Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Voor de 21e keer loven en bieden
De Goederen- en Dienstenveiling komt er weer aan!

Zaterdag 14 april is het weer zover, dan vindt de Goederen- en Dienstenveiling plaats. De locatie is weer De Zwaan, achter de coulissen is men druk in de weer om alles te regelen. Ik sprak met Joost van Vonderen, een van de acht vrijwilligers die de veiling organiseren.

Door: Lucas van As

Eind oktober, begin november begint het al, verteld Joost. Eerst kijken ze of het bestand van donateurs die de vorige keer meewerkten nog actueel is. De donateurs worden verdeeld over de acht vrijwilligers, die vervolgens de donateurs benaderen of ze weer mee willen doen. Ook kan het zijn dat een van de vrijwilligers, die allemaal een aardig netwerk hebben, een nieuwe donateur weet.

Het verschilt per donateur, de een heeft een vast kavel dat bijgedragen wordt, de ander moet er even over nadenken. Omdat ze niet zomaar iets weg willen geven, maar juist iets origineels, iets waardevols wat veel op kan brengen. Het gaat tenslotte om het goede doel! Dat goede doel, dat is jeugdcentrum Oase, CV De Krutjesrapers en vv SBC.

Van alles en nog wat
Wat voor kavels worden er zoal aangeboden, vraag ik Joost. 'Van alles en nog wat, het aanbod van kavels is zeer gevarieerd, van een dvd-box met James Bond-films tot een gevulde schoenpoetskist, van aardbeienplanten tot een elektrische tandenborstel en van een kinderfeest met friet, aangeboden en verzorgd door Prins Wim en Adjudant Arjan tot fysieke uitdagingen als drie maanden gratis sporten of een gratis APK/onderhoudsbeurt voor uw auto.' Meer als een tipje van de sluier kan Joost niet oplichten!

De kavels worden verzameld in een boekje, dat 5 april gedrukt zal worden. Tot het laatste moment kunnen er wijzingen optreden, ook nadat het boekje al gedrukt is. Daarom zijn er lege plekken opengelaten, waar als het nodig is 'reservekavels' ingezet kunnen worden.

Hectische weken
De laatste weken voor de veiling zijn hectisch, de vrijwilligers doen het graag, ze doneren in feite hun vrije tijd. Voor het goede doel! Die goede doelen vaardigen elk ook mensen af, meestal twee of drie, om de kavels op te halen op de dag van de veiling. De kavels worden naar De Zwaan gebracht en daar opgesteld, sommige kavels kunnen op tafels uitgestald worden, anderen niet. Voor de speciale kavels, zoals een dagje varen, moeten certificaten geregeld worden. Ook moet geregeld worden hoe de afwikkeling (betaling en overhandiging van het betreffende kavel) geregeld wordt. Er zijn heel wat puntjes die op de 'i' gezet moeten worden!

Voordat de veiling begint, kunnen belangstellenden al kijken waar ze eventueel op willen bieden. Bij de veiling zelf wordt het kavel dat geveild wordt ook op een scherm geprojecteerd, met het logo of naam van de aanbieder erbij. 'Vorig jaar was er een doorlopende presentatie van de aanbieders te zien op het scherm', vertelt Joost. Dat zorgde voor verwarring, nu is alleen het kavel dat geveild wordt te zien op het scherm.

In april is het aanbod definitief, dan komen de vrijwilligers samen met de veilingmeesters. Dan wordt besproken welk kavel als eerste aan bod komt, wat de startprijs is en met welk bedrag het omhoog gaat. De veilingmeesters hebben de vrijheid om dat te wijzigen, als ze aanvoelen dat de situatie er om vraagt.

Het wordt een gezellige avond!
Ook dit jaar staan veilingmeesters Ted Swinkels, Henry Jansen en Remco Heeren garant voor kwinkslagen en een gezellige sfeer! Ze zullen de boel een beetje 'opzwepen', voor een optimale sfeer en opbrengst. Het zal een gezellige avond worden, ook als u alleen komt kijken. Al bestaat de kans dat u in verleiding komt!

De avond zelf is spannend, ook voor de vrijwilligers. Ze zijn benieuwd wat de opbrengst zal zijn, gedurende de avond wordt het bijgehouden en rond 0.30 uur bekend gemaakt. Als u een kavel koopt, krijgt u niet alleen het aankoopbewijs maar ook een tegoedbon voor een uitsmijter. Die zal prima smaken na zo'n gezellige, spannende avond!


Lezerspodium Dorpsbelang

Verkiezingsuitslag 21 maart 2018.

De afgelopen acht jaar was Dorpsbelang Son en Breugel onderdeel van de verschillende coalities. Daarmee heeft de partij een grote bijdrage geleverd aan de vorming en de uitvoering van het beleid van de gemeente Son en Breugel. Hierbij hebben we ons steeds laten leiden door onze politieke overtuiging, zoals vastgelegd in onze uitgangspunten, en door het van de kiezers aan de fractie gegeven mandaat.
Als verliezer van de verkiezingen feliciteren wij allereerst de andere partijen met hun verkiezingsoverwinning. Natuurlijk bedanken we nadrukkelijke diegenen die wel op Dorpsbelang Son en Breugel hebben gestemd voor het wederom in ons gestelde vertrouwen.
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 maakt duidelijk dat we er als fractie en bestuur van Dorpsbelang Son en Breugel kennelijk niet in zijn geslaagd om aan de inwoners van Son en Breugel duidelijk te maken wat we in de afgelopen acht jaar hebben gerealiseerd zoals 4 nieuwe scholen, de enorme uitbreiding van het Meubelplein, de herontwikkeling van Ekkersrijt, grote stappen op het gebied van de WMO en duurzaamheid, huisvesting voor jongeren (met of zonder beperking) en -ondanks de crisis- een gestage groei van woningbouw in Sonniuspark.
Wij respecteren de verkiezingsuitslag waaruit volgt dat wij als verliezende partij geen rol meer zullen spelen bij de formatie van een nieuwe coalitie. Dit betekent dat wij ons de komende vier jaar zullen richten op een rol als oppositiepartij.
Fractie en bestuur van Dorpsbelang Son en Breugel zullen daarbij vasthouden aan de uitgangspunten van de partij en de voorstellen van de nieuwe coalitie beoordelen vanuit de belangen van en voor de gemeenschap van Son en Breugel.

Wim van der Hooft
Voorzitter Dorpsbelang Son en Breugel