Stan Mooij geeft uitleg over zijn poëzie aan het aanwezige publiek
Stan Mooij geeft uitleg over zijn poëzie aan het aanwezige publiek Foto: Wil Feijen

Intense en leerzame Poëzie-avond in de Sonnerie

Geslaagde co-productie van Dichtgroep DichtBij met Ars Longa. De Sonse kunstenaarsvereniging Ars Longa en dichtgroep DichtBij timmeren beiden flink aan hun kunstzinnige weg.
Ars Longa organiseert naast de maandelijkse kunstborrels en kunstreizen, tentoonstellingen een fraaie filmcyclus met toonaangevende Italiaanse regisseurs, een breed aanbod dus.
DichtBij houdt als dichtgroep poëzie-bijeenkomsten dicht bij het publiek, waarvan de grootste dit jaar op 1 juli plaatsvindt op het Dommelbalkon met lokale en regionale dichters tijdens Kunstpleinen, dat ook door Ars Longa georganiseerd wordt. Daarnaast publiceren de dichters van DichtBij wekelijks in de MooiSonenBreugelkrant.

Gezien hun actieve beleid is het geen wonder dat Ars Longa en DichtBij elkaar vonden in de organisatie van een meeslepende avond over poëzie, die op 13 maart j.l gehouden werd.
De locatie van de sfeervolle lounge van de Sonnerie leende zich zeer voor de bijeenkomst, die geestig en kundig geleid werd door Ad van Etten.
Voor de pauze kregen de 30 toehoorders van iedere dichter een kwartier lang een inkijkje in hun poëtische keuken, ondersteund met een fraaie Powerpoint presentatie. Voorzitter Stan Mooij van DichtBij memoreerde daarbij dat dichteres Willemien van Lith helaas ontbrak wegens een langdurige ziekte en zeer gemist werd.

Als eerste spreker gaf dichter Stan Mooij aan, dat hij zijn inspiratie vindt in "de melancholie van de vergankelijkheid". De tijd, die als zand door zijn vingers glipt en die hij met zijn aangrijpende gedichten als een geschreven foto probeert vast te houden.
Hij legde uit hoe hij gedichten maakt in verschillende lagen, die visueel, emotioneel of beschouwelijk getint zijn en hoe deze manier van kijken bij hem een automatisme en een 6e zintuig is geworden.
Wederom met zijn gedichten maakte hij de toehoorder wegwijs in de toepassing van metaforen, tegenstellingen, ritme, alliteratie en assonantie. Waarna het gedicht langs SOS (schrappen-omzetten-schaven) de eindfase bereikt. Dan nog rest de twijfel, prachtig verwoord in zijn gedicht Doelwit. Twijfel is een voorwaarde voor goed dichterschap, volgens Mooij, die
de ontmoetingen met publiek als een must ziet; "dichten is communiceren".
Dichter Willem Berkers die zijn gedichten benoemt als "schraapsels van de ziel" dicht sterk beeldend, wat gezien zijn achtergrond als schilder en beeldhouwer niet vreemd is, het is "schilderen met woorden" zoals hij omschreef.

Hij liet op fascinerende wijze zien hoe hij al doorhalend en herschrijvend de juiste formuleringen vindt, al moet hij daarvoor in de nacht soms zijn bed uit met het risico dat een buur of voorbijganger bij hem regelmatig het licht aan en uit zien gaan.
Het uiteindelijk resultaat mag er zijn in Berkers korte, felle gedichten met scherpe typeringen, vaak over liefde, hartstocht of landschappen. Zijn poëzie is sterk beeldend en meestal aan het slot met een pointe samengevat en onderstreept.
Dichteres Catherine Witvliet schilderde op aangrijpende wijze hoe haar poëzie beïnvloed en geïnspireerd is door haar jeugd, muziek en dans. Zij heeft euritmie gestudeerd en beoefend als leraar en uitvoerend kunstenaar. Zij heeft veel gewerkt met poëzie van grote dichters als Adriaan Roland Holst, Vasalis en Pierre Kemp en heeft grote bewondering voor de rakende abstractie van hedendaagse dichters zoals Anne Vegter. Catherine reist graag, wat haar zeer inspireert tot dichten. In haar poëzie komen gebeurtenissen, ontmoetingen en bijzondere landschappen als de zee of de woestijn tot leven. Haar gedichten over het verwachtingsvol stemmen van een orkest voor een muziekstuk of over de verkeersdrukte van Napoli waren juweeltjes. Haar wat abstractere dichtwerk vormt bovendien een mooie tegenhanger met het concretere werk van Mooij en Berkers.

Dichter Theo Smit opende de avond met zijn gedicht "Snoepwinkeltje" en startte het laatste optreden voor de pauze met een prachtige beschrijving van het poëziecafé, waar de dichter zich langs allerlei obstakels verstaanbaar moet maken. Humor en een originele benadering van een thema zijn sterke elementen in het werk van Theo Smit, die ook veel korte verhalen en sprookjes op zijn naam heeft staan en als een volleerd woordkunstenaar voordraagt. Hij eindigde zijn optreden met een hommage aan het impressionisme en voorzag hun werken met prachtige begeleidende gedichten.
Na de pauze was het de beurt aan de toehoorders; zij werden uitgedaagd om bij een simpel voorwerp als de walnoot associaties te zoeken. In feite dus wat een dichter ook doet. Na 5 minuten kwam het publiek met niet minder dan 40 (!) associaties. Daarna volgde een tweede uitdaging; het schrijven van een kort gedicht over de walnoot, waaraan het publiek enthousiast meedeed.
Hier een korte selectie van het blijkbaar talentvolle publiek:

de noot weer teruggevonden,
verstopt in de aarde,
door de kinderen opgeraapt
voorzichtig leeg geschraapt
om een wiegje van te maken

de boom die nooit kon worden,
gevallen tussen het klaver
in de kiem gesmoord,
verloren in studentenhaver
door deftige kaken vermoord

de gekerfde huid houdt
zijn doorgang gesloten,
rimpels kraken nu de
nood hoog is,
de schuilplaats verlaten

Bij het onderdeel: "Het achterste van de tong" volgde tenslotte een geanimeerde discussie onder het publiek en met de dichters, vakkundig geleid door Ad van Etten.
Om half elf werd de geslaagde avond door Stan Mooij van DichtBij beëindigd met een dankwoord aan Ars Longa en aan Ad van Etten en met de verwachting dat de avond ongetwijfeld een vervolg gaat krijgen, een ontmoeting waar de bezoekers, gezien hun positieve reacties, naar uitkijken en weer aanwezig zullen zijn.


Vrij boelen bij La Ferme Boel

La Ferme Boel uit Son en Breugel heeft een leuke uitdaging voor je.
Als je van deze werpsport houdt dan heb je nu een heel mooie gelegenheid.

Vanaf nu is het namelijk mogelijk om op zondagmorgen en op woensdag kennis te komen maken met deze sport.
Het is geheel vrijblijvend en het verplicht je tot niets.
De banen liggen bij De Boerderij in Breugel en iedereen is welkom.
Interesse? Dan ziet de club je graag verschijnen.
Je hoeft zelf om te beginnen nog geen jeu de boulesballen te hebben.
Het gaat hierbij vooral om kennismaking in een prettige sfeer.
De aanwezige leden helpen je graag om uitleg te geven over het reilen en zeilen bij de club.
De tijden op zondag : half elf tot drie uur.
En op woensdag : half twee tot drie uur. En 's avonds van zeven tot negen uur.
Voor meer of andere info, zie eventueel de website van La Ferme Boel.
Tot misschien ziens op de banen bij De Boerderij.

Namens La Ferme Boel mail: cswinkels.1@kpnmail.nl