Zoni Weisz
Zoni Weisz Foto:

Reünie Titus Brandsma MAVO Eindhoven

Op 4 november 2018 vindt er een reünie plaats voor leerlingen die in de jaren 1977 t/m 1982 op die school examen hebben gedaan. Stuur een mailtje naar: titusreunie2018@gmail.com en je krijgt nadere informatie.


Overlevende holocaust
geeft lezing in de Knoptoren

Op vrijdagavond 18 mei geeft Zoni Weisz een lezing in de Knoptoren, aanvang 20.00 uur. Weisz is een Sinto die ontsnapte aan de Holocaust. Weisz werd op 4 maart 1937 geboren in Den Haag, in een woonwagen, als zoon van een muzikant en vioolbouwer. Zijn Sinti-ouders kwamen uit Litouwen.

Op 19 mei 1944 ontsnapte Weisz aan het zogenoemde zigeunertransport van Westerbork naar Auschwitz. Ouders Jacoba en Johannes, broertje Emil en zussen Augusta en Johanna waren enkele dagen ervoor tijdens een razzia in Zutphen opgepakt, terwijl hij bij een tante in een nabijgelegen dorp logeerde. Weisz werd alsnog opgespoord en moest zich op station Assen bij hen voegen, maar werd daar in bescherming genomen door een politieman: „Hij zei dat ik hard moest wegrennen als hij zijn pet afdeed. Dat heb ik gedaan. Terwijl ik de goederentrein met het blauwe jasje van mijn zus zag wegrijden, sprong ik in een personentrein."
Na de oorlog was Weisz succesvol als ontwerper van bloemententoonstellingen. Weisz leverde onder meer de bloemen voor het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander. Zijn exposities bloemsierkunst in het Singer museum in Laren trokken veel publiek.

Gaandeweg verdiepte Weisz zich echter meer en meer in zijn verleden. Hij werd bestuurslid van het Auschwitz Comité en voerde de onderhandelingen voor Roma en Sinti bij de zogenoemde restitutiebetalingen, begin deze eeuw. Ook vertelt hij zijn levensverhaal, niet alleen in Zutphen, maar ook op scholen, in kamp Westerbork en uiteindelijk zelfs bij de Verenigde Naties en in Duitsland, in de Bundestag.

In februari 2016 verscheen zijn autobiografie: De vergeten Holocaust.
Kaartjes voor deze lezing á € 10,00 zijn verkrijgbaar bij boekhandel 't Paperas en aan de kassa.


Bijeenkomst Parkinson Café Eindhoven

Hiermee nodigen wij u uit voor de bijeenkomst op donderdag 24 mei 2018 van het Parkinson Café Eindhoven.
Tijdens deze bijeenkomst zal Sherida Obimdi een Workshop Muziektherapie gegeven.

Wat kan muziek betekenen voor mensen met Parkinson? Helpt het om te zingen? Wat doet het precies? Kom naar de presentatie/workshop met muziektherapeute Sherida Obimdi en ontdek en ervaar nieuwe dingen die behulpzaam zullen zijn in het dagelijks leven.

Het Parkinson Café Eindhoven is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen), hun partners, familieleden, mantelzorgers en zorgverleners. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten.

Het Parkinson Café Eindoven opereert op regionale basis en biedt ook cliënten uit de aangrenzende gemeenten de mogelijkheid deel te nemen.
Vitalis Peppelrode Ds. Th. Fliednerstraat 5 5631 BM Eindhoven
Wanneer : Tweede donderdag van de maand
Tijdstip : Ontvangst vanaf 14.30 uur, programma 15.00 – 17.00 uur
Locatie : Theaterzaal Carrousel, 1ste etage hoofdgebouw.