Afbeelding
Foto:

Prokkelweek toonbeeld samen doen en samen leven

Tijdens de elfde nationale Prokkelweek, van 4 tot en met 9 juni, ontmoeten duizenden mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar. Na het succesvolle jubileumjaar in 2017 gaat ook in 2018 de Prokkelweek weer vliegend van start. Marian Geling, initiatiefneemster en landelijk projectleider, is trots: 'Het is geweldig om te zien hoe in het laatste decennium de Prokkelweek is uitgegroeid tot een inspiratie en voorbeeld voor de rest van het jaar.

Prokkelweek is inclusie
In elf jaar tijd is de Prokkelweek uitgegroeid tot een springplank voor samen doen en samen leven. Dat is wat 'inclusie' inhoudt, de Prokkelweek was wat dat betreft zijn tijd ver vooruit. Prokkelweek was immers al een toonbeeld van inclusie voordat het een buzzwoord werd.

Tijdens de Prokkelweek vinden er losse activiteiten plaats, georganiseerd op lokaal, regionaal en landelijk niveau, waarbij de Prokkelweek een opening biedt om verder te kijken. Door middel van een zogenaamde Prokkelstage lopen in een groot aantal verschillende bedrijven en op verschillende afdelingen mensen met een beperking mee. Regelmatig zorgt een Prokkelstage voor een reguliere baan bij een organisatie. Ruim 300 activiteiten staan inmiddels op de landkaart en dit aantal zal naar verwachting alleen maar groeien richting de Prokkelweek.

Marian Geling: 'Het enthousiasme in wijken, op scholen en bij de overheid is heel groot. Ook hebben meerdere (internationale) bedrijven zich verbonden aan dit initiatief, zij starten veelal met de ProkkelSterrenslag en gaan vervolgens door met beleidsProkkels of Prokkelstages op hun eigen vestigingen. De week inspireert tot duurzame samenwerking'.

Participatie
De Prokkelweek vraagt aandacht voor de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Eén week per jaar als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. Steeds meer mensen en organisaties gebruiken de Prokkelweek dan ook als laagdrempelig instrument voor inclusie. De samenleving is van ons allemaal; Prokkelen draagt daar haar steentje aan bij. En vaak verrassend anders dan mensen denken.

Lerend effect voor mensen met en zonder beperking
Ieder jaar zien we ook het lerend effect van de activiteiten in de Prokkelweek. Niet alleen bij mensen met een beperking, maar zeer zeker ook bij de mensen zonder beperking. Steevast zie je mensen met elkaar omgaan vanuit veelal een belemmerende overtuiging. Dat mensen denken dat de ander iets niet begrijpt of hulp nodig heeft. Als die dan goedbedoeld geboden wordt en de ander laat blijken daar echt geen behoefte aan te hebben, dan verandert in een flits toch het wereldbeeld wat men van een ander heeft vastgezet. Zo leren we echt met en door elkaar.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Marian Geling: 06-27057594 of marian@prokkel.nl.
Meer achtergrondinformatie over de Prokkelweek, de grondleggers en financiers vindt u op http://prokkel.nl.


Verkeersweek op Wielen Zonhove genomineerd voor de Gouden Prokkel

De Verkeerweek op Wielen die zal plaatsvinden van 5 tot en met 10 juni op het terrein van Zonhove in Son en Breugel is genomineerd voor de Gouden Prokkel.

De Gouden Prokkel is een onderdeel van de Prokkelweek. Tijdens de Prokkelweek vinden er losse activiteiten plaats georganiseerd op lokaal, regionaal en landelijk niveau, waarbij de Prokkelweek een opening biedt om verder te kijken. Door middel van een zogenaamde Prokkelstage lopen in een groot aantal verschillende bedrijven en op verschillende afdelingen mensen met een beperking mee. Regelmatig zorgt een Prokkelstage voor een reguliere baan bij een organisatie.

Op Vrijdagmiddag 29 juni zal minister Hugo de Jonge de Gouden Prokkel uitreiken, aan één van de genomineerde. Ander kanshebbers zijn; Amsterdams Prokkelnetwerk, Olympic Moves in Papendal, Duurzaamheidsworkshop bij Abrona, Philadelphia overall het hele land.

Zij strijden allemaal in de categorie "innovatief". Op vrijdag 29 juni weten we of het feestje in Son en Breugel gevierd kan worden.