Omstreden woonwagenbeleid aangepast

Tijdens de commissievergadering algemene zaken heeft de commissie ingestemd met het woonwagenbeleid voor de gemeente Son en Breugel. Dit beleid geeft een andere richting aan dan het vorige en tot nu toe geldend beleid uit 2013.

Daarin had de gemeente geen verplichting om woonwagenlocaties te creƫren dan wel in stand te houden. Ook werd daarin afgesproken dat woonwagens in Son en Breugel niet meer zouden worden aangeboden door woonstichting 'thuis. En de locatie zouden opgaan in de directe woonomgeving. Dit betekende dat de huidige woonvorm (woonwagens) op termijn zouden verdwijnen. Dit beleid werd het eerste uitgevoerd op woonwagenlocatie De Oranjetip. Dit zou moeten leiden tot nieuwbouw van woningen op die locatie.
Het beleid uit 2013 handelde daarmee in strijd met de wet op discriminatie en het recht op ras en cultuur, aldus het college voor de rechten van de mens en de nationale ombudsman.

De commissie algemene zaken stemde mede daarom in met het gewijzigde beleid. Als kanttekening merkte de commissie wel op dat er een plan moet komen voor de vrijwillige integratie van woonwagenbewoners in de Sonse samenleving. Lees meer over de strijd van de van de bewoners van de Oranjetip op pagina 9.