Afbeelding
Foto:

WIE sloopt ONS dorp?
'Poster-mysterie' opgelost

Overal in het dorp waren ze te zien, zwarte posters met blauwe letters met de vraag: 'WIE sloopt ONS dorp?'. Het zorgde voor de nodige onrust, met name onder de politieke partijen. Vingers werden gewezen, er was de nodige verontwaardiging. Blijkbaar voelde men zich aangesproken. De 'schuldige' bleek iemand te zijn die buiten de politiek staat, geen onbekende in Son en Breugel: Geit Emmery.

Het is het initiatief van Geit, geheel op eigen kosten, waarbij hij iedereen oproept bewust te kiezen. 'Er vindt al 25 jaar geen sociale woningbouw plaats in Son en Breugel', zegt hij. 'Er worden dure projecten neergezet, waardoor ouderen gedwongen worden hun spaargeld aan te spreken, als ze in het dorp willen blijven wonen.' De kleuren zijn bewust gekozen, om niet geassocieerd te worden met één van de politieke partijen.

De commotie werd deels veroorzaakt door de plek waar de posters opgehangen zijn. In eerste instantie had Geit ze netjes op vrije plekken opgehangen, onderaan de verkiezingsborden. 'Binnen 24 uur waren ze verwijderd!' zegt Geit. Door wie, of waarom, is niet duidelijk. Daarom heeft Geit de posters in tweede instantie hoger gehangen, soms (deels) over andere posters heen. Ook vroegen mensen aan Geit of hij extra posters had. Geit ging daar graag op in, maar heeft natuurlijk geen controle over waar ze die posters ophingen.

Met lede ogen ziet Geit hoe met het culturele erfgoed in ons dorp omgegaan wordt. Vol overtuiging zet Geit zich in voor het behoud van het culturele erfgoed, om te zorgen dat ons dorp zo mooi blijft als het is. Met betaalbare woningen voor iedereen.

'Er wordt wel erg rigoureus gekapt in de bossen en het groen in ons dorp, er is zeker onderhoud nodig. Maar kan dat niet geleidelijk?' vraagt Geit zich af. Niet alleen als het gaat om het groen, ook als het gaat om bebouwing vindt er kaalslag plaats, vindt Geit. 'Er wordt van alles afgebroken, maar er komt niets voor terug', zegt Geit. Zoals de Gemeentewerf, volgens hem had het gebouw nog jarenlang onderdak kunnen bieden aan diverse verenigingen en clubs. 'De kerk is een nóg beter voorbeeld: als het gebouw goed geïsoleerd wordt, verder is het een goed gebouw', aldus Geit.

Geit is bezig met een mooi plan voor het kerkgebouw, een gedeelte blijft kerk, een plafond erin en je hebt meerdere verdiepingen. En als je bouwt op de huidige vloer, scheelt dat veel geld voor archeologische opgravingen.

'Het is niet de bedoeling om iemand aan te vallen, ik wil alleen mensen bewust laten kiezen', vertelt Geit. Ook al kiezen mensen voor kaalslag. Het is een ludieke, serieuze actie, die in elk geval voor reuring gezorgd heeft.


Eerste lustrum Archipel Muziekconcours: extra feestelijke finale op 25 maart!

Op 25 maart 2018 vindt een extra feestelijke finale in het Muziekgebouw Eindhoven plaats. Extra feestelijk vanwege het eerste lustrum van het Muziekconcours.
Naast de zes finalisten zal ook de winnares van vorig jaar, Inge van Grinsven een optreden verzorgen op de harp én speelt het Syrène Saxofoonkwartet in de pauze! De zes finalisten die strijden om de mooie eerste prijs, een chèque van € 1.000,-, zijn: Diana Pivak - piano Jitske Wildemans - cello Jiwani Ledder - piano Jessica Lukken - viool Matthijs de Wit - marimba Jasmien Salama - cello De finale begint op 14.30 uur op zondag 25 maart, kaarten zijn te koop via de website van het Muziekgebouw Eindhoven, www.muziekgebouweindhoven.nl voor € 6,50 incl. pauzedrankje en administratiekosten. Actueel nieuws of extra informatie over het muziekconcours is te vinden op: www.archipelzorggroep.nl/muziekconcours