Afbeelding
Foto:

Uitbraak van mazelen in een aantal landen in Europa

Mazelen in Europa: controleer je vaccinaties voor je op vakantie gaat

In een aantal landen in Europa is een uitbraak van mazelen. Op dit moment geldt een waarschuwing vooral voor Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië. Ga je op reis naar een van deze landen, controleer dan jouw vaccinaties en die van je reisgenoten.

Ben je gevaccineerd tegen mazelen? Dan ben je beschermd.
In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig.

Ben jij niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?
Voor Roemenië geldt een algemeen advies om gevaccineerd te zijn tegen mazelen. Voor Italië, Frankrijk en Griekenland is vaccinatie alléén nodig als je heel nauw contact hebt met de lokale bevolking. Verwacht je ook Italiaanse, Franse of Griekse gezinnen te bezoeken? Of logeer je bij mensen thuis? Dan is vaccinatie zinvol.

Kinderen van 6 tot 14 maanden
Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen.

Tussen de 14 maanden en 54 jaar en niet gevaccineerd?
Maak dan een afspraak via GGDreisvaccinaties.nl. De kosten van de vaccinatie en de spreekuurtijd zijn voor je eigen rekening. Personen geboren voor 1965 hebben als kind mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.


Jongeren laks met insmeren

Jonge Nederlanders zijn laks met insmeren tegen zonnebrand. Dit blijkt uit een enquête van Dresscode.nl onder 1.677 Nederlanders. 49 procent van de jongeren onder 30 verbrandde zich het afgelopen jaar in de zon.

Onder mannen tussen de 18 en 29 jaar is het percentage groter, namelijk 64 procent. De percentages onder jongeren zijn fors hoger dan de algemene percentages. Gemiddeld 24 procent van de Nederlanders verbrandde zich afgelopen jaar.

Jongeren hardleers onder de zon
Mensen die zich afgelopen jaar verbrand hebben, verbrandden zich ook in de jaren ervoor. 93 procent van de groep die zich afgelopen jaar verbrandde, overkwam hetzelfde in 2016. Opvallend is verder dat 62 procent zich afgelopen jaar meer dan eens verbrandde.

Niet alleen tijdens het zonnen
Bij een zonnebrand denkt men doorgaans aan mensen die in slaap vallen op het strand. Dit is echter lang niet altijd het geval. 39 procent van de mensen die zich afgelopen jaar verbrandde overkwam dit tijdens een andere activiteit dan zonnen. 24 procent van de mensen overkwam dit enkel tijdens het zonnen. 37 procent overkwam het zowel tijdens het zonnen alsook tijdens andere activiteiten.

Insmeren gaat vaak mis
66 procent van de mensen die zich het afgelopen jaar verbrandde had zich wel ingesmeerd. Annebel Schipper van KWF zegt hier desgevraagd over: "Dat mensen zich ondanks het insmeren toch verbranden komt doordat mensen het smeren niet vaak genoeg herhalen of de verkeerde factor voor hun huidtype gebruiken."

Smeren Kleren Weren
De zon is een belangrijke veroorzaker van huidkanker. Uv-stralen beschadigen je huid, waardoor de kans op huidkanker vergroot wordt. Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Het aantal gevallen van huidkanker is gestegen van 34.000 in 2006 naar meer dan 55.000 nieuwe patiënten in 2017. Uv-straling heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker.

KWF adviseert dan ook:
• Gebruik minimaal factor 30 en smeer je elke 2 uur in
• Wees niet te zuinig met zonnebrandcrème, maar gebruik minimaal 7 theelepels
• Vergeet kwetsbare plekken zoals neus, oren en lippen niet!
• Draag uv-werende kleding, gewone kleding is te vergelijken met factor 15
• Vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur; de zonkracht is dan het sterkst

Alle cijfers van de enquête zijn terug te lezen op de pagina https://www.dresscode.nl/blog/zonnebrand-onderzoek/


Afbeelding