Nationale complimentendag op 1 maart

Een complimentje geven zit niet echt in onze volksaard
Het klinkt zo vanzelfsprekend…..een complimentje geven als iets goed gaat! Tóch doen we het in de praktijk maar bitter weinig. Vandaar onze aandacht voor de Nationale Complimentendag. Wie verras jij met een mooi compliment?

We zijn een Calvinistisch volkje
Het geven van een complimentje zit niet echt in onze volksaard. We zijn een kritisch volkje en zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. We staan bekend als het land met mensen met het opgeheven vingertje en waar soberheid troef is. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, lijkt het lijdende principe.

Diep menselijke behoefte om gewaardeerd te worden
Jammer, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het de diepst menselijke behoefte is om gewaardeerd te worden. En hoe waar deze theorie is wijst ons de dagelijkse praktijk uit en verklaart waarom het gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1 reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en (privé) relaties stuk lopen. Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag 'extra aandacht' kunnen oplossen, kan het geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan en in plaats van te mopperen, de vinger op de zere plek leggen eens uit te spreken waarom je een ander waardeert.

Het meest indrukwekkende kado is niet te koop
De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte, persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Twee 'zaken' die niet te koop zijn, maar de mens (juist daarom) wel het diepst raken! Dit verklaart ook waarom het compliment niet gekocht kan- en mag worden. Woorden vervangen door een kado is op deze dag dus geen optie! Dus bij wie tover jij een glimlach op het gezicht? Doe mee met onze actie!