Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Vrijwilligerswerk in Ecuador

Monique van der Kaa (45) heeft van jongs af aan veel passie gehad voor vrijwilligerswerk. Na het behalen van de jaaropleiding creatieve therapie, besloot ze om de grote stap te zetten: van oktober 2017 tot en met maart 2018 was Monique te vinden in Ecuador. Hier heeft ze drie maanden als vrijwilliger gewerkt en daarna is ze in haar eentje gaan rondreizen in Ecuador.

Door: Tais Lourinho da Silva

"Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij een organisatie genaamd Local Dreamers", vertelt Monique. "Dit omdat ik het belangrijk vind dat zo'n organisatie duurzaam en verantwoord is." Local Dreamers is een kleinschalige, persoonlijke organisatie geboren uit de pure passie, van een aantal jonge idealisten, voor Zuid-Amerika.
Voordat Monique naar Ecuador vertrok, heeft ze zichzelf wat Spaans geleerd met behulp van een gratis app op haar telefoon. Maar in Ecuador kreeg Monique, samen met de andere vrijwilligers, Spaanse les in het kantoor van Local Dreamers.
Op 30 oktober 2017 was het dan zo ver. Monique vloog in haar eentje naar Quito; de hoofdstad van Ecuador. Hier werd ze opgehaald door een taxi die geregeld was door Local Dreamers. "In het kantoor van Local Dreamers ontmoette ik mijn gastgezin, waar ik een gedeelte van mijn tijd ben verbleven", vertelt Monique. Ze heeft tijdens haar vrijwilligerswerk bij twee gastgezinnen gewoond.

Engelse les
Een van de dingen die Monique als vrijwilligster in Ecuador heeft gedaan, is Engelse lessen geven aan verschillende leeftijdsgroepen. "Ik gaf voornamelijk les aan kinderen met de leeftijd van acht tot en met tien. Maar ik gaf soms ook les aan kinderen met de leeftijd van tien tot en met twaalf en aan volwassenen." Dit deed ze een aantal keer per week. "In het begin was het wel lastig omdat ik nog niet zo goed Spaans kon en de leerlingen konden toen nog niet zo goed Engels", zegt Monique.
Een van de leukste lessen die ze gegeven had, vindt Monique de lichaamsdelen-les. "Ik had plaatjes uitgeprint van verschillende lichaamsdelen. En als ik het plaatje omhoog hield, moesten de kinderen in het Engels zeggen welk lichaamsdeel het was."

'Rots en water' en 'griefelen'
Monique heeft ook twee trainingen gegeven genaamd 'rots en water' en 'griefelen'. Vol passie vertelt Monique hier wat meer over.
Rots en water is een sociale competentie training voor kinderen met de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar. De training richt zich op de ontwikkeling van sociale competenties, het voorkomen en aanpakken van pesten, weerbaarheid en seksueel geweld. Dit door middel van fysieke oefeningen. "Rots staat voor stevigheid en voor jezelf opkomen, en water staat voor samenwerking en jezelf flexibel opstellen." Deze training gaf Monique vanaf december op iedere vrijdag

Griefelen is het proces om van spanning te komen tot ontspanning. Dit programma is gemaakt voor kinderen van tweeëneenhalf tot en met zeven jaar. Monique gebruikt tijdens deze cursus verschillende knuffels die ze nu thuis naast haar bank heeft staan. "Er spelen verschillende knuffels mee in deze cursus met ieder een andere betekenis", vertelt Monique. Zo is er de 'hoofdpersoon' genaamd Stokkie het stokstaartje, deze staat symbool voor het kind. Het stokstaartje gaat op avontuur in het bos en maakt dan van alles mee. Tijdens dit avontuur ontmoet het stokstaartje de andere knuffels. "Als je in een moeilijke situatie terecht komt zijn er drie manieren om te reageren. Je kunt vechten, vluchten of bevriezen." In deze cursus staat de krokodil symbool voor vechten, de vogel staat symbool voor vluchten en de schildpad staat symbool voor bevriezen. "Doormiddel van de verhalen leren de kinderen hoe ze het beste kunnen reageren."

Reizen
Na drie maanden vrijwilligerswerk te hebben gedaan, besloot Monique dat ze wilde gaan rondreizen in Ecuador. Zo heeft ze onder andere gesnorkeld en gesurft. Ook heeft Monique tien dagen in een yoga retreat gezeten.
Nu is Monique weer thuis en wil ze haar droom gaan verwezenlijken: een eigen bedrijf in Nederland.


Kunstroute Sonnewijzer en Korein
zeer verrassend

Donderdagavond 22 maart een dag na de gemeenteraadsverkiezingen was er weer een bijzondere avond in Son en Breugel. Basisschool de Sonnewijzer en Korien organiseerde de Kunstroute.

Op een aantal straten rondom de school waren er exposities ingericht over kunst. Tijdens een heerlijke wandeling door de straten werden leerlingen, ouders en ander belangstellende opeens verrast door een uiting van kunst. De leerlingen beelden naar eigen inzicht en wijze een kunstvorm uit. Bijvoorbeeld had een groep gekozen voor Mondriaan, dan overlegde een aantal kinderen hoe zij dit beeldend wilden laten zien aan het publiek. In dit geval werd het een bewegend Mondriaan schilderij.

Zo werd je Kunstroute in elke straat verrast door kunst, maar dan zoals leerlingen daar tegen aankeken of in beeld bracht en. De gehele kunstroute had wel wat weg van een vrijmarkt, er waren o.a. optredens, bewegende beelden maar ook sculpturen te zien.
Een prachtige manier om leerlingen met kunst in aanraking te brengen en hun creativiteit binnen de opdracht te laten zien.


Op de foto: Lout, Sophie, Isis, Daan, Sem, Laura, Yinthe, Quirijn en hond Beau