Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Rotonde zoekt kunstwerk

Het Stakenburgfonds ondersteunt de kunst- en cultuurontwikkeling is onze gemeente. Hiertoe zijn diverse projecten opgezet. Eén van de projecten is het project: 'Kunst op de rotonde'. Het Stakenburgfonds wil voor vier rotondes, aan de invalswegen van Son en Breugel, een nieuwe invulling geven.

Tot en met 8 november jl. kon het publiek stemmen op de ingestuurde ontwerpen. De werkgroep heeft daaruit 2 winnaars gekozen: Descending Liberation, dat gaat over de bevrijding, het heden, toekomst en verleden en de Schemerlamp, dat gaat over thuiskomen. Maar twee rotondes zoeken nog een kunstwerk.

Waarom rotondekunst?
Het bestuur: "Sinds tientallen jaren worden rotondes op grote schaal in het verkeersbeeld toegepast, zo ook in onze gemeente. Van een drukke doorgaande route, midden door Son, vindt het verkeer op voorheen gevaarlijke kruispunten met stoplichten nu vloeiend zijn weg over deze cirkelvormige verkeerspleinen. Vaak zijn rotondes saaie en oninteressante afslagen. Maar door het plaatsen van kunstobjecten worden ze verfraaid en worden bezoekers én onze eigen inwoners, van harte welkom geheten in het dorp en zet het ze wellicht aan het denken."

Inwoners en passanten welkom heten
Burgemeester Hans Gaillard : "Het rotonde-project spreekt mij enorm aan, omdat ik alle inwoners en passanten welkom wil heten in ons prachtige dorp. Het project heeft als doel om de kwaliteit van de rotondes te versterken, door eigen mensen. Denk eens aan de prachtige brug over de Dommel. Dat het Stakenburgfonds nu ook de samenwerking met bewoners en ondernemers opzoekt, maakt het idee in mijn ogen alleen maar sterker," zegt Hans Gaillard. "Het is niet de gemeente die een plan maakt, financiert en uitvoert, d at is niet meer van deze tijd. Het gaat om burgerinitiatieven en dit is een hele mooie."

Nog twee muurbloempjes over
Als eerste wordt de rotonde aan de Kometenlaan te Breugel omgetoverd en als tweede is de rotonde aan de Boslaan bij afslag 't Zand aan de beurt. Hiervoor zijn al twee ontwerpen gekozen. Blijven er dus nog twee rotondes over. Heb jij ook een creatief idee voor een rotonde? Er komen nog twee rotondes. Nieuwe ontwerpen insturen kan t/m 31 juli 2018. Kijk op de website van het Stakenburgfonds: http://www.stakenburgfonds.nl voor meer informatie
Heeft u vragen? Neem contact op met Brigit Hulsman (06 – 53 69 29 67) of Imke Segers (06 – 513 68465). Beiden zijn bestuurslid van het Stakenburgfonds en lid van de Projectgroep 'Rotondes'.



Burendag, samen voor elkaar

Zaterdag 22 september is het weer 'Burendag'. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Kent u uw buren? Het schijnt dat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Sinds 2008 is het Oranje Fonds betrokken bij deze landelijke actie en ondersteunt een buurtvereniging met een leuk initiatief. De financiële bijdrage kan oplopen tot €400,- om de plannen op Burendag uit te voeren. Maar ook de gemeente en een lokale ondernemer zijn actief.

Door: Adrie Neervoort

Kom in actie
In Son en Breugel worden diverse buurt- en wijkprojecten ondersteund door de gemeente, de LEV-groep en door SonenBreugelVerbindt. Daarom ook was er afgelopen donderdag 5 juli de officiële aftrap voor de Nationale Burendag in Son en Breugel. SonenBreugelVerbindt en de LEV-groep hadden een standje in de Nieuwstraat in Son en Breugel met koffie, thee en wat lekkers om samen met wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen de burendag actie in onze gemeente officieel te starten. Straten en buurten worden uitgenodigd om met initiatieven te komen. Bij de actie krijgt iedere straat/buurt die een activiteit organiseert in de maand september een gratis taart. Dit jaar sponsort Plus supermarkt (Marcel en Jeannette Verhoeven)de Burendag in Son en Breugel met taarten.

Wat moet je doen?
Organiseer je in de maand september een leuke Burendag in jouw wijk of buurt? Stuur dan de originele uitnodiging naar SonenBreugelVerbindt. Je ontvangt dan van SonenBreugelVerbindt de taarten. Vergeet daarom vooral niet aan te geven hoeveel mensen op de burendag komen. Het Oranje fonds geeft tot 400 euro aan een buurtorganisatie met een goed voorstel voor een leukere buurt, om dit idee dan ook werkelijk op Burendag uit te voeren. Heb je hulp nodig bij de aanvraag hiervan kijk dan op http://www.sonenbreugelverbindt.nl

Gratis buurt BBQ
Onder de inzendingen zal er ook nog eens een Buurt BBQ worden verloot voor 25 personen. De trekking is op 10 september. Deze Buurt BBQ zal gratis worden bezorgd in het weekend van 23 september. En wordt mogelijk gemaakt door Plus Verhoeven uit Son en Breugel.

Doe mee en maak Burendag in Son en Breugel de leukste dag van het jaar in jouw buurt.


Afbeelding