Bernadette de Wit
Bernadette de Wit Foto: Wil Feijen

Bernadette neemt afscheid van de Traverse
Het stokje geeft ze door aan Maaike van Oosterhout

Zowel de klanten van De Traverse als de oude en nieuwe eigenaresse hebben er al een paar weken aan kunnen wennen. 1 april is het zover: dan stopt Bernadette de Wit na 23 jaar als eigenaresse en draagt ze het spreekwoordelijke stokje over aan Maaike van Oosterhout.

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Winkel in goede handen
Bernadette heeft al die jaren met liefde en plezier in haar winkel gewerkt. Het moment is nu daar om te stoppen, maar niet omdat de passie weg is. Zeker niet. Ze voelt dan ook geen opluchting, eerder gemengde gevoelens. 'Rationeel gezien is het de tijd om te stoppen, emotioneel gezien niet, zegt Bernadette.

Wat scheelt, is dat ze weet dat de winkel in goede handen zal zijn bij de nieuwe eigenaresse. Ik ben blij dat de winkel geen onderdeel wordt van een grote keten.' zegt Bernadette. Het dorpse, eigen karakter, zal behouden blijven als Maaike het overneemt.

Bernadette was oorspronkelijk kleuterleidster. Toen haar kinderen wat groter werden, is ze overgeschakeld naar verkoopfuncties in verschillende winkels in Son en Breugel. Altijd functies waarbij klantcontact en persoonlijk advies belangrijk waren.

23 jaar
23 jaar geleden heeft ze De Boekelier overgenomen, daarmee zette ze een grote stap om als eigenaresse de winkel verder te ontwikkelen. De Boekelier was een winkel met vooral tijdschriften, wenskaarten en tabak. In de loop der jaren is het assortiment fors veranderd naar de huidige winkel met boeken, kantoor- en cadeau artikelen. Omdat die winkel te klein werd, is deze in 2008 verhuisd naar de huidige locatie. Een grote stap waarbij er geheel opnieuw werd ingericht en het accent nog sterker op het assortiment boeken kwam te liggen.

Bernadette heeft altijd met veel plezier in haar winkel gewerkt. Ook Maaike heeft er enorm veel zin in. De afgelopen weken hielp ze al regelmatig mee om de winkel, het personeel en de klanten te leren kennen. In 23 jaar bouw je heel wat kennis en ervaring op. Om die over te dragen is geen eenvoudige klus.

De band met de klanten
Wat zal Bernadette het meest missen? 'De band met de klanten,' antwoordt ze zonder aarzeling. Over zo'n lange periode bouw je een speciale band op met je klanten. Zonder het trouwe klantenbestand red je het ook niet als winkel.

Wat zeker niet vergeten mag worden is het personeel. Lenie, Mieke, Monique en de zaterdaghulpen Juliette en Pleuntje worden dan ook van harte bedankt door Bernadette voor alles wat ze hebben gedaan. Maaike is op haar beurt blij dat ze over goed, ervaren en behulpzaam personeel kan beschikken. Dat is ook voor de klanten fijn. Daarnaast was ook Jolanda een gewaardeerd medewerker in de winkel. Zij heeft enige tijd geleden op eigen initiatief afscheid genomen van De Traverse, onverwacht voor Bernadette en haar collega's.

Maaike
Maaike woonde in haar middelbare schooltijd in Son en tegenwoordig woont ze in Acht. Ze kent nog altijd veel mensen in Son en Breugel. Tijdens een reünie met vriendinnen hoorde ze dat De Traverse te koop was, waarna ze met Bernadette is gaan praten en ze beiden merkten dat het goed klikte. Een overnameperiode volgde, waarin ze de tijd hebben genomen om een goede basis te leggen en waarbij wederzijds vertrouwen ontstond.

Hiervoor heeft Maaike functies bekleed in sales en marketing, heeft ze een eigen tekstbureautje gehad en twee boeken geschreven. Door De Traverse over te nemen kan ze twee liefdes gaan combineren: die voor boeken en die voor zelfstandig ondernemen.

Meer golfen
Bernadette stopt dan wel met De Traverse, ze gaat niet weg uit Son en Breugel. U kunt haar nog steeds tegenkomen, ergens in ons dorp. Wat gaat Bernadette doen als ze gestopt is? 'Gelukkig komt de zomer er aan, ik wil graag vaker gaan golfen!' antwoordt ze enthousiast.

Bernadette nodigt graag alle klanten, collega's en relaties uit voor de afscheidsborrel
op vrijdag 30 en zaterdag 31 maart, vanaf 15.00 uur

Op dinsdag 3 april is de winkel tot 12.00 uur gesloten in verband met de administratieve omzetting.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst Bernadette, Maaike en de medewerkers van De Traverse veel succes!


Maaike van Oosterhout.(links) en Bernadette de Wit