Lezerspodium

Gebed zonder end.

En toen was het stil. Nadat jarenlang elk detail is gepubliceerd over een nieuw Dorpshuis, een aangepast Kerkplein en mogelijke bestemmingen van het voormalig Petrus Banden kerkgebouw, wordt de aankoop van het voormalig kerkgebouw door de gemeente Son en Breugel nauwelijks noemenswaardig geacht door de media. Een belangrijke gebeurtenis voor de toekomst van het centrum, met grote financiële, dorpsbouwkundige en maatschappelijke gevolgen voor de gemeente Son en Breugel, blijft onder de radar.
Dat op zichzelf, is al een vermelding in de pers waard.

De VVD fractie Son en Breugel heeft zich met kracht tegen de koop van het voormalig kerkgebouw uitgesproken. Er is geen enkel inzicht in de financiële gevolgen, zoals de kosten voor bijvoorbeeld nieuwe bestemmingsplannen, nieuwe ontwerpen en nieuwe te ontwikkelen visies zoals de Centrumvisie en Kerkpleinvisie.
De maatschappelijke consequenties zijn ook al niet te overzien. Mogelijke huurders moeten nog minimaal 4 jaar wachten; áls ze nog zijn geïnteresseerd. En allerlei tijdelijke voorzieningen dienen nog minimaal 4 jaar in stand te worden gehouden.
Verder wordt er een gebouw gekocht zonder enig bouwtechnisch rapport. Een "strategische" aankoop, zo wordt gesteld, maar een strategie zonder visie is een wassen neus. Een gebouw dat ook nog een grote kans loopt om als monument te worden aangemerkt. Naar aanleiding van het beroep van het Cuypersgenootschap tegen het collegebesluit om het voormalig kerkgebouw geen monument te laten worden, heeft de Bossche rechtbank in 2015 onder andere het volgende bepaald: "het gebouw heeft juridisch gezien een monumentale status". En dat zou kunnen gaan leiden tot torenhoge uitgaven. U begrijpt natuurlijk wie dat gaat betalen.
Áls er al mag worden gebouwd, aangepast of herbestemd.

We mogen aannemen dat als u iets koopt, u ook weet wat u ermee gaat doen en wat de consequenties zijn voor uw portemonnee. Bij deze aankoop is dat niet nodig, volgens DorpsVISIE, CDA en PvdA/GL. Kopen, 20 jaar terug in de tijd en we zien wel wat het allemaal wordt. En het Vestzak, Kerkplein en het Centrum in zijn geheel? Dat zal ook weer allemaal bekeken en onderzocht worden. Onverantwoorde politiek, zo vinden wij.
Het centrum van Son als zwart gat. En daar had toch iets over in de media kunnen staan.

VVD fractie Son en Breugel