De jeugdgemeenteraad bij hun installatie in 2017 met in het midden burgemeester Hans Gaillard
De jeugdgemeenteraad bij hun installatie in 2017 met in het midden burgemeester Hans Gaillard Foto: Giti Entezami

Jeugdgemeenteraad zoekt begeleiders

Sinds eind 2016 heeft Son en Breugel een Jeugdgemeenteraad. De Jeugdgemeenteraad bestaat uit één leerling van groep 8 en één leerling van groep 7 van iedere basisschool uit onze gemeente, dus twee per school. De leden zitten twee jaar in de jeugdgemeenteraad en zijn gekozen tijdens verkiezingen per school.

Burgemeester Gaillard is voorzitter van de Jeugdgemeenteraad. De Jeugdgemeenteraad vergadert eenmaal per maand. Tussendoor werken de leden van de Jeugdgemeenteraad in groepjes aan projecten, een- hooguit tweemaal per maand. Een aantal begeleiders helpen de Jeugdgemeenteraadsleden met de uitwerking van hun projecten.

Een gepassioneerde begeleider aan het woord
Monique van Zwieten, Fractievoorzitter van D66 Son en Breugel is een van de begeleiders. Ze vertelt enthousiast: "De jeugd heeft de toekomst. Het is belangrijk om ze de spelregels van onze democratie bij te brengen en te laten ervaren hoe een gemeentebestuur werkt. We zoeken nog enkele begeleiders, die ze op weg helpen. Gepassioneerde mensen die het enthousiasme van de jeugd tussen 10 en 12 jaar op waarde weten in te schatten en mee wil sturen naar een prachtig haalbaar doel."

De jeugd weet van wanten
Wat heeft de Jeugdgemeenteraad tot nu toe bereikt? "Voor ons is het de afgelopen jaren steeds een bijzondere ervaring geweest te realiseren wat onze jeugd belangrijk vind in ons prachtige dorp. De projectgroep veiligheid is erg begaan met de veiligheid en daarmee ook het gevoel van veiligheid wat ze graag willen bereiken. We hebben gezien dat er bij basisschool de Ruimte een passende oplossing gevonden is voor een gevaarlijke verkeerssituatie, met een bord en lijnen op de weg is het voor alle weggebruikers duidelijker dat daar veel jeugd gaat oversteken met hun fietsen. Er is een mooie rapportage overhandigd aan de Gemeenteraad over hangjongeren en de ideeën die de projectgroep daarover heeft. De rapportage is gedegen onderbouwd en leverde mooie bezoeken op aan de Boa's en de LEV groep. Er zijn stickers geplakt op de speeltoestellen in Son en Breugel zodat er op een gemakkelijke manier contact gezocht kan worden met de gemeente wanneer er is kapot is.
De projectgroep poepveldje (oneerbiedig genoemd) heeft het promofilmpje over hondenpoep en de last daarvan goed in beeld weten te brengen.
In de pen zit in elk geval nog het verzoek om samen met de ouderraden van de basisscholen te gaan kijken hoe de gevaarlijke verkeerssituaties vermeden moeten worden wanneer er her en der bij de scholen geparkeerd wordt. In de pen zit in elk geval nog het verzoek om samen met de ouderraden van de basisscholen te gaan kijken hoe de gevaarlijke verkeerssituaties vermeden moeten worden wanneer er her en der bij de scholen geparkeerd wordt."

Begeleiders gevraagd
"We zitten dus niet stil met zijn allen en er worden prachtige resultaten bereikt. Daarvoor zijn begeleiders nodig, betrokken mensen die net als wij het enthousiasme van de jeugd tussen 10 en 12 jaar op waarde weten in te schatten en mee willen sturen naar een prachtig haalbaar doel.
Met andere woorden, heb jij eens in de 2 weken tijd voor een uurtje samen brainstormen met de jongeren en eens per maand tijd om de Jeugdgemeenteraad bij te wonen en vindt jij het ook belangrijk dat de jeugd wordt gehoord in Son en Breugel, help ons dan mee vanaf het nieuwe schooljaar!

Wij zoeken mensen die inwoner zijn van (of bekend met) Son en Breugel en gevoel heeft wat onder kinderen leeft. Gevoel heeft voor communicatie en de rol en positie van de gemeente en ervaring heeft met het werken met kinderen. De begeleiders krijgen geen vergoeding voor hun inzet, wel veel waardering. Zij mogen de door hen gemaakte onkosten declareren. De gemeente zorgt ervoor dat de begeleiders en de jeugdgemeenteraadsleden verzekerd zijn."
Hebt u hiervoor interesse, dan kunt u een e-mail sturen aan Ria de Ruiter, griffier van de Jeugdgemeenteraad. Het e-mailadres is jgr@sonenbreugel.nl.


Mogelijke introductie van kroonring
in Son en Breugel

De gemeente Son en Breugel gaat bekijken of het gebruik van een zogenaamde kroonring een oplossing is om zwerfvuil te voorkomen.

De Kroonring is een veilige, stevige ophangbeugel voor de inzameling van afvalzakken. De Kroonring wordt aan een lichtmast of paal bevestigd en biedt aan meerdere huishoudens plaats om de PMD-afvalzakken eraan op te hangen.
Deze methode van afvalzakken inzamelen van afvalzakken wordt al in diverse gemeentes al gebruikt. Ze voorkomt het pikken en geknaag van vogels en ongedierte aan de plastic zakken, met kapotte zaken en rommel op straat tot gevolg. Ook is het ophangen van de zakken ergonomisch voor de ophalende medewerkers. Ze hoeven minder te bukken. Aan elke ring kunnen zo'n 10 zakken worden gehangen.

Wie gaat dat betalen?
Behalve praktisch is de kroonring ook nog relatief goedkoop. De kosten zijn 12,50 Euro per beugel. Gaat de gemeente Son en Breugel in het kader van het tegengaan van zwerfafval een bijdrage leveren aan dit idee? In een aantal gemeenten geeft de lokale overheid dit vorm, in een aantal gemeenten laat men het initiatief over aan buurt- of wijkverenigingen.

Het verzoek om deze mogelijkheid te bekijken werd tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag (5/7) gedaan door Henk Hulsen (CDA). Volgens hem is dit een oplossing om de overlast van ongedierte te beperken en het rondslingeren van plastic zakken met plastic afval te voorkomen. Een mooie casus om te zien hoe daadkrachtig de nieuwe coalitie is.