Op stap met de boswachter
Op stap met de boswachter Foto:

Op stap met de boswachter

Gratis wandelexcursies bij Landgoed Heerendonk en het Wettens Broek op Tweede Paasdag

Op Tweede Paasdag, maandag 2 april, vieren Brabants Landschap, IVN Nuenen en Imkerij de Walhut het voorjaar met de Dag van het Landschap en geven daarmee het startsein voor een bruisend wandelseizoen. De gidsen van IVN en Brabants Landschap laten u op hun eigen wijze zien hoe mooi het voorjaarslandschap kan zijn in een anderhalf uur durende wandeling. Welke dieren hebben de lente al in hun bol en wat bloeit er eigenlijk zo vroeg in het jaar?

Gratis wandelexcursies in heel Brabant
Beleef het voorjaar en wandel mee met de boswachter. Op 14 locaties beginnen om 12.00, 13.30 en 15.00 uur wandelexcursies. De wandelingen duren anderhalf uur en zijn leuk voor jong en oud. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.

Landgoed Heerendonk
Door de kalkrijke bodem, te danken aan overstromingen van de Dommel in het verleden, zitten hier veel slakken. Die hebben voor het aanmaken van hun huisje immers kalk nodig. En daardoor zitten er ook weer veel lijsterachtigen: merel of zwarte lijster, zanglijster en grote lijster. Want zoals bekend, eten die meer dan andere zangvogels huisjesslakken. Ze krijgen ze met hun snavel niet open, maar laten ze van een flinke hoogte op een harde ondergrond vallen, vaak dezelfde plek. Goed speuren dus naar deze 'smidses', terwijl je wordt omringd door het gezang van deze vroege voorjaarszangers.

Adres en parkeren: Café De Kruik, Hoekstraat 52 in Nederwetten

Praktische informatie
De wandelexcursies starten tijdens de Dag van het Landschap bij de informatiestand van Brabants Landschap. Na afloop van de wandeling kunt u nog een bezoek brengen aan de Open Dag van Imkerij De Walhut, welke zich langs de route bevindt. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers mede, honingbier en thee proeven. Voor de kinderen is er dit jaar een mobiele waterbaan. Met losse onderdelen kunnen ze naar hartenlust bouwen. Het is raadzaam om (waterdichte) wandelschoenen of laarzen aan te trekken. Honden mogen helaas niet mee. Het totale programma van de Dag van het Landschap is te vinden op www.dagvanhetlandschap.nl.

Steun Natuur 'dichtbij huis'
Brabants Landschap beheert ruim 18.000 hectare bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgen we ervoor dat onze eigen, prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Daarnaast zet zij zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde gebieden. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Natuurbescherming is en blijft mensenwerk
Steun Brabants Landschap voor slechts €15,- per jaar (€1,25 per maand) en word beschermer tijdens de Dag van het Landschap. U krijgt een uitgebreid welkomstpakket mee. Vraag bij de bediening naar de voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.brabantslandschap.nl


Platform wil te kappen populieren A2
hier houden

Als er bomen gekapt worden, dan kan het hout maar beter een duurzame bestemming krijgen in Nederland dan een laagwaardige ergens op de anonieme wereldmarkt. Met dat idee is een groep ondernemers en maatschappelijke organisaties in Het Groene Woud gestart met het platform www.wehoudenjulliehier.nl.

Dat het platform juist nu is gelanceerd, is geen toeval maar ingegeven door het nieuws over de aanstaande kap van 1.750 markante populieren langs de A2, tussen Liempde en Best. De initiatiefnemers vinden net als vele anderen, dat de mooie bomen een mooie Nederlandse toepassing verdienen. Zo dragen ze in hun tweede leven bij aan een meer circulaire economie. De opzet van het platform wordt onder meer ondersteund door Nationaal Landschap Het Groene waarin alle regionale gemeenten, waterschappen en terreinbeheerders participeren.
Bouwinitiatieven en houtbehoefte

'Met www.wehoudenjulliehier.nl dagen we architecten, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en andere professionals die veel met hout werken uit ons te tippen over hun behoefte aan populierenhout', vertelt mede-initiatiefnemer Job Wittens. Op een interactieve kaart worden alle bouwinitiatieven (en houtbehoefte) bijgehouden om de vertaalslag te maken naar de te vellen bomen.
Aanbod en vraag samenbrengen

'Nog deze maand velt Rijkswaterstaat de eerste 57 bomen. Als we weten dat er vraag is, en weten in welke maat het hout gezaagd zou moeten worden, kunnen we Rijkswaterstaat benaderen met de vraag om het aan ons te verkopen. De partners binnen het platform zorgen dan voor de verwerking en levering op maat.'
Wittens beschouwt het online platform als een pilot. Mocht er voldoende vraag zijn naar het populierenhout uit Het Groene Woud, dan is het zomaar denkbaar dat ook de dit najaar te kappen 1.700 bomen later terug te vinden zijn in de Nederlandse huizen, bedrijven en instellingen.