Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Woonwensen Senioren in kaart gebracht door seniorenraad

De SeniorenRaad Son en Breugel (SRR) heeft met medewerking van SonenBreugelVerbindt (SBV) een enquête gehouden over de woonwensen van senioren onder de deelnemers van het Seniorenpanel en van SBV.

De leden van het Seniorenpanel zijn minimaal 55 jaar en van de deelnemers van SBV werden uitsluitend de 55-plussers uitgenodigd deel te nemen.
De enquête is gehouden in de periode 31 oktober tot 20 december 2017.
In het totaal zijn 171 bruikbare reacties binnen gekomen.

De SRR rekent het zich tot taak duidelijkheid te verschaffen over de wensen en ideeën die bij senioren in Son en Breugel leven. SBV geeft graag medewerking aan het tot stand komen van een zo groot mogelijke respons uit deze leeftijdsgroep. Veel dorpsgenoten in de leeftijdscategorie 80 tot 89 jaar hebben meegedaan. Dit is een categorie, waarvan de mening de publiciteit niet vaak bereikt.

Voor veel aspecten zijn de woonwensen van huidige bewoners van koopwoningen en van huurwoningen afzonderlijk gevraagd, omdat te verwachten valt, dat die op sommige aspecten uiteenlopen. Voor 80-plus is een aparte analyse gemaakt om vast te stellen of de wensen voor die categorie anders liggen

In deze nota staan de belangrijkste uitkomsten van de enquête vermeld. De conclusies van de SRR op basis van deze uitkomsten en van de overige informatie, die hem over dit onderwerp heeft bereikt, zijn geformuleerd als aanbevelingen aan de gemeente en luiden als volgt:

1. Het bouwen van nieuwe huurwoningen in de sociale sector, maar vooral in de vrije sector tot € 1.000,- kale huur per maand, blijkt een noodzaak. Met deze bouw komen vermoedelijk ook een evenredig aantal gezinswoningen vrij, die van belang zijn voor de doorstroming van met name jongere groepen woningzoekenden.

2. Bij nieuwbouw voor senioren dient vooral ingezet te worden op appartementen en (semi)bungalows met een oppervlakte van meer dan 60 m2. Deze woningen moeten levensloopbestendig worden gebouwd in de directe nabijheid van het centrum van Son of van Breugel. Bijna twee derde van de senioren met een verhuisbehoefte wenst een huurwoning in de vrije of sociale sector.

3. De gemeente dient, additioneel aan wat al gerealiseerd is, er zorg voor te dragen, dat er tenminste één wooncomplex van voldoende omvang met 24-uurs zorggarantie uiterlijk binnen 5 jaar gerealiseerd wordt.

4. Het is wenselijk, dat er grond beschikbaar komt voor één CPO project, in aanvulling op het nu al aan de orde zijnde project. Afgewacht moet worden of de belangstelling daarvoor in een recent regionaal gehouden enquête (in alle leeftijdscategorieën) bevestigd wordt.

5. Zoals de gemeente bijgedragen heeft aan een goed aanbod met betrekking tot fietssloten en zonnepanelen dient de gemeente bij te dragen aan het tot stand komen van een overzichtelijk aanbod (kwaliteit en prijs) voor gangbare aanpassingen in en rond de woning, met als oogmerk dat senioren langdurig in de eigen woning met enig comfort kunnen blijven wonen.

6. De gemeente dient een blijverslening te realiseren, die geen aanvullende eisen stelt t.o.v. de landelijke normen voor zo'n lening.

De enquete is als advies middels een uitgewerkte rapportage aangeboden aan de gemeente Son en Breugel.
Dit advies is bedoeld om op grond van de wensen en ideeën die bij de senioren leven een bijdrage te leveren aan de beleidsvaststelling en –uitvoering door de gemeente


Afgedankte verlichting ook welkom bij Kringloopwinkel Son

Verandering in wetgeving: alle soorten verlichting inleveren voor hergebruik. Wecycle geeft in een nieuwe campagne extra aandacht aan de kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting.

Aanleiding is dat binnenkort ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) apart moeten worden ingeleverd voor recycling. De kringloopwinkels zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen en zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. In de kringloopwinkels krijgt bijna alles wat binnenkomt een tweede leven door producthergebruik of via recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Wecycle-directeur Jan Vlak over de kringloopwinkel als inleverpunt: "Wij willen het consumenten zo makkelijk mogelijk maken om in te leveren. De kringloop is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De winkels ontvangen miljoenen bezoekers, zowel kopers als mensen die spullen komen doneren en zijn daarmee een logisch inleverpunt. De doelen van beide organisaties liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten." Wecycle werkt samen met meer dan 70 kringloopwinkels, waaronder Kringloopwinkel Son.

Leonie Reinders, directeur van Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland: "We zijn erg blij met de samenwerking met Wecycle. Kringloopwinkels hebben als doel zo min mogelijk materialen en grondstoffen te verspillen. Wat niet meer gerepareerd en opnieuw verkocht kan worden, wordt gerecycled via Wecycle en komt niet in het restafval terecht."

Door de samenwerking tussen Wecycle en de kringloopwinkels ontstaat een win-win-situatie die bijdraagt aan de circulaire economie. Van alles dat bij een kringloopwinkel binnenkomt, wordt 40 tot 50 procent opnieuw verkocht. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en de armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Door recycling blijven bovendien milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu.

Doe maar lekker apart
Om consumenten op de hoogte te brengen van de verandering in de regelgeving, voert Wecycle onder het mom 'Doe Maar Lekker Apart' een swingende campagne. Een tv-spot in musicalstijl laat op een toegankelijke manier zien dat de armatuur en bijbehorende lamp apart ingeleverd dienen te worden bij gemeente, winkel of kringloop.

Afbeelding