermee is ook de boete die de parochie boven het hoofd hing van de baan. Inmiddels loopt er nog steeds een bezwaarprocedure van de parochie tegen de provincie over het stilleggen van de sloop door de provincie.

Eén vleermuis maakt nog geen zomer
Deze is namelijk stilgelegd door de provincie naar aanleiding van een rapport van de Omgevingsdienst Brabant Noord. Hun conclusie was, na onderzoek, dat er nog vleermuizen in de kerk zouden zitten. De vleermuis is een beschermde diersoort en is nu in een periode van de winterslaap, waarin ze niet gestoord mogen worden. Dat de vleermuis er nog overwinterde was mogelijk het gevolg van het niet op tijd nemen van maatregelen om de dieren een ander alternatieve verblijfplaats te bieden. Er loopt nu een aanvraag voor een bouwvergunning voor een vleermuizentoren in park Vroonhoven. Deze zou gebouwd moeten worden in het gebied tussen de pastorie en de voetgangersbrug over de Dommel. Na goedkeuring hiervan kan de bouw beginnen.

Wordt het een warwinkel
Wat al eerder werd verwacht zal de kerk er zoals het er nu naar uitziet ook na de gemeenteraadsverkiezingen er nog staan. Dat dit ook gevolgen heeft voor het nieuw te bouwen MFA en mogelijk ook de nieuw te bouwen kerk door de parochie is logisch. Want het MFA komt op een gedeelte van de grond van de huidige kerk te staan. En zover bekent zal een deel van het verkoopbedrag van de huidige kerk gebruikt worden om de nieuwe kerk te bouwen.

Hoe ziet het centrum van Son er over een jaar uit?
Hiermee lopen de plannen van de gemeente als het gaat om het centrumplan vertraging op, wat daar de gevolgen van zijn en hoelang deze vertraging duurt, is nu nog zeer onduidelijk. Ook de komende gemeenteraadsverkiezingen spelen een rol bij de voortzetting van de gemaakte plannen. Want de uitkomst van deze verkiezingen gaat vast en zeker een rol spelen in hoe het centrum van Son er in de toekomst uit gaat zien.