Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Eenmaal, andermaal……..Spekkoper!

Goede sfeer en fanatieke bieders op 21e Goederen- en Dienstenveiling. De zaal van café restaurant de Zwaan was afgelopen zaterdagavond 14 april veranderd in echt veilinghuis. Meer dan honderd fanatieke bezoekers probeerden hun slag te slaan en boden op de gedoneerde kavels, dat het een lust was.

Door: Adrie Neervoort
Foto's: Wil Feijen

Opbrengst is bestemd voor de jeugdactiviteiten
Deze traditionele Goederen- en Dienstenveiling werd voor het 21ste jaar werd georganiseerd, waarbij de opbrengst geheel ten goede komt aan de jeugdactiviteiten van de organisatie bestaande uit JC Oase, CV De Krutjesrapers en voetbalvereniging SBC. Want zoals de organisatie zelf zegt: "Het hoeft geen nadere uitleg dat jeugd, carnaval en voetbal prima samen gaan in ons dorp."
In de week voor de veiling werd de volledige kavellijst gepubliceerd in de plaatselijke weekbladen. Belangstellenden konden een halfuur voor aanvang van de veiling de aanwezige kavels nog in het echt bekijken. Om klokslag 20.00 uur opende Arrold van den Hurk de veiling met een woord van dank aan alle vrijwilligers en donateurs. Daarna wees de vervangend notaris Harrie van Eck de bezoekers nog op de algemene veilingvoorwaarden en spelregels.

Prachtig spel van loven en bieden
Na deze plichtplegingen ging de veiling van start. Na elk openingsbod, dat af en toe wel erg laag leek in vergelijk met de waarde van de kavel, begon het bieden. Soms is het een strijd tussen twee bekenden maar vaak liep de prijs ook hoog op omdat een bieder speciaal voor de bewuste kavel was gekomen en daar zijn zinnen op gezet had. Prachtig om dit spel van loven en bieden te volgen. Het succes van de veiling wordt niet alleen bepaald door het aanbod van goederen en diensten, maar ook door de aanwezigheid van vele bezoekers die willen bieden. Ondanks een volle zaal leek het of er deze editie wat minder actieve bieders aanwezig waren.

Eenmaal, andermaal….. verkocht, klonk het regelmatig.
Handen gingen de lucht in voor een bod soms vergezeld met een glimlach of een serieus gezicht. In een rap tempo werden de 172 kavels geveild. De veilingmeesters Henri Jansen, Remco Heeren en Ted Swinkels maakten van iedere kavel een mooi verhaal of anekdote en samen met de enthousiaste presentatie van elk draagbaar kavel door Lindsey Kuijten (11 jaar) leidde dit tot snelle stijging van de biedingen.
De uiteindelijke opbrengst was €17.661,- . Het hoogste bedrag werd geboden op een kavel dat een compleet feest met artiesten, zaal, eten en drank betrof. Ondanks de wat lagere opbrengst van de veiling ten opzichte van het vorige jaar, sprak de organisatie van wederom een succesvolle avond die de eerder genoemde clubs weer een mooi bedrag opleverde.

Spek met eieren een traditionele uitsmijter voor de kopers
Het blijft natuurlijk een veiling. De prijs wordt bepaald door de hoogste bieder en is vaak niet de werkelijke waarde van de kavel. Daarom zijn de bieders die een kavel gekocht hebben de grote winnaar. Spekkoper, met een mooi product en een geweldige steun aan de clubs in één koop. Traditiegetrouw kregen de kopers van een kavel na afloop nog spek met eieren aangeboden en ging iedereen tevreden huiswaarts na weer een geslaagde en goed georganiseerde editie van de Goederen- en Dienstenveiling.


Afbeelding