J. (Jan) Boersma (CDA)
J. (Jan) Boersma (CDA) Foto: Giti Entezami

Mag ik even voorstellen: Jan Boersma, wethouder

Het heeft even geduurd, voordat het zover was. Na drie maanden onderhandelen is er een nieuwe coalitie gevormd in onze gemeenteraad van DorpsVisie, CDA en PvdA/Groen Links. Op 15 juni werd het coalitieakkoord bekend gemaakt, evenals de namen van de nieuwe wethouders. Eén daarvan is een oude bekende, die terugkeert: John Frenken. Een andere blijft op zijn post: Tom van den Nieuwenhuijzen. Een is een nieuw gezicht: Jan Boersma. Donderdag 28 juni wordt het coalitieakkoord in de gemeenteraad besproken, en worden de nieuwe wethouders officieel gekozen. Reden voor DeMooiSonenBreugelKrant om eens kennis te maken met de nieuwe wethouder!

Door: Lucas van As

Jan Boersma komt oorspronkelijk uit het mooie Friesland, voor Philips is hij naar het zuiden gekomen, zoals veel mensen in die tijd. In eerste instantie woonde Jan in Eindhoven, de laatste 30 jaar in Son en Breugel. Waarvan precies 15 jaar in Son, en 15 in Breugel! Jan is getrouwd en heeft drie kinderen.

Son en Breugel is een leuk dorp om te wonen, vindt Jan, het is groen, rustig en alle winkels voor de dagelijkse boodschappen zijn dichtbij. Son en Breugel heeft een rijk verenigingsleven, en er wonen plezierige mensen. 'Het is een dorp waar veel gebeurt, daar wil ik graag aan bijdragen, als wethouder', vertelt Jan.

Jan heeft ruime ervaring in de financiële sector, als financieel directeur bij diverse bedrijven en de laatste 10 jaar als zelfstandig bedrijfsadviseur en interim manager. Als een bedrijf hulp nodigt heeft, kan Jan ze met raad en daad bijstaan, soms met alleen (bedrijfs)advies, soms moet hij inspringen als tijdelijk manager. Wel altijd ter ondersteuning, het is niet zo dat hij alle verantwoordelijkheid overneemt.

Nu hij wethouder wordt, zal Jan zijn activiteiten als bedrijfsadviseur op een laag pitje zetten. Hij wil zich 100% inzetten voor de gemeente, daar wil hij zijn tijd aan besteden. Al is het altijd mogelijk even te sparren, ideeën uit te wisselen.

'Ik moet nog ervaren hoeveel tijd ik er mee bezig zal zijn, maar het is in elk geval niet te combineren', geeft Jan aan. Om te beginnen zal hij zich inlezen in alle dossiers, zich op de hoogte stellen van alle ins en outs, van alles wat er speelt.

Hoe word je eigenlijk wethouder? Is dat altijd zijn ambitie geweest? Het zijn vragen, die ik stel aan Jan. 'Het is toevallig op mijn pad gekomen', zegt Jan. 'Ik heb altijd interesse gehad in de (gemeentelijke) politiek'. Jan zit ruim vier jaar in het afdelingsbestuur van het CDA, vanuit die positie is zijn naam naar voren gekomen. Voor de verkiezingen is al besproken, rekening houdende met de mogelijkheid dat er een CDA-wethouder nodig zou zijn. 'De keuze is in goede harmonie tot stand gekomen', geeft Jan aan.

Het toekomstige dorpshuis, en de toekomst van de Sint Petrus Bandenkerk, het ware hete hangijzers. Zowel vóór als tijdens de gemeenteraadsverkiezingen! Het betreffende dossier is nu bij Jan terecht gekomen, een logische stap volgens Jan. 'De portefeuilleverdeling is door de fractievoorzitters besproken', zegt Jan, 'als kandidaat-wethouder had ik wel inspraak'. Alle ophef en controverse schrikt Jan niet af, in het coalitieakkoord zijn volgens hem goede afspraken gemaakt hierover. 'Er zal onderzoek gedaan worden naar de mogelijkheid om het dorpshuis in de kerk te vestigen', geeft Jan aan. 'Voordat het onderzoek afgerond is, kan ik geen uitspraken doen'.

'Als ik een ding geleerd heb, is dat dingen soms lang duren. Het is mijn ambitie om binnen vier jaar een oplossing te vinden voor deze kwestie', zegt Jan. Een ding kan hij wel zeggen: over vier jaar staat de kerk er nog, hopelijk als dorpshuis.

DeMooiSonenBreugelKrant wenst Jan Boersma veel succes als wethouder!


Wegwerkzaamheden Ruysdaelstraat

Van 9 juli tot 17 augustus zal de Ruysdaelstraat opnieuw worden ingericht. De straat krijgt dezelfde definitieve inrichting, zoals deze het afgelopen schooljaar al op proef was ingericht.

Het straatpofiel voorziet in eenrichtingsverkeer voor auto's. Er komt een verhoogd plateau met zebrapad voor de ingang van basisschool De Sonnewijzer, "zoen en zoef"-vakken en een fietsstrook in een afwijkende kleur.
Met dit profiel is in schooljaar 2017/2018 succesvol proefgedraaid.

Het werk is zo gepland, dat er optimaal van de verkeersluwte in de schoolvakanties gebruik wordt gemaakt. Voor de aanvang van het nieuwe schooljaar zijn de werkzaamheden alweer afgerond.

De bewoners van de direct aanpalende zijstraten worden per bewonersbrief geïnformeerd dat zij tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de Ruysdaelstraat.
Deze straten (Frans Halsstraat, Rubensstraat, Vermeerstraat, Van Goyenstraat en Paulus Potterstraat) zijn in die periode bereikbaar via de Dr. Berlagelaan.
Aanwonenden krijgen van de aannemer een bericht over een aanspreekpunt voor vragen.

Vanaf deze week worden de werkzaamheden ter plaatse ook aangekondigd met borden.


Ruysdaelstraat