André Kuipers
André Kuipers Foto: Andreas Terlaak

Astronaut André Kuipers geeft lezing
in het theater Van ruimtestation naar podium

Astronaut André Kuipers begint aan een nieuw avontuur. Hij reist langs de Nederlandse theaters om aan jong en oud te vertellen over zijn bijzondere ervaringen in de ruimte. Zijn theaterlezing biedt een uniek kijkje in het leven van een ruimtevaarder.

Van de raket naar het podium. Een logische stap voor jou?
,,Voor mij wel ja. Ik vond het toen ik studeerde al heerlijk om te luisteren naar professoren die een hoorcollege met anekdotes en beelden echt leuk wisten te maken. Veel collega's houden het bij het uitoefenen van hun vak, maar ik vind het leuk om erover te vertellen. Als astronaut ben je automatisch ambassadeur van de ruimtevaart, voor mij is dat een onderdeel van mijn werk. Ik gaf al lezingen voordat ik astronaut werd, toen ging het vooral over ruimtevaartgeneeskunde. Later, nadat ik in de ruimte was geweest, sprak ik ook daarover (ruimtevlucht) op congressen en scholen en voor organisaties."

Waarom kies je nu voor het theater?
,,Tot nu toe bereikte ik maar een beperkt publiek; de lezingen bijwonen kon alleen op uitnodiging. Mensen vroegen me wanneer ze naar me konden komen kijken, maar dat ging dus niet zomaar. Ik dacht: dan moeten we iets anders regelen. En waar anders dan in het theater, waar je beelden schitterend kunt projecteren?"

Voor wie is de theaterlezing bedoeld?
,,De voorstelling is geschikt voor volwassenen en kinderen. Alle aspecten van de ruimtevaart komen aan bod, zonder dat het diepgaand technisch wordt. Dus geen formules, maar een beeldend verhaal. Ik heb aan boord prachtige filmpjes gemaakt die ik vertoon en ik laat heel veel foto's zien. Iemand van 80 zonder computer moet het net zo goed kunnen begrijpen als een IT-specialist."

Wat kan het publiek verwachten?
,,Ik neem mensen mee vanaf het prille begin, langs de ontwikkeling van de raketten, wat ruimtevaart voor ons doet, de lange voorbereiding op zo'n reis en wat astronauten daarboven nu eigenlijk doen. Maar ik vertel ook over de praktische dingen over het leven aan boord, dus hoe je slaapt, eet en wat het doet met je lijf. Het blijft natuurlijk een exotisch verhaal, iets wat de meeste mensen niet direct kunnen beleven. Je ziet weleens kort iets op televisie, maar niet hoe het nu echt zit. Dit is een unieke kans om in die wereld te duiken.
Wil je een bepaalde boodschap uitdragen?
,,Een derde van de voorstelling gaat over het uitzicht op aarde. Dat is namelijk prachtig, maar je ziet ook vanuit de ruimte heel duidelijk de menselijke activiteit: luchtvervuiling, ontbossing en overbevissing. Ik wil laten zien dat we een mooie planeet hebben, maar wel eentje die kwetsbaar is en waar we goed voor moeten zorgen."

Wanneer kreeg jij dat besef?
,,Tijdens mijn eerste vlucht. Ik keek naar buiten en realiseerde me dat de meeste mensen daar beneden niet weten hoe beperkt de wereld is. Als je op de grond staat, lijkt alles zo oneindig. Maar dat is niet zo; je bent er in anderhalf uur omheen. En we groeien en groeien, maar de planeet zelf wordt niet groter. Om bewustwording te kweken, ben ik dit aspect in presentaties gaan verwerken en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds geworden."

Met welk gevoel hoop je dat jouw publiek naar huis gaat?
,,Ik hoop op een mix van verwondering en vrolijkheid. Dat mensen genieten van hoe mooi de aarde is, maar tegelijkertijd voelen dat ze er voorzichtig mee moeten zijn. En het zou leuk zijn als vooral jonge mensen inzien dat techniek echt heel leuk is."


Angklungclub Adisoerja zoekt leden

Onze angklungclub is de oudste in Regio Eindhoven. Voor het voortbestaan van onze angklungclub zijn wij dringend op zoek naar nieuwe leden.
Angklungclub Adisoerjå is een leuke groep mensen die in een gezellige ongedwongen sfeer angklung spelen en daarbij ook zingen.

Wij treden af en toe op in zorg/wooncentra en op manifestaties op multicultureel gebied in de omgeving van Eindhoven. Wij spelen Indische liedjes, maar ook Hollandse meezingers, zoals Tulpen uit Amsterdam en evergreens, zoals Edelweiss, Blowing in the wind en Whispering Hope staan op het repertoire.
Bij optredens dragen wij Indonesische kleding, de dames in "Sarong Kabaja (lange rok en blouse) en de heren in een broek naar keuze en een batik hemd, een kleurrijk geheel. De angklunggroep krijgt ondersteuning van een gitarist(e).

Wij laten de toehoorders niet alleen genieten van onze muziek. Door middel van een workshop krijgt men zelf de gelegenheid om de angklung te bespelen, als dan na enig oefenen en liedje klinkt, dan zijn de mensen dolenthousiast.

De angklung is een ééntonig muziekinstrument en komt uit Indonesië. Een angklung bestaat uit een raamwerk waarin drie bamboekokers zijn gemonteerd.
Acht angklungs vormen een octaaf. Een volledige unit angklungs (31) vormt meerdere toonladders.
Als de angklung heen en weer wordt geschud geeft ze een verrassend warm geluid.
Voor iedere angklung heeft men een speler nodig, wil men een melodie kunnen spelen.
Om de angklung te kunnen bespelen heb je geen muzikale achtergrond nodig, dus je hoeft geen noten te
kunnen lezen.
Iedere angklung heeft zijn eigen nummer. De nummers staan in een noten/nummerbalk die aangewezen worden door de muzikale leidster. Als jouw nummer aan de beurt is schud je met je angklung. De prachtige klanken vloeien in elkaar over en vormen de melodie.

De oefenavonden zijn op dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in oefenruimte De Pas
Pastoor Aldenhuysenstraat 1, Nuenen. 15x in de 1e helft en 15x in de 2e helft van het jaar.
Er wordt een contributie gevraagd voor de huur van de oefenruimte en het onderhoud/aanschaf van de angklungs.
Voor informatie kun je contact opnemen met : Maria Kwee
T 040 285 6909 / M 06 4869 1861 / E mdelepper51@onsbrabantnet.nl