Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Al 60 jaar samen, het is uniek

Het is bijzonder, als je op bezoek gaat bij mensen, die langer getrouwd zijn als je zelf op aarde rondloopt. Heel bijzonder! Ik ging op bezoek bij Noud en Jo Renders, in hun sfeervolle huis in Breugel, waar drie van de vier generaties van de familie aanwezig waren. Om het bijzondere nog maar eens extra te onderstrepen!

Door: Lucas van As
Foto's: Wil Feijen

Op 24 juni 1958 trouwden ze, Noud en Jo. Noud was bevriend met Harrie, de broer van Jo, zo hebben ze elkaar leren kennen. In eerste instantie bleef het daarbij, maar na verloop van tijd ontdekten ze toch dat er iets méér was tussen hen. In die tijd was het nog niet zo makkelijk om elkaar beter te leren kennen, als een jongen en een meisje elkaar leuk vonden. Maar de liefde vindt een weg, ze laat zich niet bedwingen. Ze zagen elkaar stiekem, en van het een kwam het ander.

Na hun trouwen kregen Noud en Jo twee kinderen, Harrie en Anja. Het was niet gebruikelijk in die tijd, dat een echtpaar 'maar' twee kinderen had. Noud en Jo vonden het prima: 'Van allebei één, we vonden het wel mooi', zegt Jo.

Zelf ervaren ze het niet zo als bijzonder, dat ze al 60 jaar getrouwd zijn. 'Het was vroeger hard werken, we vonden het al fijn als we samen zijn', zeggen Noud en Jo. Noud heeft jarenlang voor de gemeente Eindhoven gewerkt, als chauffeur. 'Ik moest (vuil)containers ophalen', vertelt Noud. 's Winters reed hij met de strooiwagen, de ene winter was dat meer werk als de andere. 'Ik kwam ooit om twee uur 's nachts thuis, om drie uur belden ze alweer dat ik weer moest komen', zegt Noud. Er waren toen nog geen winterbanden, Noud is wel eens in de berm beland op weg naar de strooiwagen.

Jo heeft veel als naaister gewerkt, ze heeft ook haar eigen trouwjurk gemaakt, én die van twee van haar zussen. Ze was zo trots op het resultaat, dat ze Noud haar trouwjurk liet zien, vóór hun trouwdag. Als je 60 jaar later nog getrouwd bent, mag je wel zeggen dat het géén ongeluk gebracht heeft!

Luxe hebben ze niet veel gekend, maar het ontbrak Noud en Jo aan weinig. Al hadden ze wel als eerste een tv, de hele buurt kwam kijken. Vooral als er voetbal op tv was, daar mag Noud nog steeds graag naar kijken. Voor Jo hoeft dat niet zo nodig, dan gaat ze liever naar haar kamertje, om wat te naaien.

Noud heeft in veel koren gezeten, o.a. het kerkkoor, het mannenkoor en het seniorenkoor, die allemaal zijn opgeheven. Dat is jammer! Hij zit nog wel bij de mondharmonica club in Nuenen, die hij zelf 25 jaar geleden mede heeft opgericht.
Jo kaart graag, met name bridge. Nog speelt ze, drie middagen in de week. 'Het houdt je brein sterk, en het is gezellig', vertelt ze.

Noud en Jo kunnen nog steeds erg genieten, samen met elkaar. En samen met hun twee kinderen, vijf kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Vier generaties in één gezin, het is bijzonder. Noud en Jo zien hun nakomelingen regelmatig, het houdt ze jong.

In 1997 zijn ze vanuit Nederwetten naar Breugel verhuist, ze hebben zich hier zeer goed gesetteld!

Hopelijk kunnen ze nog vele jaren blijven genieten, in goede gezondheid. Namens de MooiSonenBreugelKrant gefeliciteerd!

Afbeelding
Afbeelding