Woonwagenkamp Oranjetip gered

Het was de bedoeling dat het woonwagenkamp Oranjetip, in de Sonse wijk Het Zand, 'herontwikkelt' zou worden, om in de termen van de gemeente Son en Breugel te spreken. Van de oorspronkelijk tien woonwagens waren er de laatste jaren acht verdwenen, waarbij meteen alle voorzieningen weggehaald waren.

Door: Lucas van As

'Herontwikkeling' houdt in dat de woonwagens vervangen zouden worden door 'gewone' woningen. Voor de bewoners, zoals Toesja Schafer, is dat geen optie. Het woonwagenbeleid van 2013 was er op gericht dat op den duur de woonwagens zouden verdwijnen. Voor een van de bewoners was het aanleiding naar het College voor de Rechten van de Mens te stappen, en naar de Nationale Ombudsman. Die concludeerden dat het beleid van de gemeente gericht was op het opheffen van alle woonwagenlocaties, bovendien was het beleid discriminerend.

Op woensdag 28 februari, zal de kwestie in de commissievergadering aan de orde komen. Voorgesteld wordt dat het woonwagenbeleid 2013 komt te vervallen en wordt vervangen door woonwagenbeleid 2018. Daarin is de herontwikkeling van Oranjetip van de baan, de acht verdwenen woonwagenplaatsen zullen worden hersteld. Dit betekent overigens niet, dat het aantal woonwagens zal toenemen. Dat blijft op 49 staan, over de hele gemeente gezien.

De Nationale Ombudsman adviseert de gemeente om een portefeuillehouder voor woonwagenbewoners te benoemen. Dit zal nog verder uitgewerkt moeten gaan worden, wellicht dat dit na de komende gemeenteraadsverkiezingen zal gebeuren.

Lees meer over deze kwestie in de uitgave van 7 maart a.s., met daarin een interview met Toesja Schafer!