Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Het aantal geregistreerde verkeersongevallen blijft nagenoeg gelijk

Het aantal geregistreerde verkeersongevallen in Son en Breugel is de afgelopen drie jaar nagenoeg gelijk gebleven. In 2017 werden 78 ongevallen geregistreerd. In 2016 waren dat er 82. Nog een jaar eerder vonden er 75 ongelukken plaats.

De jaren 2014 en 2015 kenden dodelijke slachtoffers. In 2016 en 2017 overleed niemand in het Son en Breugelse verkeer. Hier staat tegenover dat het aantal gewonden is toegenomen: van 8 in 2014 naar 14 in 2017. Dat blijkt uit, een halfjaarlijkse rapportage over verkeersveiligheid.

Om beter inzicht te krijgen in de verkeersveiligheid, heeft de gemeente Son en Breugel alle geregistreerde ongevallen van de laatste vier jaar en de wegen waar te hard wordt gereden (provinciaal thema 2018: Jaar van de snelheid) op een rij gezet. Combinatie van de ongevalsgegevens en de snelheidsgegevens levert een top 10 aan aandachtssituaties op.

De route Boslaan – Eind v.v. is de plek waar vaak te hard wordt gereden én waar ook ongevallen zijn geregistreerd. Delen van deze route vormen samen de top 3 van die lokale aandachtsituaties. Er is ook een regionale top 10: de Van den Elsenstraat in Breugel staat daarin op positie 5. Niet alleen Son en Breugel, ook de twintig andere gemeenten van de Metropoolregio Eindhoven (MRE) hebben ongevallencijfers opgesteld.
Dat is gedaan samen met de politie en ICT-bureau VIA. Dat levert een uniforme verkeersveiligheidsrapportage op onder de naam BLIQ. Deze BLIQ-rapportage verschijnt twee keer per jaar. De gemeenten in de MRE hebben een tijd terug met elkaar afgesproken dat de verkeersveiligheid omhoog moet.

De gemeente Son en Breugel laat weten dat zij op basis van de cijfers van plan is flink in te (blijven) zetten op dit onderwerp. In maart 2018 heeft dit reeds geleid tot plaatsing van een veertiental wegversmallingen op de route Boslaan – Eind v.v