Afbeelding
Foto:

Rioolheffing Son en Breugel twee aparte tarieven

We zien door de klimaatverandering steeds meer extreme regenbuien met meer neerslag ontstaan. De riool kan deze plotselinge extreme waterhoeveelheid niet verwerken en loopt daardoor soms over, waardoor straten blank komen te staan.

De regen die op het dak van woning of schuur valt en de regen die valt op tegels, zoals tuinverharding, loopt via de regenpijp of via een kolk nu naar de riolering. Dit is schoon water en hoort feitelijk niet thuis in het riool. ??

Klimaatbestendig Son en Breugel, verbetering rioolsysteem
In 2017 heeft de gemeente Son en Breugel het plan 'Klimaatbestendig Son en Breugel 2030' vastgesteld, de bedoeling hiervan is om de gemeente weerbaar te maken tegen klimaatveranderingen, door de capaciteit én de kwaliteit van het rioolsysteem duurzaam te verbeteren.

Twee aparte tarieven afvalheffing
De gemeente wil nu middels aparte tarieven voor afval- en hemelwater de inwoners die hun hemelwater hebben afgekoppeld belonen dan wel het ontkoppeling stimuleren, want zij hoeven minder afvalheffing te betalen. Vanaf 2019 voert de gemeente twee aparte tarieven in. Eén voor afvalwater en één voor hemelwater.

Subsidie loskoppelen hemelwater
Daarnaast hoeven inwoners die hun hemelwater hebben afgekoppeld geen belasting voor de afvoer van hemelwater te betalen. Vooralsnog is dit een extra tarief van 50 euro per jaar voor een periode van tien jaar. De subsidie voor huiseigenaren die willen loskoppelen is eenmalig 300 Euro en aan te vragen via de gemeentesite. Hier staat ook informatie te lezen hoe je het regenwater loskoppelt van het riool.

Bovenstaande plannen worden binnenkort behandeld in de commissie grondzaken.