Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Biologisch meel van de molen

Komende vanuit Son en Breugel, net voor je rechtsaf slaat richting het centrum van Nuenen, staat Windmolen de Roosdonck: één van de weinige nog in werking zijnde molens in onze regio. Een heel bekende windmolen ook nog, daar hij een zevental keren op doek is gezet door Vincent van Gogh.

Door: Adrie Neervoort
Foto: Wil Feijen

De Roosdonck is een imposante molen in het Brabantse landschap met een spanwijdte, in molenaarstermen "vlucht" genoemd, van 26,2 meter. De Roosdonck staat op grondgebied van Gerwen, werd vroeger "de molen van Merks" en "de molen van Nuenen en de molen van Gerwen " genoemd totdat in 1970 Noud Merks hem naar de streek de Roosdonken noemde en hij "De Roosdonck" is gaan heten. De molen werd gebouwd in 1884, is in gebruik genomen in 1887, en werd in 1903 gekocht voor 7000 gulden door Hendrikus (Henri) Merks, grootvader van de huidige eigenaar. De zoon van Henri, Noud Merks was de laatste beroepsmatige molenaar en stopte in 1959. De molen raakte zwaar in verval en werd aangekocht door de Gemeente Nuenen, er volgde een aantal restauraties in 1972, 1984 en de laatste in 1996.

Windmolen de Roosdonck en het naast gelegen woonhuis waren toen al weer particulier bezit, de molen was inmiddels aangekocht door Hennie Merks, kleinzoon van Henri Merks, dus derde in de rij van de familie Merks. Om in het onderhoud te voorzien werd de Stichting Vrienden van De Roosdonck opgericht.

De belangrijkste persoon op een molen is een molenaar. Vorig jaar werd het molenaarsvak op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Vrijwillig molenaar Mario Collombon draait al 23 jaar op de Roosdonck, de laatste 10 jaar ondersteund door Casper Renting. Twee jonge "mulders" die u graag meenemen in de wereld van techniek en het molenaarsvak. Mario en Casper laten de molen draaien en onderhouden mede de molen. Iedereen is welkom om zaterdags de werking van een molen te komen bekijken.

Veel toeristen uit werkelijk alle landen van de wereld komen naar de Roosdonck, mede omdat Nuenen zeer bekend is in het leven van Vincent van Gogh. Maar ook scholen, groepen belangstellenden, bruidsparen en bedrijven. Kortom een bekende ontmoetingsplaats.

Onder in de Roosdonck is een molenwinkel waar het in de molen gemalen graan wordt verkocht, vrijwel allemaal biologisch. Alle meel om een goed brood te bakken, zoals tarwe, rogge, spelt zijn aanwezig. Daarnaast zijn ook koek- en vlaaimix, diverse soorten pannenkoekenmeel, gist, bakkerszout en een aantal verassingen verkrijgbaar in de molen.

Kom snel langs in de winkel, die elke zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur open is, en natuurlijk ook wanneer de wieken draaien is de winkel open en bent u van harte welkom.
Let ook op de advertentie elderts in deze krant.


Afbeelding