Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Koningsdag in Breugel – kinderspelen bij de Boerderij

Met 'stille' trom kwamen de leden van het Sint Catharina Gilde aangelopen, rond de klok van tien. Het was Koningsdag, en tijd voor de traditionele vendelgroet. Samen met een grote groep ouders en hun kinderen was ik getuige van deze prachtige traditie!

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Vendelzwaaiers
Stilzwijgend keken we naar de vendelzwaaiers, ritmisch begeleidt door een viertal drummers en twee trompettisten. Met hun gepluimde hoed voor hen op de grond, zwaaiden de drie vendeliers rustig met hun vendel, achter de rug langs, of met een overstapje. Het was een mooie opening! Ondertussen stonden de kinderen te trappelen om een kijkje te gaan nemen op het terrein bij de Boerderij, waar een keur aan spelletjes en activiteiten op hen stond te wachten!

Bij binnenkomst kregen de kinderen een kaart, waarop alle activiteiten afgetekend konden worden. En een kleurplaat voor de kleurwedstrijd meegenomen kon worden! Vlak bij de ingang begon de pret al. In een grote ton met zeepsop konden kinderen een badmintonracket zonder snaren dopen, om zo extra grote bellen te kunnen blazen. Al vergde dat wel enige oefening!

Blokken stapelen
Even verderop waren kinderen blokken aan het opstapelen. Steeds hoger ging het, telkens als ik dacht: 'nu gaat-ie omvallen!' bleef het nog even uit. Voordat de stapel onvermijdelijk omviel, had-ie een duizelingwekkende hoogte bereikt!

Een clown vouwt op bestelling dieren van ballonnen. Kinderen konden aangeven welke kleur ballonnen gebruikt moesten worden, en welk dier ze wilden. 'Ben je al verliefd?' vroeg hij aan een jongen, terwijl hij de ballonnen vouwde. Een veel betekenend stilzwijgen was het antwoord.

De vrijwilliger bij het blikjes omgooien had het zwaar, nog voordat ze allemaal weer stonden, begonnen de kinderen in hun enthousiasme al te gooien. Houd dat maar eens bij!

Zwarte smoelen spel
Het 'zwarte smoelen spel' was ook en grote hit. Het was een rij van spekkies, met een dropveter aan een horizontaal gespannen touw gebonden. Koekhappen, maar dan met een spekkie dus. Handen achter de rug, en happen maar! In het begin moesten de meeste kinderen even wennen, al gauw hadden ze in de gaten hoe het werkte.

Dan was er ook nog de opblaasbare muur. De bedoeling was dat de kinderen zo hard mogelijk tegen de muur aan zouden duwen, zodat die omkieperde. Dat lukte, zij het met hulp van twee stoere vrijwilligers…

Er waren nog vele andere spellen, van hoefijzer gooien tot ezeltje prik, natuurlijk mocht ook het springkussen niet ontbreken. Als de kinderen (en hun ouders!) even uit wilden rusten, was er genoeg te eten en te drinken.

Net buiten het terrein van de Boerderij gaf de Brandweer een demonstratie. Een minibrandweerwagen op rails werd voortgestuwd door een waterstraal, even verderop gaven ze met een schuimspuit de nabije bomen en lantarenpaal een winters uiterlijk.

Het was een waar kinderfeest!