De raad tijdens een eerdere vergadering bijeen
De raad tijdens een eerdere vergadering bijeen Foto: Wil Feijen

Het coalitiespel is begonnen

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. Gelukkig kunnen we nu weer terug naar het normale leven. Nou ja, in de politiek begint het nu pas, alle ogen zijn gericht op het proces van de coalitievorming. Even het geheugen opfrissen over de verkiezingsuitslag, vertaald naar raadszetels. Dorpsvisie is de winnaar geworden met 36% van de stemmen. De zetelverdeling is als volgt: Dorpsvisie 6 zetels, Dorpsbelang 2 zetels, VVD 3 zetels, CDA 3 zetels, PvdA/GroenLinks 2 zetels, D66 1 zetel. Nu Dorpsvisie de grootste is geworden, ligt het voor de hand dat deze partij het voortouw neemt in de formatie om tot een nieuwe coalitie te komen.

Door: Arjen Strik

Benoeming informateur
Om tot een nieuwe coalitie te komen wil Dorpsvisie een informateur benoemen. De informateur gaat onderzoeken
welke mogelijkheden er zijn voor een college van B&W in de komende raadsperiode. De informateur staat boven de partijen en zal zo spoedig mogelijk het gesprek aan gaan met alle gekozen partijen in de Gemeenteraad van Son en Breugel.

Wettelijk gezien mag de gemeenteraad uit 17 zetels bestaan. Om een college van B&W te vormen dient dus een coalitie gevormd te worden bestaande uit een meerderheid, in dit geval zijn dit 9 zetels. Er zijn met deze uitslag verschillende coalities denkbaar bestaande uit tenminste twee of drie partijen. Dorpsvisie (6 zetels) heeft goede contacten met het CDA (3 zetels), ook programmatisch. Samen zouden ze dus een meerderheid in de Raad kunnen vormen van 9 zetels. Of dit wenselijk is, hangt af van de bevindingen van de informateur. Een andere voor de hand liggende combinatie is een drie-partijen coalitie bestaande uit Dorpsvisie, CDA en PvdA/Groen Links. Hoewel dat qua programma-invulling al wat moeilijker lijkt. Het behoud van de kerk zal waarschijnlijk een belangrijk onderdeel vormen van een coalitieakkoord.

Nieuwe wethouders
De wethouders worden geleverd door de partijen die samen een coalitieverbond zijn aangegaan en een bestuur vormen voor de komende jaren. Wettelijk gezien mag onze gemeente 3,4 fte (full time equivalent) invullen voor de functie wethouder, gelet op het aantal inwoners.

In de vorige coalitie waren er drie wethouders actief. Bij de nieuwe coalitie zal een keuze gemaakt moeten worden hoeveel wethouders wenselijk zijn en aan welke portefeuilleverdeling gedacht wordt. In ieder geval nemen we afscheid van de huidige wethouder Eef van Turnhout, die namens Dorpsbelang benoemd is. Ook de terugkeer van VVD-wethouder Kees Vortman, lijkt zeer onwaarschijnlijk gelet op de verkiezingspunten van de VVD versus Dorpsvisie en CDA. Mocht er een coalitie met de PvdA/Groenlinks komen, zal de positie van de huidige wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, opnieuw bekeken worden. Op zich heeft Tom goede referenties en veel voor elkaar gekregen binnen zijn portefeuille.

Dorpsvisie liet onlangs doorschemeren dat zij het belangrijk vinden dat de nieuwe wethouders de gehele raadsperiode van vier jaar aanblijven.

Afscheid van de oude Raadsleden
Op woensdag 28 maart is er een raadsvergadering waarin afscheid zal worden genomen van de oude raad en raadsleden die niet meer terugkeren. Op donderdag 29 maart is er een raadsvergadering met de nieuwe raad, die vooraf een serenade krijgt van de harmonie op het bordes van het gemeentehuis.


Legionella aangetroffen in Son en Breugel

In de waterzuiveringsinstallatie van Rendac is de legionellabacterie aangetroffen. Het risico op een besmetting is klein. Desondanks heeft Rendac in samenwerking met de GGD maatregelen getroffen. Volgens de GGD is er geen reden het gebied rondom het destructiebedrijf te mijden.

In de afgelopen jaren zijn bij de GGD in de regio Eindhoven en Son en Breugel vaker legionella besmettingen gemeld dan op basis van het landelijk gemiddelde was te verwachten, zonder dat sprake was van een echte uitbraak. Zoals gebruikelijk heeft de GGD brononderzoek gedaan en werden alle waarschijnlijke bronnen, waaronder koeltorens, getest. Daarin werd geen legionella aangetroffen. Eind 2017 werd in de Meierij een afvalwaterzuiveringsinstallatie geïdentificeerd als bron voor een aantal legionella patiënten in die regio.

Waterzuiveringsinstallaties onderzocht
Dat was aanleiding om in de regio Eindhoven/Son en Breugel vergelijkbare waterzuiveringsinstallaties te onderzoeken. Half maart 2018 is bij de waterzuiveringsinstallatie van het bedrijf Rendac de legionellabacterie aangetroffen. Het is een zuiveringsproces waarbij bacteriën afvalwater zuiveren en waardevol biogas produceren. Via waterdruppels (aerosolen) kan de legionellabacterie eventueel naar de omgeving verspreid worden. Voor Nederland is dit een ongebruikelijke bron.

De GGD heeft direct alle betrokken partijen uitgenodigd voor overleg. Rendac heeft passende maatregelen genomen om verspreiding te voorkomen, door de installatie af te dekken. Ook heeft het bedrijf het personeel op de hoogte gebracht. De GGD zal in samenwerking met het RIVM aanvullende metingen gaan verrichten. De Sonse Heideloop, waarop Rendac water loost, zal ook onderzocht worden. Het zal moeten blijken of aanvullende maatregelen nodig zijn, wat nu nog niet met zekerheid gezegd kan worden.

Wat is legionellose?
Legionellose is een infectie door een bacterie. Deze bacterie heet Legionella. De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na besmetting. Het begint dan met lichte koorts, spierpijn en zich niet lekker voelen. Na enkele dagen kan een longontsteking ontstaan met hoge koorts (boven de 39 graden) en koude rillingen. Bij dergelijke klachten neemt men contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie over legionella op: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/L/Legionella