Afbeelding
Foto:

Leo Achterbergh overleden

Donderdagavond 12 april is Leo Achterbergh overleden. Leo was een bekend persoon in Son en Breugel, maar ook ver daarbuiten. Hij was een actief kunstenaar, ook was hij betrokken bij de Maandagportretgroep, De Sonse Joffers en de tekengroep Domotek.

Door: Adrie Neervoort/ Catherine Witvliet

Veel inwoners van Son en Breugel hebben bij de kunstschilder Leo Achterbergh inspirerende lessen gevolgd of zijn door hem geportretteerd.

Geboren in Indië
Leo werd geboren op 5 juli 1921 in Paree, op Oost-Java. Na een mooie jeugd wilde hij priester worden. Op aanraden van zijn ouders gaat Leo eerst in militaire dienst, daarna volgt hij een opleiding tot onderwijzer, voordat hij bij de Jezuïeten terecht komt om de priesteropleiding te volgen. Aan deze leerweg kwam abrupt een einde door de oorlog, na de capitulatie begon voor hem het harde kampleven, op 21-jarige leeftijd.
Ondanks alle verschrikkingen zag hij deze periode ook als een levensles: 'gezien de omstandigheden leerde ik ook een beetje "dé mens" kennen, ontdaan van bezit, functie, beroep, macht en veiligheid. Dan blijken "belangrijke mensen "soms heel klein en "heel gewone mensen" soms rijke persoonlijkheden te zijn. Ik leerde door "mooie geveltjes" heen te kijken'. En dat alles wat je nodig hebt in het leven in een klein koffertje past.

In Nederland
In 1946 kwam Leo aan in Nederland, als 25-jarige. De hang naar het priesterschap was er niet meer, wel de behoefte om de diepte van het menszijn te ervaren. Hij studeerde af als psycholoog, in 1952 werd hij gevraagd de bedrijfspsychologische dienst bij de snelgroeiende DAF op te richten. In 1957 liet de familie Achterbergh hun geliefde huis aan de Boslaan bouwen.

Pensioen
In de jaren zeventig wordt Leo ziek, na eerst hij in de WAO terecht komt, gaat hij in 1978 met pensioen. Na al die jaren haalt het verleden hem in: de traumatische ervaring van de honger en ontberingen in het kamp, de dood van zijn twee jaar jongere broer Jan, de gevaarlijke reis door Java op zoek naar zijn moeder en jongste broer Arthur.
Zijn pensionering beleefde hij als een ommekeer in zijn leven. Met evenveel passie waarmee hij zijn werk gedaan had ging hij de weg van de kunstenaar, een zoektocht naar alles wat zijn schilderen kon vernieuwen en verbeteren, hiermee de diepere bestaansvormen van mens en materie ervarend. Het helpt Leo ook om zijn oorlogservaringen te verwerken, prikkeldraad komt vaak voor in zijn tekeningen.

Zeer inspirerend voor hem waren de contacten met de kunstenaars uit de regio en België. Ook de ontmoeting tussen kunstliefhebber en kunstenaar was belangrijk voor hem. Hij was dan ook de medeoprichter van Ars Longa, de florerende kunstvereniging van Son en Breugel.

Gemeenteraad
Van 1958 tot 1966 is Leo Achterbergh lid geweest van de gemeenteraad van Son en Breugel. Vanaf 1986 heeft hij als lid van onze expositiecommissie, samen met Annelies Schoth en Ad van Etten, ruim 32 jaar een fraai podium geboden aan kunstenaars uit onze gemeente. In december 2017 heeft de commissie afscheid genomen met een door henzelf samengestelde expositie.

Op zijn 75e verjaardag heeft burgemeester Willem Urlings hem de versierselen uitgereikt behorend bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag werd hem door de gemeente een boom aangeboden. Die is geplaatst in de Zandstraat nabij De Harlekijn. Op deze locatie stond eerder het Centrum voor Creativiteit waaraan hij jarenlang verbonden is geweest.

Leo Achterbergh is 96 jaar geworden.