Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Kinderen verkennen spelenderwijs de natuur dankzij Dutmella natuurpad

Zaterdagmorgen, 3 maart. Een dun laagje sneeuw ligt over Son en Breugel, zie ik als ik 's ochtends uit het raam kijk. En ik moet naar de opening van het Dutmella natuurpad! Geen probleem, dankzij mijn trouwe fiets (met brede banden, voor meer grip) en een iets behoudender rijstijl. Heelhuids kom ik aan bij het scoutinggebouw van Dutmella, dat nog niet helemaal klaar is. Nog een week of vijf, dan moet het klaar zijn. Het natuurpad is nu al klaar!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Officiële opening
Het officiële gedeelte begint in de 'kuil', een klein soort 'theater' achter in het Dutmella terrein. Het is duidelijk niet berekend op zoveel mensen, voornamelijk kinderen van de scouting en hun ouders. In stilte worden de vlaggen gehesen, waarna toespraken volgen van de betrokken partijen: Staatsbosbeheer, het IVN, de gemeente Son en Breugel en sponsor Rabobank. Iedereen benadrukt hoe mooi het is dat we zoveel mooie natuur hebben in Nederland, in onze eigen gemeente. Dat is een waardevol gegeven, iets om te beleven, te benutten en te beschermen.

Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen was vanwege het winterse weer verhinderd, zijn taak werd waargenomen door collega-wethouder Eef van Turnhout. Zoals wethouder Van Turnhout zei: 'van een andere partij, en van een ander gewicht', de taak werd in elk geval goed waargenomen.

De officiële opening vond plaats net buiten het Dutmella terrein, waar een paaltje met daarop een QR code waarmee de route gedownload kan worden. De route is ook te vinden op www.dutmella.nl/natuurpad. Wethouder Van Turnhout verzamelde de kinderen om zich heen, om gezamenlijk de vlag weg te halen. Daarmee was het pad geopend!

Op weg!
Vervolgens ging de stoet op weg naar het natuurpad, eerst schuifelend over de brug over de Sonse Heideloop. Schuifelend, omdat de brug best glad was, maar ook vanwege de drukte. De kinderen kregen een route beschrijving én een blad met allerlei opdrachten. Al gauw werd de aandacht van de kinderen getrokken door de sneeuw, af en toe vlogen de sneeuwballen je om de oren. Maar vooral om de oren van de kinderen zelf! Gelukkig kwamen de meeste sneeuwballen niet op de kinderoortjes terecht.

Het is natuurlijk uniek, zo vaak gebeurd het niet dat er sneeuw ligt. En dan is het Oud Meer ook nog bevroren! De route voerde langs de rand van het bos en vervolgens terug naar de scouting hut langs het Oud Meer, een route die door een betoverend witte wereld voerde. Geen wonder dat de aandacht van de kinderen niet bij de sporen van dieren etc. lag, waar de opdrachten voor bedoeld waren. Dat zal een andere keer wel komen!

Fotomoment
Sommige nietsvermoedende wandelaars keken vreemd op van zo'n grote, energieke en luidruchtige groep. Bij het strandje was er een korte stop, een gelegenheid voor onze fotograaf om iedereen op de foto te zetten én voor de kinderen (en deze correspondent) om zich even op het ijs te wagen. Niet te ver, om de vele schaatsers die gebruik maakten van deze laatste gelegenheid om de ijzers onder te binden de ruimte te geven.

Al gauw ging het verder. 'Welke kant moeten we op?' vroegen de begeleiders aan de kinderen. Na een korte aarzeling kwam het eensgezinde antwoord: 'die kant op!'. Zeker weten? Dan gaan we verder!

Kampvuur en marshmallows
Bij terugkomst was het kampvuur al te ruiken, dat in de kuil aangestoken was. Daar konden de kinderen (en begeleiders) zelf marshmallows roosteren, die vervolgens met smaak genuttigd werden. Ook was er erwtensoep en warme chocomel te krijgen, ik moet bekennen dat ik het laatste bekertje erwtensoep heb opgemaakt. Tja, iemand moet het doen.

De ochtend eindigde rond het middaguur, zoals het hoort, met een oproep aan ouders (en anderen die zich geroepen mochten voelen) om te helpen bij de bouw van het nieuwe scouting gebouw. Over vijf weken moet het af zijn, en scouting Dutmella kan nog helpende handen gebruiken. Vrijwilligers kunnen zich zaterdagochtend om 8.30 uur melden!

Met het strijken van de vlaggen was het evenement officieel voorbij, en ging iedereen weer zijns weegs.


Afbeelding
Afbeelding