Afbeelding
Foto: Wil Feijen

De komende dagen kunnen we echte winterkou verwachten. Tot eind deze week vriest het licht met temperaturen net onder het vriespunt. Ook al is de temperatuur overdag net iets onder nul, het voelt door de ijzige wind veel kouder aan.

Om de kou 'Siberisch' noemen, gaat menig weerman te ver. Het vriest licht tot matig vriezen, met temperaturen tussen de 0 en -10 graden. Dat is niet uitzonderlijk, er zijn gemiddeld drie tot achttien nachten met matige vorst in Nederland.

Zeg dat maar tegen de mensen die zich buiten wagen, het voelt ijs- en ijskoud aan. Voor onze doen is het echt wel Siberisch! Hoe komt het, dat het ineens zo koud is, op het moment dat de winter bijna voorbij is?

Boven Scandinaviƫ heeft zich een krachtig hogedrukgebied opgebouwd, dat strekt zich uit tot ver in Rusland. Daardoor krijgen wij te maken met wind uit oostelijke tot noordoostelijke richting. De kou uit Siberiƫ bereikt daardoor ons land, tot komend weekend in elk geval.

Het koude weer houdt waarschijnlijk niet lang aan, in de loop van vrijdag kan het gaan sneeuwen, waarna de temperaturen weer oplopen. Het levert in elk geval winterse plaatjes op, zoals u kunt zien op de bijgevoegde foto van onze fotograaf Wil Feijen.

Her en der in het land zijn al schaatsers gesignaleerd op bevroren plassen, het Oud Meer is (nog) niet zover. Schaatsen op open water wordt afgeraden, omdat het ijs nog onbetrouwbaar is. Of er daadwerkelijk geschaatst zal kunnen worden, is niet duidelijk. Wel kunt u a.s. zaterdag het Dutmella natuurpad verkennen, het zal minder koud zijn, toch wordt gezorgd voor warme koffie of thee. Lees meer op pagina 4!