Op de foto rechts, Remco Kuipéri tijdens het onderteken van de samenwerking met het Vestzaktheater in Son en Breugel
Op de foto rechts, Remco Kuipéri tijdens het onderteken van de samenwerking met het Vestzaktheater in Son en Breugel Foto: Wil Feijen

Rabobank Het Groene Woud Zuid staat midden in de samenleving

Rabobank is niet zomaar te vergelijken met andere grootbanken, het is een bijzondere bank vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid. Rabobank geeft op een vernieuwende manier invulling aan onze maatschappelijke versterking.

Door: Adrie Neervoort

Rabobank wil maatschappelijke issues centraal stellen, doordat de overheid zich terugtrekt, ontstaat er een gat. Dit betekent volgens Rabobank dat mensen op lokaal niveau de handen in elkaar slaan om dit gat te dichten. Zoals Rabobank het formuleert: globalisering leidt tot lokalisering! Rabobank wil hierin een rol spelen, een rol die Rabobank in het samendoen wil en kan hebben.
"Herstel van vertrouwen heeft voor de Rabobank de hoogste prioriteit," aldus een gedreven Remco Kuipéri, directievoorzitter van Rabobank Het Groene Woud Zuid, tijdens een gedreven betoog tegenover de aanwezige lokale journalisten op het persgesprek afgelopen woensdag 14 maart.

Rabobank staat voor meer dan geld alleen                                 
Als mensen praten over de banken, is dat vaak in negatieve zin. Om het verschil met andere banken duidelijk te maken wijst Remco Kuipéri niet naar de andere banken, maar geeft hij aan waar Rabobank voor staat.
"Natuurlijk verkopen wij net als al die andere banken graag een hypotheek aan onze klanten, maar wij doen meer ook op niet financieel gebied voor klanten en niet klanten ". Rabobank heeft het altijd al anders gedaan kijk maar naar de oprichters Raiffeisen en later Pater van den Elsen. Ook is Rabobank nog steeds een coöperatieve bank. Geheel in deze lijn zijn de ambities voor het komend jaar van Rabobank het Groene Woud Zuid.

Investeren in lokale leefomgeving                                 
De landelijke ambitie is om een substantiële bijdrage te leveren aan de welvaart en het welzijn in Nederland én aan het duurzaam voeden van de wereld. Deze onderwerpen worden samen met de klanten en de partners opgepakt. Aandachtpunten zijn daarbij zelfredzaamheid, ondernemerschap, lokale leefomgeving en food.
Rabobank wil graag de financiële zelfredzaamheid van Nederland verhogen. Dit wil de bank niet bereiken door alleen maar een pot met geld beschikbaar te stellen. Het gaat hierbij om het verbinden van partijen, samenwerkingen stimuleren en het delen van kennis. Rabobank wil bijdragen daar waar het een versterkende effect heeft.
Hierbij worden door middel van ondersteuning en samenwerking doelen bereikt die klanten en partners aandragen. Want, zoals Kuipéri het uitlegt, staat Rabobank Het Groene Woud Zuid en zijn team midden in de samenleving. Daardoor kun je meer betekenen dan alleen geldverstrekking.
Op dit moment lopen er al verschillende projecten die door middel van ondersteuning van de Rabobank hun doel hebben of gaan bereiken. Zoals jongeren met een beperking aan het werk brengen; een samenwerking tussen de Stoerderij, de Gertruda Hoeve en de Plus uit Son en Breugel die streekproducten op tafel en in het rek brengt.

Midden in de samenleving staan
Rabobank ondersteunt wereldwijd projecten die de wereld een stukje beter moeten maken, maar heeft ook veel aandacht voor de lokale problemen. Medewerkers zijn zichtbaar en herkenbaar, onder andere door marktteams die de gemeentes en hun dorpen bezoeken. Door hun vragen horen zij wat de bank voor hen en het dorp kan betekenen. Rabobank investeert in haar medewerkers, om de rol van maatschappelijke versterking en vakmanschap hand in hand te laten gaan. Een gezonde maatschappij, is een gezond klimaat voor iedereen en dus ook voor de bank.

Slaat de Rabobank daarmee een nieuwe weg in? Nee, eigenlijk maken zij beter zichtbaar wat zij al jaren met succes doen: Midden in de samenleving staan. Een samenleving die verandert en andere maatschappelijke eisen stelt aan een bank. De Rabobank is klaar voor de toekomst, zo ook bij het Groene Woud Zuid.
Meer weten? Kijk dan op www.Rabobank.nl/hgwz


Overnachten in Sonse jachthaven
toch toegestaan

Tijdens de raadvergadering van afgelopen donderdag 15 maart is besloten om voor de Sonse Haven een uitzondering te maken als het om overnachten op boten gaat. Er was namelijk nogal wat onduidelijkheid ontstaan om dit nu wel of niet zou mogen en wat daar dan de gevolgen van zouden zijn.

Volgens artikel 2.61 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is overnachten op openbaar water niet toegestaan. De gemeenteraad heeft besloten om dat artikel niet voor de Sonse jachthaven van toepassing te verklaren. Daarmee is de onduidelijkheid weggenomen over de vraag of overnachten in de haven is toegestaan.

Door deze uitzondering nu te benoemen is er duidelijkheid voor iedereen. Maar wat betreft de VVD valt die duidelijkheid wel mee. Want het kanaal, en daar gaat het hierover is eigendom van Rijkswaterstaat en in die zin bepalen zij wat daar wel en niet op zou mogen., aldus de VVD. Het college bevestigd dit ook maar stelt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de openbare orde in het dorp. En daarom kan die dus binnen de APV bepalen wat er op het water wel en niet mag, zodat daardoor de openbare orde niet in gevaar komt.

Ook gaat het college op verzoek van de gemeenteraad onderzoeken of het overnachten op de jachthaven kan worden verruimd.


JachthavenSon