Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Ledverlichting bij voetgangersoversteekplaatsen

Vanaf woensdag 14 maart zijn de voetgangersoversteekplaatsen in het dorp voorzien van duurzame ledverlichting. Daardoor zijn de zebra's voor automobilisten ook 's avonds beter zichtbaar en wordt het oversteken voor voetgangers een stuk veiliger. De verlichting is op donderdag 15 maart door wethouder Vortman van verkeer en vervoer officieel in gebruik genomen.
De ledverlichting werkt op zonne-energie en hoeft niet op het lichtnet te worden aangesloten.

Bij de start van het Project Verledden van de Openbare Verlichting op 10 oktober 2017, de dag van de duurzaamheid, deden de OVL-aannemer Ziut en wethouder Vortman een klein marktonderzoek onder het aanwezige publiek. Het doel was het publiek te laten kiezen voor een verlichtingsoplossing voor de zebrapaden. Men kon uit de opstellingen kiezen uit een aantal kleuren van de verlichting en of de verlichting moet knipperen of niet. Het publiek koos in grote meerderheid voor witte niet knipperende verlichting.

Ziut laat weten dat de vervanging van de ruim 4700 armaturen door led-armaturen eind maart voor meer dan 95% gereed zal zijn. Dat betekent dat de gemeenschap Son en Breugel al bijna de beoogde besparing van 50% op de energiekosten van de openbare verlichting realiseert, een besparing van 450.000 KWh per jaar.

Maar het karwei is nog niet af, want nog niet alles is al optimaal ingeregeld. Er zitten nog onvolkomenheden in het areaal die buiten per straat nagelopen moeten worden. Er zijn daarom nalooprondes nodig om de armaturen of palen waar nog iets mee moet, na te lopen en ook die aan te sluiten. Deze ''sleepronden" zullen nog enkele weken in beslag nemen.

Daarna worden er nog definitieve lichtmasten en led-armaturen geplaatst op plekken waar nu nog gebouwd gaat worden, bijvoorbeeld in delen van Sonniuspark.


Max Vitaal: Fittest voor 65-plussers
Test uw fitheid

Zo lang mogelijk gezond en fit blijven: dat wil iedereen! Zeker ook op latere leeftijd en tot in lengte van jaren. Maar een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend en kun je niet afdwingen, maar natuurlijk wel stimuleren.

Een actieve leefstijl, waarin sporten en bewegen een rol spelen, is een manier om uw gezondheid op 'peil te brengen' en te houden. Als u op dit moment niet (meer) aan sport en bewegen doet, maar uw gezondheid wel belangrijk vindt, dan krijgt u nú de kans om mee te doen aan het Sport- en Beweegproject voor senioren in onze gemeente.

Test uw fitheid!
Alle inwoners uit Son en Breugel in de leeftijd van 65 tot en met 100 jaar zijn uitgenodigd om op 7 april 2018 in de sportzaal van De Bongerd zijn of haar fitheid te testen. Hierbij wordt samengewerkt met huisartsen en andere professionals.

Aanmelden
Ga naar www.maxvitaal.eu en kiest voor de knop 'aanmelden fittest'. Daarna volgt U de aangegeven stappen op de website. Let op, zonder bevestigingsmail bent u niet aangemeld.

Meer info?
Als u hulp nodig heeft voor uw aanmelding op de website of voor eventuele vragen over het sport- en beweegproject kunt u terecht bij Michelle Driessen, medewerker van LEVgroep. Zij staat u graag te woord! Michelle kunt u bereiken op werkdagen via telefoonnummer: 06-14465937 of per mail via michelle.driessen@levgroep.nl


Reststroken in beeld en zichtbaar op website van de gemeente

In het voorjaar van 2016 is het college begonnen met het in kaart brengen van groenstroken in de gemeente, die geen openbaar doel (meer) dienen. Deze stroken zijn per wijk in kaart gebracht.

Door het in kaart brengen van de reststroken in de wijk 't Zand tot aan De Bontstraat is de laatste stap in dit project gezet. De uitvoering start nu ook voor dit deel van het dorp.

Bij veel stroken die geen openbaar doel meer dienen en die direct grenzen aan percelen met woonhuizen, is het mogelijk om zo'n strook – onder voorwaarden- van de gemeente te kopen.

Per wijk zijn er plattegronden gemaakt waarop inwoners kunnen zien welke stroken in potentie gekocht kunnen worden en welke niet. Op dit moment zijn alle wijken op deze wijze in kaart gebracht. Aan de hand van deze kaarten op de website van de gemeente, kunnen inwoners van son en Breugel, als zij dat wensen, een verzoek tot aankoop indienen.

De kaarten staan in de producten- en dienstencatalogus in de rubriek 'groenstroken en reststroken'.

Geïnteresseerden kunnen hun belangstelling voor een reststrook kenbaar maken en zich voor informatie wenden tot de medewerkers van Intersolum, die voor deze taak in het gemeentehuis kantoor houden.
Het telefoonnummer is 0499 - 491.491, emailadres is: groenstroken@sonenbreugel.nl.