Afbeelding
Foto: Vliegbasis Eindhoven

Eindhoven Airport zorgt voor extra vlieghinder

Wellicht heeft u het zelf ook gemerkt, in de maanden mei, juni en juli startten de vliegtuigen vanaf Eindhoven Airport onevenredig vaak in noordelijke richting.

Het lijkt alsof bij zonnige dagen in deze periode vanaf baan 03 gestart werd, op dagen met regen (of wisselvallig weer) werd vanaf baan 21 gestart. In mei was dat in 73% van het aantal vluchten het geval, in juni was dat percentage 63% en in juli 57%. Volgens de cijfers van het Ministerie van Defensie is het gemiddelde 47%, in de periode van januari - juli 2018.

Het gevolg is een evenredige toename van de overlast aan de noordkant van Eindhoven Airport, vooral tijdens de hittegolf waarbij mensen vaak buiten zijn en met open ramen slapen. Dit staat in schril contrast met de gure maanden november en december 2017, waarbij minder dan 15% in richting noordoost werd gestart.

Een ongewenste situatie
Het zorgt voor een ongewenste situatie voor omwonenden in het hele gebied dat door de toename van vlieghinder getroffen wordt, in een dicht bevolkt gebied dat Eindhoven-Noord, Best, Son en Breugel omvat. Omwonenden ervaren meer overlast van opstijgende vliegtuigen tijdens dagen met mooi weer, in voor- en najaar en tijdens de (hete) zomer periode.

Het blijkt dat sinds de invoering van baanspreiding in 2016 de meeste klachten uit de noordkant van Eindhoven Airport komen. De Commissie Eindhoven Airport van het Bewonersplatform Woensel-Noord heeft dit de afgelopen jaren herhaaldelijk onder de aandacht gebracht bij de COVM, het Ministerie van Defensie en de uitvoeringstafel.

De commissie heeft niet het gevoel dat er serieus naar haar argumenten wordt geluisterd. Om de werkelijke overlast objectief te vergelijken is het gewenst om de hoeveel dB (decibel) buiten te meten, dus ook wat je hoort als je in het voorjaar of zomer buiten op terras zit of het raam open hebt, ten opzichte van de dB's binnen in een huis tijdens regenachtige dagen of de gure wintermaanden.

De afgelopen jaren is volgens de commissie gebleken dat men zelfs bij zuidoostelijke wind bijna altijd koos voor starts in noordelijke richting, terwijl er dan juist keuzevrijheid is van vertrekrichting. De commissie krijgt zo de indruk dat de periodes met mooi weer worden gebruikt om aan het "jaargemiddelde van 30%" te komen, terwijl dit niet nodig is.

Verzoek van omwonenden
De commissie heeft dan ook op 12 augustus jl. een verzoek ingediend bij de gemeente Eindhoven om minder vliegverkeer in noordelijke richting te laten lopen, om zo de overlast in Eindhoven-Noord, Best en Son en Breugel te verminderen, althans in de periode van april – oktober. De hinder kan bij mooi weer beter gespreid kunnen worden, zeker vanwege het feit dat in de periode van januari tot en met juli 2018 men al op 47%
starts vanaf baan 03 zit, wat de norm van 30% ruim overschrijdt. De Commissie vindt dat Eindhoven Airport voor de rest van 2018 en heel 2019 voor minder overlast zou moeten zorgen. Dit zou meegenomen moeten worden in het traject voor het nieuwe luchthavenbesluit, na 2019.

Neem contact bop
De Commissie Eindhoven Airport van het Bewonersplatform Woensel-Noord komt ook graag in contact met inwoners van Son en Breugel die zich samen met hen willen inzetten voor de beperking van de overlast van het vliegverkeer. Mocht u hier op in willen gaan, kunt u contact opnemen op de website van het bewonersplatform: http://woensel-noord.nl/contact/. Hier vindt u ook meer informatie.


Eindhoven Airport gaat geluidsbeleving
omwonenden meten

Vliegbasis Eindhoven gaat de geluidsbeleving van omwonenden bij vertrekkende vliegtuigen meten. Dat gebeurt met een pilot die plaatsvindt van maandag 20 tot en met zondag 26 augustus. Ryanair maakt in deze periode wisselend gebruik van twee zogenoemde klimprofielen. Alleen vliegtuigen van Ryanair doen mee met het onderzoek.

Klimprofielen
Een van de factoren die invloed kan hebben op geluidsbeleving, is het klimprofiel dat door een vertrekkend vliegtuig wordt gevlogen. Globaal zijn er twee profielen te onderscheiden, namelijk NADP1 en NADP2. NADP staat voor Noise Abatement Departure Procedure, een startprocedure om de ervaren hinder te beperken.

De procedures zijn er op gericht om de geluidniveaus te verminderen dichtbij de luchthaven (NADP1) of juist wat verder weg (NADP2). Het verschil tussen deze profielen wordt vooral bepaald door het moment waarop de piloot na het opstijgen zal beginnen met versnellen. Deze keuze heeft, in een deel van de omgeving, invloed op de hoogte waarop een vliegtuig passeert en de snelheid waarmee het vliegt. Hoewel het klimprofiel niet de enige bepalende factor is voor de geluidservaring op de grond, is het interessant om de omwonenden het verschil te laten beleven.

Online enquête
De vluchtnummers voor de Ryanair vluchten worden (dagelijks) bekend gemaakt op https://www.defensie.nl/pilotklimprofielen Omwonenden kunnen hier op het moment dat de vliegtuigen passeren, via een online-enquête aangeven hoe de passage werd ervaren in vergelijking tot hun normale dagelijkse ervaring. De evaluatie van de gerapporteerde beleving van de omwonenden wordt ondersteund met de gemeten waardes van de bestaande meetpalen langs de vertrekroute. Na afloop van de pilotweek worden de gegevens van iedere passage verwerkt en geanalyseerd door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Luchtverkeersleiding zal op haar beurt bekijken welke ruimte - technisch gezien en op basis van de regelgeving - er is om eventueel over te gaan op een ander klimprofiel.

Pilot is gevolg van masterclass
De pilot komt voort uit de 3-daagse masterclass Redesigning Eindhoven Air Traffic. Samen met omwonenden onderzocht de vliegbasis mogelijkheden om geluidshinder te beperken. Kennis vanuit de luchtvaart werd gecombineerd met kennis vanaf de grond. De masterclass leverde vele kansen, inzichten en ideeën op. Defensie is in gesprek met verschillende partijen om de eerste ideeën uit te voeren.