Bord buurt WhatsApp
Bord buurt WhatsApp Foto: Adrie Neervoort

Inwoners Son en Breugel geven leefomgeving en veiligheidsgevoel een dikke voldoende

De gemeente heeft vorig jaar weer meegedaan met de Veiligheidsmonitor (VM). Een landelijk bevolkingsonderzoek dat op basis van een steekproef een beeld geeft van de ervaren veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap van de inwoners.

De inwoners van Son en Breugel beoordeelden de leefbaarheid in ons dorp in 2017, net als vier jaar geleden, met een rapportcijfer 7,7 en de veiligheid met een 7,5. Een dikke voldoende dus.

Opvallende resultaten
Uit het onderzoek bleek dat de mensen uit Son en Breugel zorg voor elkaar in hun buurten belangrijk vinden. Buurtbewoners vinden dat zij zelf en anderen betrokken zijn bij hun woonbuurt en dat iedereen op een prettige manier met elkaar om gaat. Inwoners geven aan zich verantwoordelijk te voelen voor de veiligheid in de buurt.
Inwoners van gemeenten in Brabant
zijn gemiddeld positiever over (de meeste) zaken als fysieke verloedering, sociale overlast, verkeersoverlast en veiligheidsbeleving.
Toch geeft 11 procent van de respondenten uit onze gemeente aan zich ook weleens onveilig voelen. Dit is een stuk minder dan het landelijk gemiddelde. Inwoners voelen zich het minst veilig op plekken waar jongeren rondhangen. Gelukkig komt dat niet (meer) zo vaak voor.

Er zijn momenteel geen hinderlijke overlast gevende jeugdgroepen. Eén op de vier inwoners weet dat er in hun buurt een WhatsApp-buurtalarmgroep actief is. Inmiddels hebben deze groepen dankzij de samenwerking met SonenBreugelVerbindt meer bekendheid gekregen en zijn ze verder uitgebreid.

Aandachtspunten
De top 3 van grootste ergernissen is sinds 2013 nog niet veranderd: 1. Te hard rijden, 2. Hondenpoep en 3. Parkeerproblemen.
Inwoners zijn tevreden over de aanpak van leefbaarheid en veiligheid, maar communicatie met de buurt blijft een aandachtspunt. Ook de beschikbaarheid van de politie en de hoeveelheid blauw op straat is voor verbetering vatbaar.

Veiligheidsmonitor
De veiligheidsmonitor wordt elke vier jaar uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt als input voor het Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Son en Breugel 2019 – 2022. De volledige resultaten van het onderzoek zijn na te lezen op de website van de gemeente http://www.sonenbreugel.nl


Geen krimp in leerlingenaantallen
van basisscholen Son en Breugel

Toekomstvisie Son en Breugel lijkt vruchten af te werpen. Het college heeft een nieuwe leerlingenprognose vastgesteld voor de periode 2018-2038

Eerdere prognoses lieten een daling van het aantal leerlingen zien. De huidige geeft een stabiele lijn weer. Over de volle breedte van beleid is reeds jaren geleden ingezet op het aantrekkelijker maken van ons dorp, juist ook voor jonge gezinnen. Een voorzichtige conclusie kan zijn dat uitvoering van dit beleid nu vruchten afwerpt.
Zo zien we in de wijk de Gentiaan meer jonge gezinnen. Dit heeft direct invloed op het leerlingenaantal voor bijvoorbeeld basisschool De Bloktempel. Jarenlang heeft de Bloktempel 16 groepen, van elk leerjaar twee. Na de zomervakantie wordt echter met vijf groepen 1 gestart. Vanuit het schoolbestuur komt een aanvraag voor uitbreiding van de huisvesting.

We zien dat vanuit het Sonniuspark ook ouders voor De Bloktempel kiezen. Dit aantal is iets groter dan in de vorige prognose is meegenomen.
Ook basisschool De Ruimte groeit door, deze school zal binnen enkele jaren het aantal leerlingen bereiken waarvoor het gebouw is gebouwd is.

Opvallend aan de leerlingenprognose 2018-2038 is dat het leerlingaantal in de komende 20 jaar niet terugloopt en stabiel blijft op ruim 1500 basisschoolleerlingen. Bij de meeste scholen zijn er geen opvallende ontwikkelingen.

In opdracht van het college is een nieuwe prognose van de leerlingenaantallen gemaakt voor de periode 2018-2038. Deze prognose geeft schoolbesturen en de gemeente inzichten in toekomstige huisvestingsbehoefte van de scholen en wordt door de gemeente onder andere gebruikt voor ruimtelijke plannen als Breugel Bruist en andere huisvestingaanvragen.

De leerlingenprognose 2018-2038 die betrekking heeft op de zeven reguliere basisscholen in het dorp, wordt voorgelegd en besproken met de betrokken schoolbesturen en directies.


De Bloktempel (foto: Annemieke van Tinteren)