Afbeelding
Foto: Wil Feijen

De kerk is mogelijk gered maar de toon is gezet

Op donderdagavond 29 maart jl. werd de nieuwe gemeenteraad van Son en Breugel geïnstalleerd. Een officieel moment, ondersteund met een serenade door Pro Honore et Virtute. De nieuwe raadsleden werden beëdigd en daarna volgde de eerste officiële raadsvergadering in de nieuwe samenstelling. De kiezer heeft deze samenstelling bepaald op 21 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dorpsbelang gaf al snel na de verkiezingen aan dat zij, als grote verliezer, de rol van oppositie partij ging vervullen binnen de raad.

Door: Adrie Neervoort

Op het bordes buiten, zorgde de Harmonie voor muziek en ritme. Binnen in de raadszaal, werd de toon van de eerste raadsvergadering gezet. CDA diende ondersteunt door Dorpsvisie, de winnaar van verkiezingen, en D66 gelijk een motie in voor het opschorten van de sloop van de Petrus Bandenkerk.
Een motie indienen in de eerste raadsvergadering na de gemeenteraadsverkiezing is opmerkelijk. De eerste raadsvergadering is eigenlijk een vergadering met vooral veel ceremonieel gerinkel, waarin de raadleden de eed afleggen en beleefdheidscontacten uitwisselen. Zelfs de jeugdraad was uitgenodigd om in te spreken. Want zo konden zij er meteen zien hoe de democratie in een gemeenteraad werkt. Nu dat werd ze snel duidelijk!

Dat de motie gelijk werd ingediend kwam door de gemeenteraadsverkiezingen, want daarin speelde de St. Petrus Bandenkerk toch een hoofdrol. De sloop van de kerk kon ondanks de winst van de politieke partijen, die voor behoud van de kerk waren, nog gewoon doorgaan. Vandaar deze motie met het doel om dit laatste te voorkomen en dat daarbij de voormalige coalitie geen onomkeerbare besluiten meer kon nemen.

Camille Limpens van het CDA gaf een toelichting op de motie. Hij gaf aan dat een centraal thema dat speelde bij de verkiezingen was, het verschil van inzicht bij de partijen wat er met het kerkgebouw zou moeten gebeuren, sloop of herbestemming. "Wij kunnen nu vanuit de gemeente alleen maar uitspreken wat we zouden willen. Maar we willen dat eigenlijk op zo'n manier doen dat dat we niet gelijk spanning in de gemeenteraad hebben. Spanning hebben we de vorige periode genoeg gehad," aldus Limpes.

Daar waar PvdA GroenLinks en VVD zich in de motie konden vinden met een kleine opmerking zoals "het opschorten moet niet leiden tot weer meer onderzoeken", was de reactie van Dorpsbelang op de motie heel anders. "Dit is niet doorpakken, maar de besluiten doelbewust vertragen. Als dit de nieuwe koers wordt dan is de democratie in het geding." Aldus Elly Brocken van Dorpsbelang. Want door de motie worden volgens Dorpsbelang, eerder democratisch genomen besluiten een halt toegeroepen. Daarom steunde Dorpsbelang de motie niet. Direct na haar betoog maakte wethouder Eef van Turnhout (Dorpsbelang), kenbaar dat hij als raadslid de motie ook niet steunde. Hij is namelijk, totdat de nieuwe wethouders zijn benoemd, zowel raadslid als wethouder en reageerde nu als raadslid.

De vraag is of de parochie bereid is om nieuwe afspraken te maken, over het behoud van de kerk, zeker gezien de houding van de parochie in het verleden over dit onderwerp. Eerdere tegenstanders in de vorige coalitie zoals PvdA/GroenLinks en de VVD steunden de motie zodat een nieuwe coalitie niet met een gesloopt gebouw opgescheept zit, terwijl de discussie nog gaande is.
De motie werd uiteindelijk bij meerderheid aangenomen. Wethouder Van den Nieuwenhuijzen beloofde dat hij in het gesprek dat het college dinsdag na Pasen met de parochie heeft het verzoek kenbaar zal worden gemaakt. Ook beloofde hij, dat hij de resultaten van dit gesprek zo snel mogelijk te willen delen met de raad. Wordt vervolgd.



Afbeelding
Afbeelding