(vlnr) Jaydee van Gils, Nick Kremers, Milan Jansen, Marit Dozy en Aimee Lombarts. Vijf leden van de jeugdgemeenteraad in Son en Breugel.
(vlnr) Jaydee van Gils, Nick Kremers, Milan Jansen, Marit Dozy en Aimee Lombarts. Vijf leden van de jeugdgemeenteraad in Son en Breugel. Foto: Annie Maessen

Jeugdgemeenteraad maakt speeltuinen Son en Breugel veiliger

Hoe maak je een speeltuin veiligere? Door te zorgen dat er geen kapotte speeltoestellen in de speeltuin staan. Behalve vervelend kan een kapot speeltoestel ook gevaarlijk zijn. Maar aan wie en hoe meld je een kapot speeltoestel van een speeltuin in Son en Breugel?

Een vraag waar veel kinderen en inwoners van Son en Breugel niet allemaal een antwoord op konden geven. Daar moeten wij wat aan doen, dacht de zeer actieve jeugdgemeenteraad van Son en Breugel. En ook dit keer komen zijn niet alleen met een plan maar ook met een praktische uitvoering. "Plak op alle speeltoestellen in speeltuinen van de Gemeente Son en Breugel een sticker, waarop staat hoe je een defect toestel kunt melden".

Het zo werden op woensdag 30 mei de eerste stickers geplakt op de speeltoestellen van de speeltuin De Molenwiek door Nick Kremers, Milan Jansen, Jaydee van Gils, Marit Dozy en Aimee Lombarts, vijf leden van de jeugdgemeenteraad in Son en Breugel.

Andere speeltuinen zullen snel volgen. Weer een mooi initiatief van de jeugdgemeenteraad van Son en Breugel!


Verkiezingen Jeugdgemeenteraad komen er weer aan

Van 11 tot 15 juni aanstaande zijn er weer verkiezingen voor de Jeugdgemeenteraad in Son en Breugel. De komende weken zal hiervoor campagne worden gevoerd door de leden van de Jeugdgemeenteraad, op hun eigen basisscholen.

Vrijdag 1 juni bezocht Hans Gaillard, voorzitter van de Jeugdgemeenteraad samen met raadslid Joris van Dam basisschool de Bloktempel. Ze waren naar de basisschool gekomen om uitleg te geven aan de leerlingen van groep 6 waarom de jeugdgemeenteraad belangrijk is. Maar ook om uit te leggen welke invloed een jeugdgemeenteraad kan hebben binnen een gemeente als Son en Breugel.

Daar hadden zij zelfs voorbeelden van, zoals de stickers die laatst op speeltoestellen in speeltuinen in Son en Breugel zijn geplakt, maar ook een verkeersbord dat geplaatst is op de Afrikalaan. Allemaal ideeën van de jeugdgemeenteraad!

Zo wist de burgemeester samen met raadslid Joris van Dam de kinderen al snel enthousiast te krijgen om zich verkiesbaar te stellen.

Als speciale gast kwam ook India Geuze uit groep 7, lid van de jeugdgemeenteraad. Zij vertelde enthousiast over haar ervaringen en hoe zij mee had gedaan aan de verkiezingen, waardoor zij uiteindelijk werd verkozen.

Bij de vraag wie zou zich verkiesbaar willen stellen voor de je jeugdgemeenteraad staken veel kinderen een vinger op. Dus weer nieuwe leden en ideeën voor de toekomst.

De jeugdgemeenteraad laat kinderen op een serieuze manier kennis maken met de democratie en de gemeentepolitiek. Wie weet zit de nieuwe wethouder van de toekomst nu al in de jeugdgemeenteraad!

Na de verkiezingen zal per school één kind uit groep 7 afgevaardigd worden om zitting te nemen in de Jeugdgemeenteraad, samen met een kind uit groep 8 dat er al in zit. Hiermee ververst de groep zich jaarlijks en leren zij van elkaar.

Na de zomervakantie worden de nieuwe leden van de Jeugdgemeenteraad geïnstalleerd door burgemeester Hans Gaillard.


Coalitiebesprekingen Son en Breugel
bijna afgerond

De coalitiebesprekingen tussen de fracties van DorpsVISIE, CDA en PvdA/GroenLinks zijn in een afrondende fase gekomen.

De inhoudelijke gesprekken over het coalitieakkoord zijn afgerond. "Er is in een ontspannen sfeer gesproken over een aantal onderwerpen waarbij er bereidheid was zich te verdiepen in elkaars standpunten", zegt formateur Gaby van den Biggelaar. Vervolgens zijn er teksten geschreven en van commentaar voorzien. "Uiteindelijk zijn de fracties erg enthousiast over
de inhoud van het akkoord", aldus de formateur.

Ook is er overeenstemming over het aantal wethouders dat deel zal uitmaken van het college van Son en Breugel. Het college zal, naast burgemeester Gaillard, bestaan uit drie wethouders, waarbij elke coalitiefractie één wethouder zal leveren.

Momenteel ligt de tekst van het akkoord bij de burgemeester die volgens de Gemeentewet hierover advies kan uitbrengen. Ook worden de voorstellen uit het coalitieakkoord door de ambtelijke organisatie doorgerekend. Deze week worden de uitkomsten hiervan door de beoogde coalitiefracties verwerkt.
De fracties werken nu verder aan de portefeuilleverdeling, waarvan de hoofdlijnen al vaststaan.

Op 15 juni om 17.00 uur zullen het coalitieakkoord en de wethouderskandidaten gepresenteerd worden, in de raadszaal van het gemeentehuis


Afbeelding