Afbeelding
Foto: Pixabay.com

"Zomervakantie vaakst gebruikt om kinderen over scheiding te vertellen"

Vlak na de vakantieperiodes zien mediators een piek (januari en september) in het aantal scheidingsaanvragen. Dit blijkt uit een enquête van gecertificeerdemediators.nl onder echtscheidingsmediators waaraan liefst 293 echtscheidingsmediators (20 procent van alle Nederlandse echtscheidingsmediators) hebben meegedaan. Zij werden gevraagd de drie maanden op te geven waarin de meeste cliënten die willen scheiden zich bij hen melden.

De resultaten laten twee duidelijke pieken zien: één in januari (vlak na de kerstvakantie) en één in september (vlak na de zomervakantie). Elke hoogtepunt in aantal scheidende stellen wordt bovendien gevolgd door een reeks bovengemiddeld drukke maanden voor de mediators. In juni, juli en augustus wil daarentegen juist het minste aantal mensen scheiden.

Volgens Guido Bakker, hoofdredacteur van de consumentenwebsite gecertificeerdemediators.nl, bevestigen deze cijfers het beeld dat ontstaat uit gesprekken met cliënten: 'In 78% van de echtscheidingen waarbij hulp van een mediator wordt gezocht, zijn minderjarige kinderen betrokken. Ouders kiezen het moment van vertellen nauwkeurig uit. Zij zijn vaak bang dat dit nieuws de prestaties op school in gevaar kunnen brengen, zeker in een examenjaar. Daarom wordt ervoor gekozen om in een rustige periode zoals de zomervakantie het nieuws te brengen.'

Alle cijfers uit het onderzoek zijn terug te vinden in het zomer en echtscheidingsonderzoek.


Onervaren kampeerders slapen slecht

Nederlanders die slechts af en toe kamperen, slapen tijdens een kampeervakantie slechter dan Nederlanders die ieder jaar kamperen.

De slaapomstandigheden tijdens kampeervakanties blijken bovendien voor een behoorlijk risico op fysieke klachten te zorgen. Dit blijkt uit onderzoek van Luchtbed.nl, waarbij 857 Nederlanders werden ondervraagd over hun slaapgewoonten tijdens kampeervakanties.

Kwaliteit van slaap
Hoe meer ervaring mensen hebben met kamperen, des te beter zij slapen tijdens een kampeervakantie. Iets minder dan de helft (48%) van de Nederlanders die ieder jaar kamperen, slaapt tijdens kampeervakanties namelijk hetzelfde als thuis en 10% slaapt zelfs beter dan thuis. Van de minder ervaren kampeerders slaapt de meerderheid (61%) juist slechter dan thuis.

Fysieke klachten
Het slapen tijdens een kampeervakanties blijkt een behoorlijk risico op fysieke klachten met zich mee te brengen. Maar liefst 40,3% van de kampeerders geeft in het onderzoek aan wel eens last van fysieke klachten te hebben gehad vanwege het slapen tijdens het kamperen. Pijn in de rug is de fysieke klacht die het vaakst voorkomt (51,9%), gevolgd door nekpijn (22,2%) en spierpijn (14,1%).

Slapen op een luchtbed
De meeste kampeerders (62,2%) slapen tijdens kampeervakanties op een luchtbed. Deze wil nog wel eens leeglopen, zo blijkt. Ongeveer de helft (49,6%) van de respondenten die tijdens het kamperen op een luchtbed slapen, is wel eens op een leeggelopen luchtbed wakker geworden.

Volgens Esmee Bakker, die het onderzoek uitvoerde, is het vooral belangrijk om te kiezen voor een luchtbed dat specifiek bedoeld is om op te slapen. "Luchtbedden die gemaakt zijn om op water te zonnebaden zijn vaak simpelweg niet geschikt om het gewicht van een persoon te kunnen dragen op een andere ondergrond dan water." Daarnaast geeft zij als tip de grond, waarop het luchtbed komt te liggen, goed vrij te maken van (scherpe) stenen en andere voorwerpen die een luchtbed mogelijk kunnen beschadigen.

Alle onderzoeksresultaten staan gepubliceerd op: https://www.luchtbed.nl/kampeer-onderzoek/