vlnr Gaby van den Biggelaar, Remco Heeren, Camile Limpens en Joris van Dam
vlnr Gaby van den Biggelaar, Remco Heeren, Camile Limpens en Joris van Dam Foto: Wil Feijen

Coalitieakkoord vraagt om samenwerking met de burger

Vrijdag 15 juni presenteerden formateur Gaby van den Biggelaar en de coalitiepartijen DorpsVisie, CDA, PvdA/ GroenLinks het bereikte coalitieakkoord Son en Breugel 2018-2022. "Geen dichtgetimmerd verhaal, maar een akkoord op hoofdlijnen waar ruimte is voor ideeën. Een akkoord waarin luisteren naar de burgers en draagvlak creëren een grote rol speelt," aldus Remco Heeren (DorpsVisie).

Door: Adrie Neervoort

Samen bouwen aan een mooier Son en Breugel
De nieuwe coalitie nam uitgebreid de tijd om tot overeenstemming te komen over de nieuwe koers en vindt dat wat goed is goed moet blijven. Op een aantal beleidsterreinen worden echter andere keuzes gemaakt of accenten verlegd. De titel van het akkoord is dan ook veelzeggend "Samen bouwen aan een mooier Son en Breugel". Men streeft naar een andere bestuursstijl die meer past bij de tijd waarin we leven, met een werkwijze die meer recht doet aan het inhoudelijke debat in de Raad en waarbij kennis en ervaring in de gemeenschap serieus wordt benut. Dit laatste loopt als een rode draad door dit akkoord.

Goud in handen
De coalitie realiseert zich dat Son en Breugel met tal van betrokken maatschappelijke organisaties en een bloeiend verenigingsleven goud in handen heeft: Een sterke burgerkracht met veel kennis en energie!
Daarom willen zij als gemeenteraad meer tijd nemen om met werkbezoeken, digipanels en ontmoetingen in gesprek gaan met belanghebbenden. Ook ligt er een nadrukkelijke uitnodiging aan onze inwoners bij te dragen aan de informatievoorziening van de Raad via rondetafelgesprekken, vragenuurtjes en inspraakavonden.

Belangrijke thema's
De coalitie gaat zich inzetten voor aantrekkelijke Centra in beide kernen. Men streeft naar planvorming op korte termijn met een zo breed mogelijk draagvlak. Natuurlijk ontbreekt de voormalige Petrus Bandenkerk niet in het akkoord. De coalitie laat daarom, net als de vorige coalitie, een gespecialiseerd bureau onderzoeken hoe het bestaande kerkgebouw geschikt (te maken) is om daarin het dorpshuis met bijbehorende functies te vestigen. Hiermee doet zeker CDA en DorpsVisie recht aan de verkiezingsuitslag. Beiden partijen hadden tijdens de verkiezingen namelijk het behoud van het gebouw hoog op het verkiezingsprogramma staan. Over Breugel Bruist staan wat betreft de coalitie de functies van het nieuwbouwproject niet ter discussie maar wel de lokatie en omvang van de nieuw te bouwen sporthal.

Een fietsvriendelijk dorp
Wat betreft mobiliteit is het streven een fietsvriendelijk dorp te creëren. Daarvoor zal er een fietsvisie worden ontwikkeld, die het voor de inwoners aantrekkelijker maakt om de fiets te pakken. Opvallend is dat er gesproken wordt over het scheiden van het fiets- en autoverkeer binnen de bebouwde kom. Ook zet de coalitie in op voldoende en gratis parkeerplaatsen in het centrum. De ergernis die op dit moment speelt in Son en Breugel, namelijk het onderhoud van het openbaar groen, vinden we ook terug in het akkoord. Er komt een verhoging van het onderhoudsniveau van het openbaar groen, trottoirs en fietspaden. Daarvoor zullen de nodige budgetten worden verhoogd.

Ekkersrijt en Sciencepark
Ekkersrijt is en blijft van grote waarde voor Son en Breugel. Er zijn ca. 300 bedrijven gevestigd die werkgelegenheid bieden aan 11.000 mensen. Ekkersrijt is daarmee een toplocatie binnen de regionale economie. Daarom ijvert de coalitie voor de realisatie van een tweede afrit van de snelweg, voor verbetering van de bereikbaarheid op het bedrijventerrein zelf en voor een verdere ontwikkeling van het Sciencepark.

Van gemeente naar gemeenschap
Het coalitie akkoord heeft op veel onderwerpen een frisse en zeker ander kijk. Het akkoord doet recht aan de uitslag van de verkiezingen en ook is merkbaar dat behalve DorpsVisie en CDA ook PvdA/GroenLinks onderdeel uitmaakt van de coalitie. In het overgangsproces van gemeente naar gemeenschap wil deze coalitie opnieuw stappen maken. Er is vertrouwen in onze inwoners, dat zij in staat zijn de leefomgeving schoner, fijner en duurzamer te maken en dat zelfstandig kunnen regelen. Daarom kiest deze coalitie ervoor om buurtbudgetten beschikbaar stellen, die door de buurten zelfstandig mogen worden besteed aan sociale activiteiten.

Maar vooral lijkt dit akkoord een gezamenlijke uitdaging voor de gemeentepolitiek en de inwoners van Son en Breugel. Of zij samen bereid zijn deze uitdaging aan te gaan is nu de vraag.