Afbeelding
Foto: Fran Maasdam

Het hart als onderwerp tijdens themaochtend

Tijdens de maandelijkse themaochtend, zoals gebruikelijk weer georganiseerd door de werkgroep Welzijn en Zorg van de Seniorenraad, stond het belang van een gezond hart centraal.

Foto: Fran Maasdam

Chris Kinders, onder andere werkzaam als voorlichter bij de GGD, was gevraagd om de aanwezigen voor te lichten over wat wel en wat zeker niet goed is voor dit uiterst belangrijke orgaan. Chris wist de ongeveer 30 aanwezigen van begin tot eind te betrekken bij het onderwerp. Vooraf maakte hij duidelijk dat hij geen medicus is en dus niet kon ingaan op persoonlijke vragen en omstandigheden van de aanwezigen.

Met name door zijn brede en algemene kennis over het onderwerp, opgedaan door zijn contacten met verschillende cardiologen en diëtisten, was hij in staat om zonder moeilijke medische termen uitleg te geven over de basale werking van ons hart, de gevaren die het hart bedreigen en wat daaraan zelf te doen. Denk daarbij onder andere aan factoren als erfelijkheid en verkeerde levensstijl (overmatig alcoholgebruik, roken, te weinig bewegen, ongezonde voeding etc.) en de gevolgen zoals hoge bloeddruk en cholesterol, suikerziekte, aderverkalking, hersen- en hartinfarcten.

Hij introduceerde het begrip "positieve gezondheid" waarmee bedoeld wordt dat, mocht je gezondheid onverhoopt minder worden, het uitgangspunt zou moeten zijn "wat kun je nog wel" in plaats van te blijven hangen in wat men allemaal niet meer kan. Nadrukkelijk werd ook de factor sociale contacten aangehaald om geestelijk en lichamelijk in conditie te blijven. Zijn boodschap is: Als je alleenstaand bent, zorg er dan voor dat je het initiatief neemt om zelf contacten te zoeken en te maken.

Uit de reacties en de vele geïnteresseerde vragen van de aanwezige senioren werd duidelijk dat het onderwerp hen bijzonder aansprak. Aan het eind liet Chris aan de hand van een uitgekiend vraag- en antwoordspel de aanwezigen op ludieke wijze zelf vaststellen welk risico men theoretisch loopt op hart- en vaatziekten; dit laatste uiteraard als een voorbeeld-indicatie en niet als een serieuze diagnose.
Al met al bleek uit de verschillende reacties na afloop dat men het als een onderhoudende en leerzame bijeenkomst heeft ervaren.


Convenant tussen Gemeente en SeniorenRaad gesloten

De relatie tussen de gemeente en de SeniorenRaad wordt vastgelegd in een zogenaamd convenant. Op 21 juni jl. is een vernieuwde tekst ondertekend.

Nadat de SeniorenRaad in 2007 opgericht was werd er een convenant tussen de gemeente en de SeniorenRaad gesloten waarin hun onderlinge relatie geregeld was. De gemeente had de behoefte de bestaande convenanten met de in Son en Breugel bestaande organisaties in het sociale domein te actualiseren en onderling te harmoniseren. Een van die organisaties is de SeniorenRaad; daarnaast betreft het de Adviesraad Sociaal Domein, het Chronisch Zieken en Gehandicapten Platform, het Platform Mantelzorg en CLIP (Cliëntenparticipatie voor de minima en uitkeringsgerechtigden).

Inhoud convenant
Een belangrijk punt in het vernieuwde convenant is dat vastgelegd is dat de SeniorenRaad de belangen behartigt van alle senioren die in Son en Breugel wonen. Om dat praktisch mogelijk te maken, zal het college van B&W om advies vragen over beleidsvoornemens die voor senioren van belang zijn, tenzij het een onderwerp betreft waarvoor advies aangevraagd wordt bij de Adviesraad Sociaal Domein. De SeniorenRaad is lid van de Adviesraad en zal daardoor in die gevallen een inbreng kunnen hebben in het door de Adviesraad uitgebrachte advies.

De SeniorenRaad kan ook ongevraagd advies aan B&W uitbrengen. In dat geval zal het college binnen vier weken een reactie geven (tenzij er meer tijd nodig is). Als het college (delen van) het advies niet overneemt, dan zal het aangeven waarom. Verder zijn enkele – belangrijke – 'huishoudelijke' punten afgesproken, zoals periodiek overleg, de mogelijkheid gemeentelijke deskundigen uit te nodigen, geïnformeerd te worden over de bestuurlijke planning en beschikbaarstelling van de financiële middelen, nodig om de taak naar behoren te kunnen vervullen.

Wij zijn van mening dat er een evenwichtig convenant tot stand gebracht is en hebben er vertrouwen in, dat het hiermee mogelijk zal zijn de ideeën en wensen van senioren in de gemeente goed over te brengen richting B&W. Daarnaast blijven wij als vanouds een aantal activiteiten uitvoeren voor alle senioren in ons dorp, zoals koffieochtenden, voorlichting en enquêtes.


PVGE fietsclub organiseert een fietstocht naar Oirschot

Wederom organiseert de PVGE fietsclub een fietstocht naar Oirschot, een plaats die bijna altijd in het jaarprogramma van de PVGE fietsclub is opgenomen.
De route is zodanig uitgestippeld dat 's morgens in Oirschot koffie wordt gedronken en de lunch plaatvindt op de terugweg op de Oirschotsedijk in Eindhoven.
Na de lunch gaat de fietstocht via het noorden van Eindhoven naar Son en Breugel.
We starten direct met de fiets woensdag 18 juli om 9.30 uur vanaf het 17 Septemberplein.

Het wordt een dagtocht van nog geen 40 km.
De deelnemers ontvangen ca. een week van te voren de details van deze fietstocht.
Verdere inlichtingen: Herman Hendriks, tel.: 0499-473042; e-mail: herman.j.hendriks@kpnmail.nl