Afbeelding
Foto: Wil Feijen

2109 Helpt het taboe doorbreken
Geslaagde thema-avond over dementie

Donderdag 1 maart was er weer een druk bezochte thema-avond georganiseerd door Stichting 2109 in de zaal van café-restaurant de Zwaan. De stichting staat voor (h)erkenning voor mensen met dementie en heeft als doel om de wereld vertrouwd te maken met dementie en wil dat het taboe op dementie tot het verleden gaat behoren, daartoe heeft zij vele activiteiten ontwikkeld. De avond was dan ook bedoeld om een presentatie te geven van de bereikte doelen en bezoekers de gelegenheid te geven vragen te stellen over het onderwerp.

Door: Adrie Neervoort
Foto: Wil Feijen

Dementie vraagt blijvend om begrip en aandacht
De avond kende een afwisselend en informatief programma. Er was een deskundigheidspanel waar bezoekers met alle vragen terecht konden. Er waren tal van informatiekraampjes van zorgverleners voor uitleg en foldermateriaal. Er werden twee korte films vertoond, een wijkagente vertelde over de ervaring van de politie en er was een muzikale omlijsting middels een live optreden van zangeres Lesley van der Aa.
Na een persoonlijk openingswoord van burgemeester Hans Gaillard, over hoe hij in familiekring in aanraking kwam met dementie, het ging hierbij om zijn moeder, opende voorzitster Simone den Uijl de avond met een opsomming van de feiten. 'Dementie is bijna doodsoorzaak nummer één in Nederland. Wereldwijd krijgt iedere 7 seconden iemand de diagnose dementie. Dementie is meestal niet zichtbaar aan de buitenkant, maar beperkingen zijn wel degelijk aanwezig. Mensen met dementie schamen zich vaak en praten niet gemakkelijk over hun ziekte, wat vaak voor onbegrip zorgt en hun kwetsbaarheid vergroot.'

Een speld als sieraad ter herkenning van dementie
Om deze herkenbaarheid te vergroten heeft de stichting een speld ontworpen die oogt als een sieraad maar alle informatie heeft die nodig is om te helpen. Zo is een drager direct herkenbaar als een persoon met dementie.Op de achterkant van het speldje is een unieke persoonlijke code gegraveerd. Indien men het noodnummer belt wat op de voorkant van het speldje staat, kan direct worden uitgezocht wie de persoon is en waar deze persoon woont. Dat dit werkt blijkt uit een aantal praktijkvoorbeelden die Simone den Uijl verteld. Zoals over een man met dementie die is gaan fietsen en tijdens zijn fietstocht de weg niet meer weet, verward en in paniek raakt. Omstanders spreken de man aan, zien het speldje en nemen door middel van het telefoonnummer contact op. Hierop wordt actie ondernomen en komt de man weer veilig thuis. Simpel, maar wat als hij geen speldje had gedragen?

Praktische avond voor dementievriendelijkheid
Het was vooral een praktische avond waar door middel van twee korte films het leven van iemand met dementie in beeld werd gebracht De films maakte duidelijk dat dementie om een reactie van de omgeving vraagt. Dementie is natuurlijk niet zichtbaar, maar toont zich vaak door onbegrijpelijk of vreemd gedrag. Dit gedrag roept een reactie op, bij personen die getuige zijn van het voorval. Het is daarom belangrijk dat andere weten dat de persoon in kwestie een persoon met dementie is, daardoor kunnen we het gedrag in een bepaalde context plaatsen, en tevens adequaat reageren. Niet alleen de filmpjes waren verhelderend maar er was ook een presentatie door Diana van Moorsel (politie Son en Breugel) die duidelijk maakte dat het herkennen van iemand met dementie voor iedereen belangrijk is, dus ook voor de politie. Het aanwezige publiek maakte ook gebruik om de panelleden (Berrie Dirkx, Rolf van den Bogaerde, Simone den Uijl en Diana van Moorsel) vragen te stellen. Daaruit bleek dat dementie niet in een zin of beeld is te beschrijven en elk geval uniek is en een andere benadering verdient. Maar alle panelleden benadrukten dat de erkenning van dementie bijdraagt aan een dementie vriendelijke samenleving.

Aangrijpend praktijkverhaal
De afsluiting van de avond werd gedaan door Kristel Engel met een verhaal over haar moeder die nu de diagnose Alzheimer heeft gekregen. Een emotioneel verhaal waarbij Kristel haar tranen niet kon bedwingen. Maar ondanks de tranen wist zij het publiek met haar verhaal aan het lachen te krijgen door de diverse anekdotes, maar ook met verhalen hoe haar moeder met de ziekte omgaat op dit moment.
Kristel heeft door haar verhaal een positieve afsluiting gegeven aan de avond maar ons ook een harde boodschap meegegeven. 'We kunnen allemaal, vroeg of laat, direct of indirect met dementie te maken krijgen.Het verandert alles , maar dan ook werkelijk alles in het leven van de patiënt maar ook in de omgeving van de patiënt."

Stichting 2109 heeft al veel bereikt binnen de gemeente Son en Breugel en kan steunen om veel medewerking van ondernemers, sponsoren en vrijwilligers maar uiteindelijk zou een landelijke bekendheid van het speldje de oplossing zijn voor een dementie vriendelijke samenleving. Hiervoor werd dan ook een oproep gedaan aan de aanwezigen om de speld en het nut ervan te promoten buiten de gemeentegrenzen. Stichting 2109 is opgericht door Simone den Uijl en haar partner Ramon Haas. Beiden zijn al jaren werkzaam in de zorg, en zijn ook eigenaars van De Steenuij,l een dagvoorziening voor mensen met dementie.