Willem Jan Merkies in zijn appartement met door het raam zichtbaar de Sonse kerktoren
Willem Jan Merkies in zijn appartement met door het raam zichtbaar de Sonse kerktoren Foto: Wil Feijen

Een mooi uitzicht voor Willem Merkies

Willem Jan Merkies (47) woont sinds kort in een van de nieuwe appartementen boven het voormalige Rabobankkantoor in de Heistraat. Merkies woonde voorheen 15 jaar lang boven de Emte in Breugel en is nu dolblij met zijn woning in het mooie centrum van Son.

Door: Tais Lourinho da Silva

Merkies verwelkomt me bij de hoofdingang van het gebouw en begeleidt me naar de lift. "In mijn vorige appartement had ik geen lift", vertelt Merkies. Eenmaal op de derde verdieping aangekomen lopen we samen naar zijn nieuwe woning. Het eerste dat me opvalt is het prachtige uitzicht van Son die Willem vanuit zijn terras heeft. Na een korte rondleiding binnen, nemen we plaats in zijn woonkamer. Vanuit de woonkamer zie je de kerktoren mooi staan. De 'gefeliciteerd met je nieuwe woning' kaartjes heeft Merkies nog op zijn vensterbanken staan. "Ik woon hier nu ongeveer twee weken", vertelt hij. "Ze zijn hier van de week nog geweest om iets tegen de tocht te doen en om een nieuw slot in mijn voordeur te plaatsen. De douche lekt nog wel op dit moment, maar ook daar wordt nog voor gezorgd."

Skiongeluk
Wat Merkies vooral fijn vindt aan dit appartement, naast het feit dat er een lift aanwezig is en dat het midden in het centrum van Son ligt, is dat het gelijkvloers is. Merkies heeft namelijk een skiongeluk gehad waar hij nog steeds van aan het revalideren is. "Ik was 28 jaar toen ik met tien vrienden op vakantie was in Italië. Het gebeurde op een avond dat mijn vrienden me kwijt waren. Ik werd met spoed naar het ziekenhuis toe gebracht door een helikopter", vertelt Merkies. Eenmaal in het ziekenhuis bleek dat Merkies een bloedprop op zijn hersenen had doordat hij ergens tegenaan was gebotst tijdens het skieën. "Ik moest direct worden geopereerd en kwam in een coma terecht. Mijn vader en tante waren meteen naar Italië toe gekomen." De grote vraag was op dat moment dan ook of Willem het ging overleven of niet. "Ik heb uiteindelijk twee weken in een Italiaans ziekenhuis gelegen, daarna ben ik met een helikopter naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht", vertelt Merkies. "Daar moest ik vier weken blijven, daarna ben ik overgeplaatst naar het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven." Na ongeveer tien weken werd Merkies wakker uit zijn coma. "Ik kon me niks meer herinneren. Ik wist niet wie mijn vrienden of wie mijn ouders waren. Ik moest alles opnieuw leren, net zoals een klein kind."
Na anderhalf jaar lang in het revalidatiecentrum in Blixembosch te hebben gerevalideerd, kan Merkies bijna alles weer. Merkies heeft veel geleerd van zijn ongeluk. "Ik ben dankzij het ongeluk een beter mens geworden."

Merkies werkt nu drie keer per week, van acht tot twaalf, als kok bij een cateringbedrijf genaamd La Casserole in Best. Ondanks dat Merkies een gediplomeerd kok is, kookt hij thuis niet. In zijn appartement heeft hij dan ook geen fornuis staan, wel een magnetron. "Ik eet vijf keer per week bij Berkenstaete in Son. Een keer per week eet ik in Blixembosch en ik eet een keer per week in de sporthal de Landing", vertelt Merkies. Ook speelt Merkies wekelijks biljart in feestcafe de Bongerd in Breugel. "Al ben ik nu niet meer zo goed als vroeger", vertelt Merkies met een glimlach.


Vooraankondiging (vakantie)banenmarkt 10 april

Op zoek naar werk? Op zoek naar werknemers? (vakantie)banenmarkt voor jongeren 15 t/m 20 jaar

Ook dit jaar vindt weer de jaarlijkse (vakantie)banenmarkt plaats voor jongeren van 15 t/m 20 jaar. Dit is een initiatief van LEVgroep Jongerenwerk en Bibliotheek Dommeldal.

Het is bedoeld voor jongeren die op zoek zijn naar werk / bijbaan / vakantiebaan. Door middel van een markt kunnen zij naar allerlei verschillende vacatures zoeken en informatie krijgen. Jongeren kunnen zich per plekke inschrijven en wie weet lopen ze meteen de deur uit met een baan op zak. Ook is er een presentatie over solliciteren met allerlei tips en hoe je social media in kan zetten.
De (vakantie)banenmarkt in Son en Breugel vindt plaats op dinsdag 10 april van 20:00u tot 22:00u in het Vestzaktheater (Kerkstraat 2). Toegang is gratis. Tip: neem je identiteitsbewijs mee! Er zijn al diverse bedrijven/organisaties die zich hebben aangemeld en aanwezig zijn die avond, zoals APS uitzendbureau, Stichting Meedoen Son en Breugel, Heesbeen Attractieverhuur, Randstad Nederland bv. En er komen er nog meer bij.

Wilt u ook met uw bedrijf/organisatie aanwezig zijn omdat u nog krachten kunt gebruiken? Meld u aan: marieke.schoenmakers@levgroep.nl tel 06-108 538 42. Dan zorgen we dat er een tafel/stand voor u ter beschikking is.


Afbeelding